Poziţia partidelor parlamentare privind anunţarea alegerilor anticipate
0
După decizia Curţii Constituţionale care a anulat starea de urgenţă instituită de Parlament şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate de către preşedintele Maia Sandu partidele parlamentare au reacţionat diferit, transmite IPN.
Platforma „Pentru Moldova” din care face parte şi Partidul „Şor” susţine că s-au comis deschis presiuni asupra Curţii Constituţionale, pentru a lua decizii în funcţie de interesele politice. „Partidul condus indirect de preşedintele Maia Sandu, care a fost şi unul din autorii sesizării examinate, a forţat la propriu, prin manifestaţii organizate la uşa Curţii Constituţionale, emiterea acestei hotărâri. Or, acest lucru este inadmisibil şi compromite din start imaginea şi credibilitatea acestei instituţii, care s-a lăsat antrenată în aceste jocuri de putere, amplificând astfel criza politică şi, prin ricoşeu, şi criza socială şi economică”, se arată în reacţie.
Partidul Democrat, afirmă că a luat act de decizia CC şi decretul privind alegerile anticipate, iar în campania electorală va promova soluţii pentru problemele reale cu care se confruntă ţara şi va încerca să consolideze electoratul care îşi doreşte ca ţara să fie guvernată de politicieni responsabili, eficienţi şi profesionişti. „Dat fiind faptul că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, PDM consideră inutile orice aprecieri şi dispute la această temă, care pot inflama şi mai mult situaţia politică. Totodată, regretăm faptul că iniţiativele PDM îndreptate spre asigurarea unei administrări eficiente a treburilor publice au fost blocate de interesele politice înguste ale unor partide”, se arată în poziţia PDM.
Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a menţionat că situaţia creată este rezultatul iresponsabilităţii şi incompetenţei guvernărilor din ultimii doi ani. „Sper că la fixarea datei alegerilor au fost luate în calcul toate aspectele legate de buna desfăşurare a alegerilor şi contăm că de această dată scrutinul va fi organizat corect, fără păcăleli şi fentare a legilor, cu respectarea normelor naţionale şi internaţionale în materie electorală”, a scris Candu pe Facebook.
Preşedintele ţării, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului miercuri seara, 28 aprilie, ca urmare a hotărârii Curţii Constituţionale prin care hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgenţă a fost declarată neconstituţională.