Alegerile din Republica Moldova, prin ochii observatorilor: „libere şi parţial corecte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parlamentare de la Chişinău s-au desfăşurat în mare parte liber, chiar dacă pe alocuri au fost influenţate de anumite aspecte negative. La aceste concluzii au ajuns experţii Platformei Europene pentru Alegeri Democratice, care au observat procesul electoral începând cu data de 26 noiembrie. Experţii sunt reprezentanţi ai diferite organizaţii din Parteneriatul Estic, din Rusia, dar şi din alte state.

Lilia Shibanova, reprezentanta Asociaţiei „Golos” din Rusia, a remarcat că retragerea unui partid din cursa electorală pe ultima sută de metri a fost un derapaj al procesului electoral. Din punctul de vedere al experţilor, retragerea concurentului nu a fost suficient argumentată de către instanţele abilitate.

Experţii au apreciat mecanismul de împiedicare a votului multiplu, iar tentativa de a introduce sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor, care – chiar dacă nu a activat în majoritatea timpului – pe viitor poate deveni un instrument util în procesul electoral.

Lilia Shibanova a subliniat că în urnele de vot nu era destul loc şi ar fi trebuit ca secţiile de votare să fie dotate cu un număr mai mare de urne. De asemenea, experţii europeni au spus că autorităţile trebuiau să deschidă un număr mai mare de secţii de votare la Moscova. Lilia Shibanova chiar a remarcat că imaginile cu o mulţime de moldoveni care se îmbulzesc ca să voteze vor fi utilizate de maşinăria rusească de propagandă. Reprezentanta Asociaţiei „Golos” a menţionat că, fiind o cunoscătoare a maşinăriei de propagandă rusească, admite că îmbulzeala de la Ambasada Moldovei la Moscova a fost organizată.

Experţii au mai constatat că unele secţii de votare au fost foarte mici sau erau amplasate la etaje cu scări greu de urcat pentru persoanele în etate sau cu nevoi speciale.  Cât ţine de votarea în locurile de detenţie, experţii au observat că aceştia au votat cu urna mobilă, iar procesul a fost de durată şi ar fi preferabilă deschiderea unei secţii de votare în incinta penitenciarelor.

Scrutinul din 30 noiembrie a fost liber şi parţial corect

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte consideră că scrutinul din 30 noiembrie a fost liber şi parţial corect. Secretarul coaliţiei, Nicolae Panfil, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că aceste alegeri pot fi considerate libere deoarece a fost asigurat un climat de campanie nemarcat de violenţe, au lipsit tentativele de intimidare şi împiedicare a candidaţilor de a-şi prezenta programele politice. De asemenea, tuturor cetăţenilor le-a fost asigurat dreptul de a vota şi a existat o separare clară dintre partid şi stat, care nu a permis utilizarea de către concurenţi a resurselor publice în cadrul campaniei electorale.

Comparativ cu alegerile trecute, s-a atestat o îmbunătăţire a cadrului normativ adoptat de către Comisia Electorală Centrală. Este de apreciat deschiderea mai multor secţii de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, precum şi pentru cei aflaţi peste hotarele ţării. Totodată, coaliţia regretă tentativele de intimidare a unor alegători.

Directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, a menţionat că această campanie electorală a fost una dinamică, au fost utilizate diverse elemente şi tehnologii inovative, aplicate în Republica Moldova în premieră. Acest lucru înseamnă că lucrurile în Republica Moldova evoluează. Ion Manole a mai menţionat că, din păcate, prezenţa la vot a fost una pasivă.

 Directorul Centrului Parteneriatului pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a menţionat că prezenţa femeilor pe listele electorale la aceste alegeri este de 30,5%, comparativ cu 29% în 2005. În 10 ani diferenţa este doar de un punct procentual. „Aceasta arată cât de greu clasa politică se schimbă în Republica Moldova. Chiar dacă am depăşit bariera de 30%, sperăm că după acordarea mandatelor vom avea cel puţin acelaşi număr de prezenţă a femeilor în Parlament”, a spus Alexei Buzu.

Observatori din CSI: alegerile au fost libere, dar cu unele semne de îngrijorare

Mai mulţi observatori din statele membre CSI declară că alegerile parlamentare din Republica Moldova, din 30 noiembrie, au fost libere şi s-au desfăşurat în conformitate cu standardele internaţionale. Însă, potrivit observatorilor, excluderea unui concurent electoral pe ultima sută de metri a dezorientat alegătorii şi este motiv de îngrijorare. De asemenea, pentru cetăţenii moldoveni din Federaţia Rusă s-a rezervat un număr insuficient de buletine de vot, transmite IPN.

Abdijapar Bekmatov, coordonatorul misiunii, a remarcat, la conferinţa de presă de totalizare, că această campanie electorală a fost transparentă, fiind garantat accesul tuturor concurenţilor electorali la resursele de informare în masă. Alegerile au fost desfăşurate în conformitate cu drepturile internaţionale. În acelaşi timp, excluderea partidului „Patria” din cursa electorală pe ultima sută de metri a dezorientat alegătorii. Iar sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor a căzut şi nu şi-a îndeplinit funcţia de bază – să nu admită votarea multiplă.De asemenea, Abdijapar Bekmatov a subliniat că deschiderea a prea puţine secţii de votare în Rusia a dus la faptul că o bună parte din cetăţenii moldoveni din această ţară nu şi-au putut exprima dreptul la vot.

Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Asambleii, membru al misiunii de observare, a remarcat că 15 mii de buletine de vot pentru moldovenii din Rusia au fost prea puţine. Secţia de votare din Sankt-Petersburg şi-a încheiat activitatea cu jumătate de oră mai devreme deoarece nu mai avea buletine de vot, iar la secţia de votare de la Moscova, după încheierea orelor de activitate, cetăţenilor moldoveni aflaţi în incinta secţiei nu li s-a permis să voteze, deşi legislaţia Moldovei permite prelungirea termenului de votare.

Observatorii au specificat că inovaţiile implementate, precum sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor, sunt benefice, dar ele trebuie implementate foarte atent şi nu se recomandă implementarea imediată pe întreg teritoriul ţării, ci trebuie iniţial să fie testat.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Rezultate alegeri Republica Moldova. Cum se distribuie mandatele în viitorul Parlament

Rezultate alegeri Republica Moldova. Proeuropenii au şansa să facă o coaliţie de guvernare la Chişinău

LIVE BLOG FOTO VIDEO Alegeri Republica Moldova. Votul s-a încheiat. Au votat 1.565.591 de moldoveni (55,86%)

Ruşii vorbesc deja despre „maidanul de la Chişinău”, iar moldovenii îşi văd de... vot

VIDEO Alegeri Republica Moldova. Manipulare: moldovenii de la Moscova au votat de sâmbătă?

Vot geopolitic: între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală a Moscovei

Rusia este îngrijorată de starea democraţiei în Republica Moldova

VIDEO Fostul şef SIE Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Nu există EuroMaidan neprovocat şi nesusţinut. Şi la Kiev protestele au fost provocate

De ce a fugit Usatîi la Moscova? Explicaţiile liderilor partidului Patria

VIDEO Dodon vrea un maidan anti-european la Chişinău

Miroase a dictatură în Moldova: „Gata cu democraţia!“

Republica Moldova, încotro? Comunişti blânzi, socialişti radicali

Ruptura hărţii Europei: dincolo sau dincoace de Republica Moldova?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite