PSRM: Din cauza poziţiei Maiei Sandu, Moldova intră într-o criză politică şi constituţională profundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Batrincea

Partidul Socialiştilor, condus de către Igor Dodon, consideră că din cauza refuzului preşedintelui Maiei Sandu de a respecta hotărârea Curţii Constituţionale din 23 februarie, prin care şeful statului este obligat să desemneze candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru, Moldova intră într-o criză politică şi constituţională profundă.

„Efectele negative ale acestei crize se fac deja simţite în toate domeniile vieţii, inclusiv prin scumpirea repetată a carburanţilor, care provoacă noi creşteri de preţuri în lanţ, nemulţumiri sociale şi proteste. Preşedinţia sfidează în mod repetat Legea Supremă a statului, ceea ce nu poate rămâne fără consecinţe grave pentru Republica Moldova. Criza în care ne împinge insistent preşedintele Maia Sandu afectează în mod acut domeniile social şi economic, ca urmare, se înrăutăţeşte viaţa fiecărui cetăţean al ţării”, se spune într-un comunicat emis de PSRM.

Potrivit PSRM, „sloganurile populiste şi cuvintele frumoase, cu puternic iz electoral şi pronunţate accentuat în luări de cuvânt în faţa camerelor TV, nu ajută la nimic în soluţionarea problemelor cetăţenilor.” 

„Este bine ştiut că populismul în perioadele de criză doar amplifică loviturile pe care le primesc oamenii simpli, cei la care trebuie să se gândească în mod prioritar politicienii şi, în special, demnitarii. Poporul, însă, constată că preşedintele ţării este axat în mod exclusiv pe interese înguste de partid. Visul Maiei Sandu este să-şi mărească numărul de deputaţi ai PAS, iar pentru aceasta este gata să calce repetat pe normele constituţionale, să scuipe pe lege şi chiar să dea foc la ţară”, spun socaliştii

În scopul depăşirii cât mai rapide a situaţiei de criză, PSRM reiterează deschiderea la dialog cu toate fracţiunile şi grupurile parlamentare. 

„Scopul nostru este de a găsi soluţia cea mai eficientă pentru depăşirea acestei crize şi luarea măsurilor urgente pentru a îmbunătăţi viaţa de zi de zi a cetăţenilor. Chiar astăzi, PSRM va contacta reprezentanţii celorlalte fracţiuni şi grupuri parlamentare pentru a începe un dialog. Aceasta aşteaptă de la noi majoritatea cetăţenilor ţării. Totodată, cerem PAS şi Maiei Sandu să înceteze imediat atacurile la adresa Curţii Constituţionale, pentru decizia pronunţată marţi, 23 februarie, să înceteze acţiunile de subminare a statului de drept şi acţiunile de uzurpare a puterii în stat. Numai un uzurpator îşi poate permite să înlocuiască prin sine Constituţia unei ţări”, menţionează Socialiştii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite