Parteneriatul cu UE îl face pe Năstase favorit în cursa pentru Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

După ce a fost mult timp un cal de bătaie în alegeri, geopolitica a devenit un cuvănd de ocară. Însă, nu trebuie să uităm că şi propaganda rusească, amplificată şi diseminată prodigios la Chişinău de către PSRM, contribuie simţitor la discreditarea vectorul European de dezvoltare al ţării noastre. PSRM a promis că va denunţa Acordul de Asociere cu UE, iar Ion Ceban în 2014 îl numea o catastrofă, deşi vedem că de atunci exporturile în UE sunt în continuă creştere, ajungând acum la 65%, iar după embargourile succesive ale Rusiei, nu mai exportăm acolo decăt doar 10%. E cu atât mai bizar că primul lucru făcut de Igor Dodon după ocuparea fotoliului prezidenţial a fost eliminarea drapelului UE de pe clădirea Preşedinţiei. Decizie promovată cu mult patos de către acelaş Ion Ceban.

Însă, oricât am încerca să ne ascundem de geopolitică, această ramâne un element indispensabil al vieţii noastre cotidiene, inclusiv la nivel local. Dacă ar fi să o parafrazăm pe o fosta colegă a dlui Ceban, Eugenia Ostapciuc, care se întreba retoric ”De unde vin gazele?” - atunci la întrebarea ”De unde vin banii?” rapunsul este fără echivoc – din Uniunea Europeană. UE conduce detaşat la capitolul cel mai mare partener de dezvoltare al Republicii Moldova. Deşi, asistenta a fost redusă în ultimii ani din cauza lipsei de credibilitate a actualului guvern, cetăţenii RM, inclusiv cei din Municipiul Chişinău, au beneficiat enorm de pe urma generozităţii Uniunii Europene şi a instituţiilor afiliate, asistenţa însumînd aproape 2 mlr Euro. Chisinăul a beneficiat de reabilitarea drumurilor magistrale ce unesc capitala de restul ţării, dar şi de reconstrucţia unor străzi importante din oraş (Negruzzi, Ştefan cel Mare etc.) Granturile şi creditele preferenţiale din partea înstituţiilor Europene (BERD, BEI) au permis reînoirea transportului public din capitală, reabilitarea staţiei de epurare, îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi serviciilor oferite de S.A. Apă-Canal, precum şi consolidarea eficienţei energetice atât a clădirilor publice cât şi a blocurilor de locuit. În toate aceste domenii, dar şi în cazul altor necesiţăţi ale orasului, UE ne poate ajuta în mod constant, atât timp cât are un partener de încredere la cârma administraţiei capitalei.

În acelaş timp, Rusia a continuat să alimenteze separatismul transnistrean, să şantajeze Moldova prin intermediul datorie regimului de la Tiraspol de $6 miliarde, care a fost recunoscută de către Igor Dodon la scurt timp după ocuparea funcţiei de şef al statului. Embargoul impus de Kremlin producţiei noastre agricole ramâne în vigoare, căci doar unele firme au acces pe piata rusească prin acordul prealabil al lui Dodon, astfel alimentând scheme de corupţie şi dependenţă politică a acestor companii de PSRM. Însă, portavocea preşedintelui - Ion Ceban s-a remarcat prin zelul său pro-rusesc încă de pe timpurile carierei sale în PCRM, cand îşi rupea vocea în PMAN cu memorabila ”Jos Alinţa”, doar pentru a ajunge în scurt timp la cheremul coordonatorului Alianţei şi a întregii Moldove - Plahotniuc.

Aşadar, deşi Ion Ceban se lauda pe vremuri că ”Partidul Socialiştilor este singurul partid în care are încredere Federaţia Rusă,” odată ajuns candidat la Primăria Chişinău, Ceban bate apa în piuă când vine vorba de acoperirea financiară a promisiunilor sale electorale. El nu pomeneşte de Rusia, pentru că Kremlinul nu are bani pentru propriile nevoi sociale, fiind în situaţia de a reduce cheltuielile bugetare, aflându-se în pragul unei recesiuni. Iar banii, după cum i-ar spune dna Ostapciuc lui Ion Ceban, vin din Uniunea Europeană. Însă, socialistul anti-european Ceban nu poate conta pe deschiderea Bruxelles-ului. În acelaş timp, contracandidatul său Andrei Năstase are deplina susţinere a celui mai mare partid din Europa – PPE, care deţine toate cele trei funcţii cheie in UE, cel mai mare număr de mandate în Parlamentul European, cât şi în Comisia Europeană. Preşedintele PPE Joseph Daul şi-a exprimat deplina susţinere pentru Andrei Năstase. Mai mult decât atât, Năstase se bucură de susţinerea tuturor partenerilor PPE din ţările membre UE, inclusiv din România. Preşedintele PNL Ludovic Orban şi-a exprimat şi el susţinerea plenară pentru candidatul pro-European din alegerile de la Chisinău. La fel de vocal în susţinerea candidatului comun a forţelor pro-Europene de la Chişinău a fost şi liderul USR Dan Barna.

Experienţa colegilor din Romania în atragerea şi valorificarea fondurilor Europene, cum ar fi în cazul primarului oraşului model Oradea, Ilie Bolojan sau cel de Cluj Emil Boc, i-a fost deja împărtăşită lui Andrei Năstase şi echipei sale într-o vizită recentă de informare. Potenţialul de cooperare atât cu partenerii din România cât şi cei din întreaga Uniune Europeană este enorm. Din cei doi candidaţi, doar Năstase poate valorifica această oportunitate unică. Ceban, dimpotrivă, dacă ar avea ocazia, ar începe prin a elimina drapelul UE de pe frontispiciul Primăriei, inlocuindu-l cu cel al Uniunii Euroasiatice. Însă, partidul Acţiune şi Solidaritate, împreună cu partenerii săi din Platforma DA şi PLDM vor depune eforturi maxime pentru a nu admite un asemenea scenariu. După rezultatele primului tur, avem convingerea că alegătorii din Municipiul Chişinău îşi dau bine seama care este miza acestor alegeri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite