Reparaţii capitale la Baia Griviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baia Griviţa ar putea intra în reparaţii capitale. Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti figurează un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului.

Baia Griviţa este un ansamblu de clădiri alcătuit din construcţia principală care adăposteşte baia comună, o construcţie adiacentă pentru centrala termică ce deserveşte baia, o construcţie etajată şi o piscină exterioară.
 
„Starea ansamblului băii este destul de precară deoarece partea de finisaje este vizibil afectată de umezeală, igrasie şi ciuperci. În zonele unde funcţionează saunele şi camerele de masaj finisajul este deteriorat iar placajele cu gresie, faianţă şi mozaic sunt parţial deteriorate. Sistemul de evacuare a apelor meteorice este de asemenea deteriorat (burlane, jgheaburi, învelitoare), ceea ce a dus la infiltraţii de apă la nivelul tavanelor. În majoritatea încăperilor tencuielile sunt puternic deteriorate din cauza mediului umed şi din cauza diferenţelor mari de temperatură care apar între interior şi exterior pe perioada anotimpului rece. Sistemul de canalizare este unul foarte vechi şi subdimensionat, ceea ce duce la multe defecţiuni şi avarii”, se arată în Expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Baia Griviţa a fost înfiinţată de Regina Maria şi a fost inaugurată în 18 decembrie 1897. Din relatările referitoare la construcţia ce adăposteşte Baia Griviţa rezultă că aceasta a fost puternic afectată de cutremurele din anii 1940 şi 1977 şi nu există date din care să reiasă cum şi în ce măsură a fost afectată şi prin ce metode a fost consolidată.

În toamna anului 2001, Baia Griviţa a intrat într-un program de reabilitare. Construcţia, care era abandonată şi se găsea într-o stare avansată de degradare, a fost atunci modernizată. Lucrările au constat în refacerea completă a tencuielilor interioare şi exterioare, a placajelor interioare şi a învelitorilor din tablă zincată. De asemenea, a fost reabilitat integral bazinul de înot exterior, care a fost echipat şi cu instalaţii de filtrare şi recirculare a apei. Totodată, au fost evacuate gunoaiele şi au fost refăcute spaţiile verzi din incintă. În prezent Baia Griviţa este funcţională şi poate deservi aproximativ 200 de persoane pe zi.

Lucrările care vor fi executate acum vor fi pentru consolidare şi reamenajare. Valoarea totală a investiţiei este de 2,98 milioane de lei şi va fi eşalonată pe doi ani. Durata lucrărilor va fi de 11 luni.
 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite