Dodon promite majorarea îndemnizaţiei la naştere până la 15-30 de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova, instituţia familiei este supusă distrugerii. Depopularea, migraţia în masă, creşterea numărului divorţurilor, nesiguranţa socială, care se acutizează, au condus la schimbări profunde pe planul creării familiilor, ameninţând genofondul Republicii Moldova şi existenţa moldovenilor în timp. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Igor Dodon la ceremonia de inaugurare a „Anului Familiei”, transmite IPN.

Potrivit şefului statului, Republica Moldova este pe primele poziţii în topul ţărilor care îşi pierd cel mai rapid populaţia şi rămân fără de oameni. Alarmant, spune preşedintele, este faptul că exodul populaţiei se face din contul tinerilor. Practic, se produce o pierdere irecuperabilă de potenţial şi forţă de muncă.

Igor Dodon susţine că, dacă în 1991 numărul nou-născuţilor îl depăşea pe cel al deceselor cu peste 26 de mii, acum sporul natural al populaţiei este unul negativ, cu mai multe decese decât naşteri. În medie, unei familii din Moldova îi revine doar un singur copil.

Şeful statului a mai menţionat că există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. În opinia preşedintelui, sunt necesare eforturi pentru a face faţă acestor provocări. Salvarea neamului trebuie să fie misiunea oricărei guvernări, preocuparea mediului academic şi a societăţii civile. „Este nevoie ca toţi factorii de decizie să conştientizeze riscurile situaţiei şi să aplice cât mai ferm politici sociale eficiente în vederea creşterii rezilienţei familiilor”, a spus preşedintele.

În cadrul evenimentului, cinci cupluri din ţară, care de recent au împlinit 50 de ani de căsătorie. au primit daruri din partea fundaţiei de binefacere „Din Suflet”, patronată de către prima doamnă, Galina Dodon. Iar preşedintele le-a înmânat premii băneşti a câte 10 mii de lei.

Programul consacrat Anului Familiei include acţiuni în scopul promovării, protejării şi susţinerii integrităţii familiilor. Urmează să fie elaborat un program de susţinere a familiilor tinere în vederea obţinerii unui spaţiu locativ. Un alt program va urmări majorarea cuantumului indemnizaţiei unice la naştere până la 15 mii de lei pentru primul copil, 20 de mii de lei pentru al doilea copil şi 30 de mii de lei pentru al treilea şi următorii copii.

O altă iniţiativă va fi consacrată omagierii cuplurilor longevive, ca simbol al înţelepciunii, fidelităţii şi respectului dintre soţi. Săptămânal, reprezentanţii Preşedinţiei vor vizita cuplurile care sărbătoresc 50, 60 şi 70 de ani de la înregistrarea căsătoriei. Către noul an şcolar, ghiozdane dotate cu rechizitele necesare vor fi acordate copiilor din clasele a doua şi a treia, nu doar celor din clasa întâi, cum a fost până acum.

Cei prezenţi la ceremonia festivă de inaugurare au avut parte de un program muzical cu participarea interpreţilor autohtoni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite