Când revine Primăria Capitalei lângă Cişmigiu: costurile totale ale mutării ajung la 57 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de consolidare a subsolului imbobilului din faţa Parcului 
Cişmigiu din Capitală se vor termina la sfârşitul anului FOTO Marian 
Iliescu
Lucrările de consolidare a subsolului imbobilului din faţa Parcului Cişmigiu din Capitală se vor termina la sfârşitul anului FOTO Marian Iliescu

Sediul vechi al municipalităţii situat vizavi de Parcul Cişmigiu din Capitală, se va afla în şantier pentru încă cel puţin doi ani de acum încolo. La finalul lucrărilor începute în 2010 şi întinse pe circa şapte ani, mutarea temporară, consolidarea şi renovarea îi vor costa pe bucureşteni 57 de milioane de euro. adevarul.ro vă prezintă stadiul actual al clădirii-monument istoric compus din trei corpuri, dar şi desfăşurătorul cheltuielilor.

Lucrările derulate la sediul vechi al Primăriei Capitalei par a fi mai mult în stagnare pentru cei care trec pe lângă impozanta clădire construită între anii 1906-1910, în stil tradiţional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu. În fapt, circa 70 de muncitori înlocuiesc întreaga fundaţie a celor trei corpuri care însumează o suprafaţă utilă de circa 2.600 de metri pătraţi, lucrările fiind în toi în subsol, faţa nevăzută a imobilului.

„În momentul de faţă se lucrează doar la consolidarea subsolului clădirii, după care urmează cea de-a doua fază, consolidarea clădirii de la cota zero în sus, adică suprastructura care nu este încă licitată. După consolidarea 100% a clădirii până la mansardă şi refacerea învelitorii şi a acoperişului urmează partea de arhitectură, finisaje, instalaţii. Ultima dată se va face amenajarea exterioară, respectiv sistematizarea verticală cu tot ce înseamnă utilităţi, canalizări“, a explicat Dorel Mihalcea, şeful de şantier, pentru adevarul.ro. 

Consolidarea subsolului, gata până de sărbători

Clădirea are trei corpuri: Anghel Saligny, Elie Radu şi Corpul central. Potrivit şefului de şantier, în prezent, toate forţele sunt comasate în zona Corpului Central care urmează să fie finalizat la sfârşitul anului, celelalte două corpuri fiind deja gata. 

Stadiul lucrărilor de consolidare de la sediul vechi al Primăriei Capitalei

Mihalcea a explicat că lucrările au durat mult pentru că sunt unele complexe şi care trebuie să respecte toate criteriile restaurării monumentului istoric, recunoscând chiar că o clădire nouă ar fi fost de mult timp gata. Consolidarea va face imobilul rezistent la un cutremur cu o magnitudine de până la opt grade pe scara Richter.

„Proiectul de izolare bază înseamnă consolidarea subsolului prin metoda montării amortizărilor şi izolatorilor antiseismic. Asta înseamnă că în subsolul clădirii, toate zidăriile şi compartimentările interioare vor dispărea la un moment dat, iar greutatea va fi susţinută de aceşti izolatori. Variaţia deplasării clădirii în caz de seism atât pe verticală, cât şi pe orizontală, va fi de 70 de centrimetri, clădirea putându-se roti ca un cub de sine stătător în orice direcţie“, conchide Mihalcea. 

Data preconizată pentru finalizarea consolidării de către reprezentanţii Primăriei Capitalei este luna martie 2014, mutare instituţiei din actualul sediu pe Splaiul Independenţei fiind posibilă doar în momentul în care se va realizara etapei a II-a a proiectului, care presupune reabilitarea si refuncţionalizarea clădirii, aceasta etapă fiind estimată la doi ani.

„Licitaţia pentru desemnarea  constructorului pentru etapa a II-a este în curs de verificare SEAP şi va fi publicată în cel mai scurt timp“, au declarat reprezentanţii muncipalităţii într-un răspuns dat către adevarul.ro.

O „poveste“ de 57 de milioane de euro

Proprietarul imobilului inaugurat în vara anului 2008, de pe Splaiul Independenţei numărul 291-293, a devenit în octombrie 2009 opţiunea primarului general Sorin Oprescu pentru semnarea unui contract de închiriere a noii clădiri. Argumentul a fost nevoia urgentă de consolidare a imobilului vechi de lângă Parcul Cişmigiu, intrat în reparaţii în 2010. Potrivit contractului de închiriere, bucureştenii au plătit timp de circa trei ani o chirie de aproape 250.000 de euro pe lună. Trebuie menţionat că, proprietarul iniţial, grecul Tsesmetzis Antonios, a vândut clădirea pe 11 milioane de euro, la scurt timp după tranzacţia cu Primăria Capitalei.

Având în vedere stadiul lucrărilor, Primăria Municipiului Bucureşti nu se va muta înapoi în sediul din Cişmigiu mai devreme de 2016. Acest lucru înseamnă că bucureştenii plătesc chirie pentru sediul din Splaiul Independeţei timp de şapte ani, adică 18,9 milioane de euro. Numai din banii de chirie, clădirea în care se află acum instituţia care administrează întreg oraşul ar fi putut fi cumpărată aproape de două ori.

Dar povestea cheltuielilor nu se termină aici. Potrivit datelor oficiale anunţate chiar de Primăria Capitalei, odată terminate lucrările de consolidare de la cele trei corpuri de clădire, va începe faza a doua a lucrărilor de amploare, adică cea de renovare. Cele două faze, împreună, costă Municipiul Bucureşti 38,14 milioane de euro  (contractul de consolidare faza 1 - 10.542.137 de euro  + o suplimentare de 7,6 milioane de euro şi contractul de renovare faza 2 – 20 de milioane de euro).

Astfel se face că, mutare temporară, consolidarea şi renovarea, într-un cuvânt sediul Primăriei Municipiului Bucureşti îi va costa pe bucureşteni în total 57 de milioane de euro.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu vrea încă 7,6 milioane de euro pentru reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Generale. Investiţia se va ridica la 18 milioane de euro

În şedinţa de luni, 25 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind creşterea sumei cu peste 7,6 milioane de euro pentru lucrările de reabilitare a fostului sediu al Primăriei Generale din bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul Primăriei, o „gogoaşă“ de 2,7 milioane de euro pe an. Maidanezii, un „fonfleu“ electoral

Sorin Oprescu a acuzat de multe ori lipsa banilor pentru rezolvarea problemei maidanezilor. Cu toate acestea, în 2009, edilul a găsit resurse să mute Primăria într-un sediu cu o chirie de 2,7 milioane de euro pe an.

FOTO Sediul vechi al Primăriei Capitalei, în renovări de aproape trei ani

Un blogger a făcut mai multe imagini la şantierul de la sediul vechi al Primăriei Capitalei de pe bulevardul Regina Elisabeta, aflat în renovări de doi ani şi jumătate. Fotografiile au putut fi făcute după ce panourile din jurul clădirii au fost dărâmate de furtună.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite