Dodon l-a sunat pe Ţurcan după decizia CCM. Preşedintele cere opoziţiei să-şi retragă sesizările depuse la CCM: „Ar putea să o facă chiar acum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Vladimir Turcan presedinte.md

Igor Dodon a declarat că sunt trei soluţii pentru ca modificările legislative pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea să intre în vigoare, după ce Curtea Constituţională a suspendat aplicarea legilor din pachetul anti-criză, până pe 13 aprilie, ca urmare a sesizărilor depuse de deputaţii a patru partide din opoziţie, care consideră că Guvernul a introdus şi modificări care nu se referă la măsurile anti-criză, ci la interese de partid.

Igor Dodon a anunţat, în emisiunea „Preşedintele răspunde”, că l-a contactat telefonic pe preşedintele Curţii Constituţionale, fostul socialist Vladimir Ţurcan, pentru a obţine mai multă claritate în situaţia creată, Şeful statului a precizat că Ţurcan a avut o opinie separată şi că a pledat pentru intrarea în vigoare a legilor, pe când alţi patru judecători ar fi fost de acord să admită sesizarea deputaţilor şi să suspende prevederile despre care deputaţii spun că sunt neconstituţionale.

Igor Dodon a spus că pentru a soluţiona această problemă, pentru ca legile să itnre în vigoare, iar cetăţenii să beneficieze de efectele lor, cel mai simplu ar fi ca autoriii sesizărilor, PDM, PAS, PŞ şi PRO-Moldova să-şi retragă cererile de la CCM.

„Ar putea să o facă chiar acum şi atunci subiectul este epuizat”, a precizat preşedintele.

A doua soluţie, potrivit şefului statului, este ca în cadrul şedinţei CCM din 13 aprilie, Curtea să respingă sesizările deputaţilor şi să ia decizia că legile intră în vigoare. Dodon a specificat că Înalta Curte ar putea suspenda câteva prevederi din pachetul anti-criză, însă nu toate legile, pentru că „sunt aşteptate de către populaţie”.

A treia soluţie este ca Guvernul Chicu să vină în Parlament cu proiectele respective, pentru a fi votate în plen.

Igor Dodon a mai spus că a discutat cu premierul Ion Chicu privind necesitatea de a convoca de urgenţă Comisia pentru Situaţii Excepţionale în vederea aprobării unor prevederi stringente din pachetul anti-criză care a fost suspendat de CCM. 

„În special ce ţine de alocarea ajutorului de şomaj. Suportul pentru agenţii economici care vor să plătească salarii şi unde statul trebuie să restituie 43% şi încă câteva lucruri sociale”, a adăugat Dodon.

Premierul Ion Chicu a anunţat joi, 9 aprilie, că Înalta Curte a suspendat legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, până luni, 13 aprilie. Potrivit premierului, decizia Curţii Constituţionale a fost adoptată ca urmare a unei sesizări depuse de deputaţii PAS şi cei din Partidul Şor, asta deşi CCM a comunicat că a suspendat legile în urma sesizării depuse de deputatul PPDA Dinu Plîngău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite