Ghid de supravieţuire în mijloacele de transport. Bunul-simţ, strivit sub şinele de la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai e vremea lui Bubico sau a Domnului Goe, acum s-a instaurat în mijloacele de transport în comun dictatura coatelor în burtă şi s-a trecut în constituţie legea “fugi să ocupi un loc, altfel mori”. Regulile de călătorie cu metroul sunt afişate peste tot, nimeni nu-şi face timp să le citească, cu atât mai mult să le respecte. Lipsa de bun-simţ e în aceleaşi cote de neînchipuit şi la suprafaţă.

E abia ora 8.00 şi lumea se grăbeşte către muncă. Valuri-valuri intră în pântecul metroului şi cum simt un vuiet la ureche încep să alerge pe scări şi să-şi dea ghionturi, numai să prindă trenul care nu aşteaptă niciodată pe nimeni. Degeaba conductorul ia în primire microfonul şi anunţă neobosit “Vă rugăm permiteţi închiderea uşilor, următorul tren soseşte într-un minut”. Nimeni nu se clinteşte. Ca un marfar obosit, trenul se urneşte din staţie.

Cum să începi ziua cu o stângă în coaste

Următoarea misiune: cum să cobori în staţie când în faţa ta par să se fi lipit de pardoseală alţi călători. Nu s-ar urni nici dacă din spate cineva ar anunţa panicat: “E o bombă în metrou”. Până nu ajung la muncă, nimeni nu e dispus să se clintească. Iar când reuşeşti să ajungi la uşă, pe peron te aşteaptă o altă gaşcă nerăbdătoare să pătrundă chiar înainte ca tu să cobori. Nu-i nimic, zici mulţumesc că nu a mai fost nimeni darnic în a oferi coate. Un alt chin este pe scările rulante. Când sărmanele şine cară sute de oameni, nu mai poţi avea pretenţia să prinzi următorul tren anunţat pe ecranele din staţii. Stai cuminţel unde ai prins loc. Greşit, ţi-ar replica orice grăbit care ar doborî orice numai să se caţere în vârf, asemenea unui Constantin Lăcătuşu. E drept că atunci când se poate, e recomandat să stai pe partea dreaptă dacă staţionezi şi pe stânga urci.

Aţi mai văzut în ultimul secol vreun domn să ofere locul unei reprezentante a sexului frumos? Obiceiul e la fel de prăfuit ca formularea întrebării în sine. Poate mi se pare mie, dar bărbaţii sunt cei mai osteniţi în mijloacele de transport, prin urmare, doamnele în vârstă n-au nicio şansă.

Te păzesc să nu adormi

Şi dacă asta nu e de ajuns, angajaţii firmei de pază sar calul de multe ori. Într-o dimineaţă, un tânăr a adormit pe scaun şi ajunsesem la cap de linie. Când “bă, bă!” n-a funcţionat, l-a luat pe tânăr de un braţ, l-a ridicat şi l-a scos pe peron până ca acesta să poată ridica o geană. A rămas prostit în faţa uşilor, fără să-şi dea seama care a fost ultima staţie în care el şi-a spus: “atenţie, închid pleoapele”.

De două ori ne-am contrat pe seama gunoiului rămas în vagon. Cum la Pipera se goleşte trenul şi rămân în urmă ba un pet, ba un ambalaj, paznicul face un bine omenirii – împinge gunoiul cu piciorul până pică pe şine. Halal educaţie, monşer!

Ca să vărs toată frustrarea, completez cu capitolul: “La metrou, ca la discotecă”. Nimeni nu se sfieşte să asculte muzică tare de pe telefoanele deştepte. Mie şi acum în sună în cap “E sofisticată, mă!”, pus pe repeat.

Câteva dintre regulile pe care Metrorex le-a afişat la metrou, în care măsurile de siguranţă se leagă cu bunul-simţ:

- În scopul fluidizării traficului de călători se recomandă ca deplasarea în spaţiile publice ale metroului să se facă pe partea dreaptă, în sensul de mers.

 - Staţionarea călătorilor pe scara rulantă se va face numai pe partea dreaptă a acesteia, în sensul de mers.

- Nu este permis accesul călătorilor în metrou cu animale şi păsări vii, cu excepţia celor mici, aflate în cuşti sau colivii precum şi a câinilor cu botniţă şi lesă.

- Urcarea sau coborarea în şi din tren a călătorilor care transportă cărucioare pentru copii sau a călătorilor în scaune rulante se vor face obligatoriu pe la prima uşă în sensul de mers al trenului.

- În aşteptarea trenului nu staţionaţi dincolo de banda de siguranţă marcată la marginea peronului.

- La oprirea trenului în staţie călătorii care coboară din vagoane au prioritate faţă de cei care urcă. Se recomandă atenţie la urcarea şi coborârea din tren pentru a nu călca greşit în spaţiul dintre peron şi vagon.

- Pentru a nu afecta condiţiile de confort se recomandă călătorilor ca bagajele de spate (rucsac, ghiozdan) să fie ţinute în mână.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite