Termenul din dosarul Zambaccian în care Adrian Năstase este acuzat de şantaj a fost amânat pentru 3 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase se întoarce astăzi în boxa acuzaţilor de la Instanţa Supremă  FOTO Adevărul
Adrian Năstase se întoarce astăzi în boxa acuzaţilor de la Instanţa Supremă  FOTO Adevărul

Magistraţii Curţii Supreme au decis, luni, amânarea termenului din dosarul Zambaccian în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită. Procurorii ceruseră 10 ani de închisoare cu executare, aşa că au făcut recurs şi cer ca Năstase să se întoarcă în spatele gratiilor.

UPDATE Dosarul lui Adrian Năstase a fost, din nou, amânat pentru 3 iunie. Instanţa Supremă a dispus amânarea dosarului pentru ca avocata Irinei Paula Jianu să poată studia dosarul şi să poată formula apărarea.

UPDATE Adrian Năstase s-a prezentat în această dimineaţă la Curtea Supremă pentru recursul din cazul Zambaccian, dosar în care este judecat împreună cu Dana Năstase.

Fostul premier a declarat că este „absolut convins că şi în acest dosar, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul dosarului în care a fost achitat, probele care au fost evidente şi la instanţa de fond vor prevala şi, în recurs achitarea va fi reconfirmată".

Năstase a reafirmat că este nevinovat şi că în dosarul "Zambaccian" au fost unite nenumărate alte dosare, de aceea au fost chestiuni de clarificat.

La instanţa supremă a venit şi Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier, Adrian Năstase declarând că acesta este purtătorul de cuvânt al familiei şi trebuie să fie prezent.


Completul de la Instanţa Supremă la care a fost repartizat dosarul „Zambaccian” este format din preşedintele Rodica Aida Popa şi judecătorii Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Livia Zglimbea şi Cristina Rotaru.

Trei dintre magistraţi, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne au cerut conducerii Curţii Supreme, să le permită să se abţină în acest dosar, motivând că anterior s-au mai pronunţat în alte dosare ale lui Adrian Năstase.

Concret, acestea au soluţionat în etapa fondului dosarul „Trofeul calităţii“, iar Angela Dragne a făcut parte şi din completul care a dispus achitarea celor judecaţi în dosarul „Mătuşa Tamara“. Cererea le-a fost respinsă. 

Nouă luni „de gândire“ pentru procurorii DNA

Dosarul „Zambaccian“ a ajuns pe rolul completului de cinci judecători al Instanţei Supreme după ce procurorii au motivat recursul împotriva deciziei din 30 martie 2012 dată de un complet de trei judecători care l-au achitat pe fostul premier pentru luare de mită, dar l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. 

Procurorii DNA au avut nevoie de nouă luni pentru a explica de ce solicită o pedeapsă mai mare şi au trimis motivele de recurs către Curtea Supremă la o săptămână după ce fostul premier a fost eliberat din închisoare, unde a ispăşit pedeapsa primită în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Procurorii cer ca fostul premier să se întoarcă în spatele gratiilor în dosarul „Zambaccian“

Procurorii anticorupţie cer condamnarea la închisoare cu executare a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian.

În motivele de recurs depuse la Curtea Supremă, procurorii spun că instanţa de fond a greşit când a luat decizia condamnării cu suspendare şi când l-a achitat pe Năstase pentru luare de mită.

Aceştia susţin că în dosar sunt suficiente probe care să demonstreze că fostul premier ar fi primit mită diverse bunuri - obiecte din China, dar şi contravaloarea unor lucrări de renovare de la Irina Jianu, pentru a o menţine în funcţia de inspector - şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Dosarul Zambaccian, ultimul dosar în care Adrian Năstase nu avea încă o decizie definitivă

Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, pe Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi primit - în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase - foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002-2004.

Alături de el, soţia acestuia, Daniela Năstase, a fost judecată în acelaşi dosar şi achitată pentru acuzaţiile de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, însă a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Dosarul „Bunuri din China” - Zambaccian I

Fostul premier este acuzat că ar fi primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii în funcţia de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcţii a Irinei Jianu. 

El ar fi primit peste 100.000 de dolari americani, contravaloarea unor bunuri importate din China, şi 1.200.000 de lei, care ar fi reprezentat contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan, executată la imobilele din Bucureşti, strada Zambaccian număruş 16 şi comuna Cornu, judeţul Prahova. Dosarul „Bunuri din China” - Zambaccian I a ajuns în instanţă în 2006, dar s-a întors la procurori după un şi jumătate în urma unei decizii Curţii Constituţionale.

Adrian Năstase a părăsit pe 19 martie penitenciarul Jilava, după aproape nouă luni de detenţie din condamnarea de doi ani în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite