Dolarul a depăşit pragul psihologic de 17 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolarul devine o monedă foarte tare şi puternică. FOTO Arhivă Adevărul
Dolarul devine o monedă foarte tare şi puternică. FOTO Arhivă Adevărul

În ultima perioadă se produce o devalorizare din ce în ce mai mare a leului moldovenesc pe piaţa valutară a Republicii Moldova. Iar experţii consideră că există mai multe cauze care au determinat apariţia unei astfel de situaţii, care va aduce noi presiuni asupra economiei ţării.

Leul moldovenesc pierde din ce în ce mai mult teren în faţa principalelor valute: Banca Naţională de la Chişinău a stabilit un curs de 17 lei şi 7 bani pentru un dolar, depăşind pragul psihologic de 17 lei, în vreme ce euro se apropie cu paşi repezi de pragul psihologic de 20 de lei – astăzi a primit cotaţia oficială de 19 lei şi 79 de bani.

Economia slabă şi economia dependentă de ceea ce se întâmplă în exterior sunt principalele cauze a situaţiei economice existente în ţară, consideră Viorel Chivriga, expert economic. „Fiecare evoluţie nefastă pe piaţa valutară ori în comerţul internaţional are conotaţie asupra evoluţiei economiei ţării noastre. În afară de aceasta trebuie să înţelegem că pe pieţele internaţionale au loc nişte schimbări care influenţează valuta din Republica Moldova. Astfel, dolarul devine o monedă foarte tare şi puternică, iar raportul dolar-moneda europeană devine unul mai contrastat” susţine expertul, care consideră că acest lucru se reflectă în mod inevitabil şi în economia moldovenească.

Comerţul Moldovei, dependent de Rusia

Viorel Chivriga mai afirmă că comerţul internaţional al Moldovei este dependent de Federaţia Rusă „chiar dacă sancţiunile şi-au spus cuvântul. Trebuie să înţelegem că o bună parte din banii care vin în ţară vin pe filiera rusă”. Pe de altă parte situaţia nu este gestionată bine aici în ţară, consideră Viorel Chivriga: „Se observă speculaţii. Banca Naţională în multe cazuri utilizează instrumentele sale cu întârziere şi nu există un dialog pe care trebuie să îl poarte o instituţie din garnitura statului cu populaţia. Iar unele cazuri demonstrează că panica s-a aciuat aici în ţară”.

Cineva câştigă, cineva pierde

Expertul economic nu poate spune că situaţia e ieşită de sub control, dar consideră că aceasta deja a determinat noi schimbări negative în Republica Moldova. Pentru schimbarea circumstanţelor „trebuie de lucrat mult pe stârpirea acţiunilor speculative de pe piaţa valutară. Trebuie să înţelegem că cineva câştigă, cineva pierde. Pierd oamenii simpli, unele companii şi, în deosebi, pierd cei mai săraci. Pe de altă parte câştigă casele de schimb valutar, unele bănci comerciale, unii agenţi economici”.

Pentru crearea altor împrejurări Banca Naţională trebuie să fie promotoarea unor acţiuni îndrăzneţe afirmă Viorel Chivriga, acţiuni care trebuie să fie bine ghidate şi întreprinse la momentul oportun. De asemenea, expertul afirmă că „trebuie eliminat hăul care desparte Banca Naţională de populaţia ţării. Banca Naţională trebuie să informeze, să stârpească panica, care face ravagii mari”. 

Situaţia se tensionează

O atenţie mare trebuie atrasă agenţilor economici, deoarece o bună parte din ei vor raporta pierderi care se vor datora situaţiei de pe piaţa valutară consideră Chivriga. „Şi importatorii de bunuri şi servicii vor trebui să comercializeze produsele la nişte preţuri exorbitante, dacă avem în vedere că ei comercializează aceste bunuri în lei moldoveneşti. Trebuie să ţinem cont că în sectorul de producere industială şi agricultură vine o perioadă tensionată, atunci când oamenii trebuie să investească, iar toate ingredientele unor astfel de activităţi, în mare măsură, sunt produse de import. Astea înseamnă că oamenii vor înregistra nişte costuri de producere mai mari în activitatea lor, iar produsele vor fi mai puţin competitive”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite