ARTĂ CU PREMEDITARE Vezi cine sunt autorii portretelor-robot în Republica Moldova! GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bază de date, pregătire psihologică și ore de declarații ale victimelor şi martorilor sunt ingredientele folosite de criminaliști pentru conturarea unui portret-robot. Specialiștii susţin că femeile și copiii pot descrie cel mai bine anumite particularităţi precum culori, atitudini și emoţii.

Pentru artişti, portretul unui om are o valoare simbolică: exprimă o trăire, un statut social sau o istorie de pus în ramă. Pentru poliţiştii criminalişti, are o valoare imediată: ajută la identificarea autorului unei infracţiuni. Spre deosebire de artişti plastici, autorii portretelor-robot dau formă unui chip pe care nu l-au văzut niciodată, doar din descrierile martorilor sau ale victimei.

„A fost anul trecut un caz de tâlhărie. Victima a declarat că un băiat a intrat în barul ei, a bătut-o şi i-a luat casa de marcat. Când să facem portretul-robot, spune că n-a reţinut faţa infractorului. Au apărut bănuieli. Testul la poligraf a arătat că minţise şi, de fapt, înscenase tâlhăria", spune Igor Carabeţchi, expert criminalist în Laboratorul Poligraf şi Fotorobot al Direcţiei Criminalistice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

CUM SE FACE UN PORTRET-ROBOT

Tânărul de 27 de ani este master în psihologie şi, împreună cu alţi doi colegi criminalişti, a rezolvat aproximativ 30 de cazuri de infracţiuni grave cu ajutorul portretelor-robot.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Procedura decurge în felul următor: întâi victima depune o plângere la secţia de poliţie de sector. Apoi, dacă aceasta ţine minte figura autorului crimei, oamenii legii solicită întocmirea unui portret-robot. Victima este intervievată de criminalişti cu privire la detaliile fizice ale făptaşului. Orice fel de informaţii contează, chiar şi dacă incidentul a avut loc noaptea, pe ploaie sau în condiţii de ceaţă.

„Femeile pot descrie cel mai bine culorile şi, în general, detaliile mici. Bărbaţii îşi amintesc cel mai bine silueta subiectului. Copiii ţin minte mai bine atitudinea, dar şi dramatizează cel mai mult", ne spune Igor. După interviu, urmează o analiză internă a portretiştilor şi se trece la realizarea propriu-zisă a portretului-robot, în baza datelor primite.

Arhiva de fețe a MAI

Criminaliştii utilizează un program şi o bază de date cu sute de imagini de păr, ochi, buze, nasuri, frunţi, sprâncene şi alte detalii specifice, pe care le combină între ele pentru a personaliza chipul solicitat.

„Mai întâi alegem fruntea. Urmează părul, sprâncenele, ochii, nasul, urechile, buzele şi bărbia. După ce sunt puse toate în imagine, lucrăm la detalii: cearcăne, riduri, accesorii vestimentare, cicatrice etc. În mod normal, un portret-robot reuşit coincide în proporţie de 60% cu faţa reală a subiectului. Dacă asemănarea e de 80% sau mai mult, în mod clar portretul a fost făcut după o fotografie", ne spune Alexandru Cucoară, de 30 de ani, colegul lui Igor din Laboratorul Poligraf şi Fotorobot.În cât timp se face un portret-robot

Iată o întrebare ce ne-a cam pus pe gânduri. Am apelat la ajutorul criminaliștilor pentru a realiza portretul unei colege de la „Adevărul". Neavând o fotografie la îndemână, am trecut prin interviul necesar procedurii „artistice".

De la început și până la printarea portretului-robot, fără retușuri, a trecut mai bine de o oră, timp în care am fost întrebat de absolut toate detaliile fizionomice ale reporterului. Colega s-a recunoscut cu greu în imaginea realizată.

Criminal cu opt portrete

Spre deosebire de alte domenii mai mult sau mai puțin artistice, o reușită de 100% în cazul portretelor-robot poate trezi suspiciuni din partea experților criminaliști.

„Dacă descrierea verbală făcută de victimă sau de martorul intervievat e foarte bună, sunt șanse mari ca acea persoană să mintă. În acest caz, se poate ajunge până la testul poligraf", susține Alexandru Cucoară, făcând referire la detectorul de minciuni din dotarea Secției Tehnico-Operative.

Pe de altă parte, un portret-robot actualizat periodic poate crește considerabil șansele de prindere a unui infractor dat în urmărire.

„Cu criminalul de la Durlești („vânătorul de îndrăgostiţi", n.r.) am făcut opt portrete-robot până acum. Se întâmplă rar", ne-a mai spus Igor Carabețchi, fără să ne lase să fotografiem imaginile realizate, din cauza condițiilor stricte ale anchetei în plină desfășurare, cu privire la acest caz.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite