Asociaţia Promo-LEX semnalează mai multe abateri la alegerile locale recente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de 3 decembrie 2017, în trei localităţi din Republica Moldova a avut loc turul doi al alegerilor locale, câştigate în două localităţi de reprezentanţii PDM. Observatorii Asociaţiei Promo-LEX au semnalat un şir de abateri legate de prezenţa lângă secţia de votare a celor care nu au voie să se afle în preajma locului votării, precum şi transportarea organizată a alegătorilor, dar şi alte nereguli.

Pentru ziua de duminică, 3 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală a dispus desfăşurarea turului al doilea de scrutin în oraşul Sângera (mun. Chişinău) şi comuna Berlinţi (r. Briceni), dat fiind faptul că niciunul din candidaţii la fotoliul de primar nu a primit mai mult de jumătate din voturi. Iar în comuna Lăpuşna (r. Hânceşti) a fost stabilită desfăşurarea votării repetate pentru alegerea primarului, aşa cum la alegerile din 19 noiembrie au participat mai puţin de o pătrime din cei înscrişi în liste.

Parlamentari în preajma secţiilor de votare

Potrivit unui comunicat de presă emis de Promo-LEX, şase deputaţi au fost observaţi în apropierea secţiilor de votare din cele trei localităţi în care au avut loc alegeri locale. La fel, a fost observat un consilier municipal şi cetăţeni neidentificaţi. În total, au fost documentate douăzeci şi patru de cazuri în care persoane neautorizate au fost prezente nejustificat în raza de 100 de metri de la secţia de votare.

Transportarea organizată a alegătorilor

Transportarea organizată a alegătorilor a avut loc în cel puţin patru cazuri. În acest scop, au fost folosite mijloace de transport care în mod normal nu ar trebui să transporte pasageri spre secţiile de votare. Acesta este al doilea tip de abateri ca număr semnalate de Promo-LEX.

Umbrele oferite cadou de un candidat la funcţia de primar

În oraşul Sângera, candidatul din partea unui partid a oferit cel puţin şase umbrele unor localnici, în preajma unui magazin care se află lângă secţia de votare. La fel, au fost înregistrate alte două cazuri care ar putea fi considerate cu potenţial de oferire a recompenselor băneşti – unul în aceeaşi localitate, iar altul în satul Caracuşenii Noi al comunei Berlinţi din Briceni.

Abateri care ar putea fi decisive pentru alegerea primarului

Deşi legea spune că cererile pentru votarea la locul aflării se depun de către persoana care are nevoie de acest mod de votare, de ruda sa sau de către asistentul social de la primărie, lucrurile stau diferit în localitatea Berlinţi, Briceni. Aici, de colectarea acestor cereri s-au ocupat membrii biroului electoral al secţiei de votare.

În rezultat, din cele 1.000 de buletine de vot eliberate, 123 sunt buletine eliberate alegătorilor care au votat la locul aflării. Prin urmare, în condiţiile în care diferenţa dintre candidatul care a învins şi cel de pe poziţia a doua a fost de doar 28 de voturi, numărul de 123 de voturi exprimate la locul aflării – colectate în mare parte cu încălcarea normelor legale – ar putea influenţa rezultatele alegerilor. În context, Promo-LEX recomandă membrilor organelor electorale excluderea pe viitor a unor astfel de fapte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite