Andreica Ioan, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreica Ioan
Andreica Ioan

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Andreica Ioan, a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA, în stare de libertate, pentru trafic de influenţă, alături de un subordonat al său şi mai mulţi oameni de afaceri.

Potrivit procurorilor, în anul 2009, după ce Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat fonduri pentru derularea unui proiect de sistare şi ecologizare a gropilor de gunoi menajer din Bistriţa-Năsăud, contractul pentru acest proiect a fost câştigat de firma SC Interdevelopment SRL, autoritatea contractantă fiind Consiliul judeţean Bistriţa Năsăud.

Ulterior, ca urmare a unor dificultăţi din partea autorităţii contractante în derularea contractului, „inculpatul Stamatoiu Cristian, administrator de facto al SC Interdevelopment SRL, având acordul reprezentantului legal a aceleiaşi societăţi, inculpatul  Cozariuc Mihai –Mircea, a acceptat solicitarea inculpatului Sabău Ioan –Claudiu de a plăti anumite sume de bani care să asigure, pe de o parte, deblocarea plăţilor pentru lucrările executate, iar pe de altă parte să asigure pe viitor derularea contractului fără alte impedimente”, se arată în rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţioanle Anticorupţie.

În schimbul unei sume de bani, procurorii suţin că inculpatul Sabău Ioan –Claudiu a afirmat că îşi va trafica influenţa, în mod direct sau alături de alţi inculpaţi , precum Andreica Ioan, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa –Năsăud, astfel încât autoritatea contractantă să asigure derularea contractului în condiţii optime.

Procurorii susţin că aceste sume de bani au fost plătite în perioada martie 2010 –martie 2011, prin intermediul unor contracte de consultanţă fictivă, modalitatea indicată de inculpatul Sabău Ioan –Claudiu. Potrivit autorităţilor în mecanismul infracţional au fost implicaţi şi inculpaţii Istrate Ion, persoană care controla SC El Arenal SRL, Popescu Lazăr, administrator al mai multor societăţi comerciale între care Sparver LLC, precum şi Andreica Ioan, fiecare dintre ei având un rol prestabilit, pe baza unei înţelegeri prealabile.

Concret, „în perioada martie –decembrie 2010, la diferite intervale de timp, inculpatul Sabău Ioan –Claudiu a pretins sumele de 300.000 euro (martie 2010) şi 89.900 lei (decembrie 2010) de la reprezentanţii SC Interdevelopment SRL, prin intermediul lui Stamatoiu Cristian”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Efectiv, sumele de bani ar fi fost obţinute prin intermediul acestor contracte fictive astfel: 1) la data de 25.03.2010 a fost încheiat un contract între SC Interdevelopment SRL  şi firma Sparver LLC, în valoare  de 100.000 euro, sumă de bani ce a reprezentat prima tranşă din suma pretinsă de inculpatul Sabău Ioan –Claudiu. Suma a fost efectiv achitată de către SC Interdevlopment SRL la data de 01.04.2010. O parte din bani, respectiv  25.500 euro i-a revenit lui  Sabău Ioan –Claudiu, în baza unui contract de consultanţă, iar o altă sumă, 17.000 euro, i-a revenit lui  Andreica Ioan, în baza unui contract de consultanţă încheiat de şoferul său, Palade Adrian cu firma Sparver; 2) la data de 1.04.2010, a fost încheiat un nou contract de consultanţă, de această dată între SC Interdevelopment SRL şi SC El Arenal SRL (societate controlată de inculpatul Istrate Ion), în valoare de 200.000 euro. Inculpatul Istrate Ion a creat un mecanism comercial şi financiar fictiv prin interpunerea societăţii SC Duo Mat Invest SRL, pentru a disimula provenienţa şi beneficiarii reali ai sumelor reprezentând obiectul traficului de influenţă. În cele din urmă, banii au fost retraşi în numerar de inculpaţii Stănescu Mihai şi o altă persoană; 3) în luna decembrie 2010, suma de  89.900 lei a fost transferată, la solicitarea lui Stamatoiu Cristian, în baza unui contract de prestări servicii încheiat între SC El Arenal SRL şi SC Geogis Proiect SRL. Ulterior, pentru încasarea sumei de 89.900 lei, inculpatul Sabău Ioan –Claudiu a beneficiat de ajutorul inculpatului Istrate Ion care, în baza unei înţelegeri prealabile,  a creat circuitul financiar şi comercial EL Arenal SRL –SC Geogis SRL –SC Şerban Lux SRL –SC Duo Mat Invest SRL.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite