Răpirea copiilor în RM ia amploare. Acuzaţii grave aduse Valentinei Buliga: „Doamne fereşte! Sunt gata să mă duc şi la detectorul de minciuni!”
0Un nou fenomen ia amploare în Republica Moldova – răpirea copiilor. Potrivit datelor statistice prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, numai în ultimii cinci ani 28 de copii au fost scoşi ilegal din ţară. Experţii trag semnalul de alarmă şi menţionează că legile trebuie înăsprite, iar statul- să ia atitudine.
Mariana Negară, originară din Chişinău, a plecat cu 15 ani în urmă în Italia pentru un trai mai bun. Peste câţiva ani, femeia s-a căsătorit cu un cetăţean italian. În familia lor s-au născut doi copii, care, astăzi, au vârsta de 8 şi 10 ani. În acest an Marina a decis să pună capăt umilinţelor din partea soţului şi să se reîntoarcă în Republica Moldova pentru totdeauna, împreună cu odraslele sale.
Umilită de soţ
„Soţul meu, care este avocat, nu a acceptat niciodată că o femeie poate să facă carieră. Eu pentru familia lui eram doar o simplă străină. De fiecare dată îmi spunea că datorită lui am obţinut anumite lucruri. Însă afacerile din RM le-am deschis fără ajutorul lui. Era multă presiune psihologică şi multă superioritate din partea sa”, explică mama copiilor motivul divorţului.
Astfel, în această vară, Marina împreună cu băieţelul şi fetiţa s-au reîntors în Republica Moldova. Femeia şi-a aranjat copiii la şcoală. Bărbatul a fost de acord la început, însă, peste o perioadă scurtă de timp, şi-a schimbat poziţia. Din spusele Marinei, soţul a urmărit-o timp de câteva luni, pentru ca pe 1 decembrie 2014 să răpească copiii.
Răpiţi de ziua lor
„Era ziua băiatului şi am plecat în oraş, la o cafenea, să aniversăm. La ceremonie a luat parte şi tatăl copiilor, căruia nu i-am interzis niciodată să-i viziteze. Între timp, am plecat până la un magazin să cumpăr un cadou pentru băiat şi când m-am întors nu mai era nimeni în cafenea. Tocmai când au ajuns în România, băiatul a putut să-mi transmită că sunt alături de tatăl lor şi se îndreaptă spre Italia”, povesteşte dânsa.
Bărbatul o acuză acum pe Marina Negară că ea de fapt ar fi răpit copiii vara trecută şi, în acest sens, a dat-o în judecată, fiind ajutat de Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) de la Chişinău.
Buliga între pioşenie şi mită
„El s-a adresat, între timp, la MMPSF. Valentina Buliga a emis un document prin care îmi ordona încă din noiembrie 2014 să returnez imediat copiii la domiciliul tatălui. Ministra Muncii venea foarte des în Italia şi participa nemijlocit la întâlnirile cu diaspora, unde îşi făcea semnul crucii şi îndemna toate moldovencele să se reîntoarcă acasă că cică am umplut lumea de copii frumoşi. Şi acum, ea pe cine ajută?”, întreabă retoric Marina, care consideră că Valentina Buliga ar fi luat o sumă frumuşică de la italian pentru acest act.
Avocata parlamentară pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală a menţionat că MMPSF nu a avut nici un temei să emită această ordonanţă mai ales că Procuratura Generală, atunci când s-a adresat italianul pe acest caz, nu i-a dat dreptate.
Şanse reale să rămână fără copii
„Tatăl copiilor cu acest document s-a adresat în instanţele de judecată din Italia şi spune că autorităţile de la Chişinău confirmă că este răpire. Aşa că el acum are cauză de câştig în Italia. MMPSF, care este autoritatea centrală pe acest caz de răpire a copiilor, în baza căror probe emite acest act? Mai ales că, micuţii au fost audiaţi de către Direcţia Municipală de Protecţia Copiilor, unde spun că vor cu mama şi vor să rămână în Republica Moldova”, a opinat în cadrul unei conferinţe de presă, Plămădeală.
Astăzi, copiii Marinei sunt în Italia, alături de tata, iar femeia are dreptul să şi-i vadă doar 20 de minute pe zi. „Reuşesc să-mi văd copiii doar jumătate de oră, după şcoală. Micuţii sunt înfricoşaţi şi vor să fie alături de mine. Nu înţeleg ce se întâmplă. Am dat în judecată pe soţ pentru răpirea copiilor. Pe 20 ianuarie avem şedinţa de judecată în Chişinău, în care se va decide reşedinţa copiilor. Apoi, în martie anul curent, avem şedinţă de judecată în Italia. Sper să câştig. Culmea, e că tatăl copiilor cere să plătesc o pensie alimentară de 800 de euro”, conchide Marina.
Acuzaţii false către MMPSF
De partea cealaltă, ministra Muncii, Valentina Buliga relatează că sunt nişte acuzaţii false aduse ministerului, iar documentul emis este pur legal. „MMPSF a acţionat în strânsă conformitate cu legea. Moldova a ratificat Convenţia de la Haga. Este foarte complicat pentru moldovencele căsătorite în ţări străine care au ratificat la rândul lor această convenţie şi vor să revină acasă. Autorităţile din Italia au sesizat MMPSF referitor la faptul că Marina Negară a intrat fără voia soţului cu copiii italieni pe teritoriul RM. Cu durere am semnat acest document. Marina trebuie să se conformeze legislaţiei ţării în care a trăit”, a declarat pentru Adevărul Moldova, Valentina Buliga.
Ministra a mai adăugat că Marina ar fi acţionat în defavoarea ei. „Există proceduri legale internaţionale care au supremaţie asupra legislaţiei nostre. Respectiv, dacă Moldova a semnat aceste tratate trebuie să le respecte. Am auzit că sunt acuzată de luare de mită. Doamne fereşte! E o minciună. Sunt gata să mă duc şi la detectorul de minciuni. Eu nu am luat nici un bănuţ nici de la Marina Negară, nici de la italian”, a spus Buliga.
Tamara Plămădeală a menţionat că răpirea copiilor e un fenomen alarmant care ia amploare în Republica Moldova: „Statul trebuie să întreprindă toate măsurile astfel încât copiii noştri să se întoarcă acasă. Copiii suferă atunci când sunt scoşi ilegal din ţară de către unul din părinţi. Trecerea pe la frontieră trebuie să fie înăsprită. Totodată, atunci când părinţii divorţează, instanţa de judecată nu emite o încheiere prin care provizoriu să fie determinat domiciliul copiilor. Orice stat din Europa îşi apără proprii copiii chiar şi prin încălcarea tratatelor internaţionale şi niciodată nu o să-i înapoieze altor state. Numai la noi e invers”.