Gigacaloria – bombă cu ceas. Explozia în iarnă. Întreţinerea la bloc poate creşte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă avem în vedere o creştere a preţului la fiecare gigacalorie
 consumată cu 20% (diferenţa la preţul de cumpărare între 2011 – 2015), 
această diferenţă se va reflecta în cotele de întreţinere FOTO Adevărul
Dacă avem în vedere o creştere a preţului la fiecare gigacalorie consumată cu 20% (diferenţa la preţul de cumpărare între 2011 – 2015), această diferenţă se va reflecta în cotele de întreţinere FOTO Adevărul

Surprinzător este că mult prea multă lume, atât din rândul celor care se implică în cadrul asociaţiilor, cât şi cei implicaţi din punct de vedere politic, tratează cu indiferenţă costul aferent întreţinerii pe timp de iarnă şi modul în care populaţia poate suporta un astfel de cost.

Preţurile au crescut constant în ultimii ani la toate utilităţile în raport cu beneficiile salariale ale celor ce locuiesc la bloc (şi nu numai), fapt ce a dus în concret la:

- imposibilitatea proprietarilor de a achita cote de întreţinere de peste 1.000 de lei pe timp de iarnă, afectaţi fiind în primul rând pensionarii, dar şi cei cu venituri reduse;

- imposibilitatea asociaţiilor de a achita la timp facturile, fapt ce a dus la aplicarea de penalităţi şi mai apoi sistarea furnizării de utilităţi.

Se pare că nimeni nu îşi pune problema cu privire la creşterea preţului la gigacaloria consumată şi care va fi efectul acestei creşteri asupra cuantumului cotei de întreţinere. Astfel, dacă avem în vedere o creştere a preţului la fiecare gigacalorie consumată cu 20% (diferenţa la preţul de cumpărare între 2011 – 2015), această diferenţă se va reflecta în cotele de întreţinere, cote dominate în lunile de iarnă tocmai de contravaloarea costului pentru încălzire.

Este limpede că se vor contura, în această iarnă, două mari categorii de persoane: 

- cei care locuiesc în apartamente de 3 şi 4 camere (necontorizaţi) care nu vor reuşi să-şi achite cotele lunare de întreţinere sau acestea vor reprezenta un cost semnificativ asupra întregului buget al familiei, greu de acoperit;

-  cei care locuiesc în apartamente contorizate şi care vor închide repartitoarele, se vor retrage într-o singură cameră şi vor consuma gaze pentru a încălzi măcar bucătăria.

În oricare situaţie, trebuie găsite cât mai repede cu putinţă soluţii viabile şi care pot fi implementate la nivelul asociaţiilor de proprietari astfel încât să nu se ajungă (deja există cazuri) în situaţia în care proprietarii să aibă urmatoarea dilemă: banii din salariu se duc pe întreţinere sau pentru traiul zilnic al familiei, iar cotele de întreţinere să mai aştepte.

Evident că, dacă factorii de decizie locali şi cei de la centru nu vor reuşi să treacă peste veşnicele dispute, se va ajunge în situaţia în care mulţi nu îşi vor mai permite să întreţină un apartament de 3 sau 4 camere, mulţi nu îşi vor mai permite să-şi achite cotele de întreţinere pe timp de iarnă şi nu vor mai reuşi să recupereze în timpul verii, multe asociaţii vor rămâne fără apă caldă şi căldură (furnizorii nu mai acceptă luni şi luni de neplată iar rebranşarea nu mai este aşa de simplă, fiind solicitat un procent semnificativ din datorie a fi achitat la semnarea eşalonării), fiind astfel un lanţ care nu numai că nu ajută, dar pune în dificultate şi pe ceilalţi proprietari care riscă să rămână fără utilităţi, deşi fac eforturi considerabile pentru a achita cota de întreţinere ce îi revine.

La acest moment putem afirma că suntem fericiţi că s-a „inventat” subvenţia pe de o parte şi că avem alegeri locale în anul 2016. Restul, numai de bine.

PS. Prezentul material are ca scop atragerea atenţiei asupra costului tot mai mare cu încălzirea raportat la total cost facturat la nivel de asociaţie şi asupra greutăţii cu care multe familii îşi achită cota de întreţinere pe timp de iarnă. Nici nu doresc să pun în discuţie o eventuală ridicare a subvenţiei.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite