Bacalaureat 2015 Română Vaslui. Ce subiecte au picat la BAC. Rezolvarea subiectelor pe Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bac 2015 Română FOTO Adevărul
Bac 2015 Română FOTO Adevărul

Bacalaureat 2015 Română. La nivelul judeţului Vaslui, peste 3.200 de candidaţi s-au înscris la sesiunea de BAC 2015 Română. Subiectele la română sunt rezolvate pe Adevărul Live.

UPDATE Subiecte Română Uman

În cele 11 centre de examinare de la nivelul judeţului Vaslui nu au fost semnalate probleme deosebite la Bacalaureat 2015 proba scrisă la Română. Din cei 3.036 de absolvenţi înscrişi la Română s-au prezentat un număr de 2.959 persoane.

 

Subiecte Bacalaureat 2015 Română UMAN
Subiecte Bacalaureat 2015 Română UMAN

UPDATE

Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală rezolvă în direct la Adevărul Live de la 11.00 subiectele de examen primite de elevi la proba de Limba Română.

Urmăreşte LIVE rezolvarea subiectelor de Bacalaureat la Română 

Subiecte Bacalaureat 2015 Română REAL

Subiectul I: De analizat un text numit "Trei Generaţii", cu mai multe cerinţe, cum ar fi găsirea de sinonime.

Subiect II: Un text argumentativ despre importanţa sportului.

Subiectul III: De caracterizat un personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu

Subiecte Bacalaureat 2015 Română UMAN

Subiectul I: De analizat un text numit "Trei Generaţii", cu mai multe cerinţe, cum ar fi găsirea de sinonime.

Subiectul II: Text argumentativ despre rolul scriitorului în societate

Subiectul III: Relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic.

 

Subiecte Real Bacalaureat 2015 Română

Bacalaureat 2015 Română

 

Rezolvare subiecte Română Bacalaureat 2015 - REAL 

SUBIECTUL I 

1. socoteai - credeai, deştepţi - inteligenţi

 2. fonetic - rostirea împreună a două cuvinte; morfologic - desparte două cuvinte diferite

3. a da viaţă, a-şi lua viaţa, a salva viaţa

4. Tema iubirii

5. Substantivele în vocativ: „Ruxandră” sau „Şerban, Şerban, Şerban”

6. O modalitate de caracterizarea poate fi relaţia dintre cele două personaje sau notaţiile de la început, care denotă o trăsătură, spre exemplu: „stingherită, cu ochii în jos”

7. Aici putem să menţionăm şi alte funcţii ale notaţiilor autorului. În general, notaţiile scenice sunt adresa actorilor, regizorului sau scenografului. În cazul nostru sunt adresate personajelor pentru a reliefa anumite trăsături. Nonverbale - poziţia corpulu, mimică. Pauzele scurte sunt elemente paraverbale. Zgomotul paşilor - elemente referitoare la atitudinea pe care trebuie să o adopte cele două personaje. gestul prin care îi sărută mâinile - sunt elemente nonverbale

8. Prezenţa indicaţiilor scenice, modul de expunere predominant care este reprezentat de dialog. Şi ar fi fost bine să precizeze scena şi dialogul dintre Ruxandra şi Şerban

9. Ei exprimă ideile, dar uită că un text literar înseamnă şi limbaj expresiv. Ei trebuiau să explice rolul figurilor de stil sau al imaginilor artistice sau câmpul semantic predominant. Ideea este evidentă. Şerban încearcă să testeze iubirea Ruxandrei şi Ruxandra îi spune „toată viaţa”, ceea ce însemnă că, pentru el, ea ar fi în stare să suporte orice carenţă a vieţii. Şerban îi spune că „nu, nu toată viaţa”, iar acest schimb de replici dintre cei doi reliefează intensitatea sentimentelor de cele două personaje. Vedeţi şi despre motivul iubirii, că ei stau îmbrăţişaţi. El încearcă să o încurajeze, este uimit de iubirea şi devotamentul ei, dar vrea să o asigure că, fiind un muzicant mare, asta înseamnă că nu o să ducă lângă el o viaţa pllină de adversităţi.

Interogaţia artistică alături de enumeraţia „crunţi de lipsuri de sărăcie” ilustrează la nivel artistic o trăsătură a vieţii artistului care este răsplătit uneori chiar prea târziu pentru creaţia lui. Ei au avut de explicat o enumeraţie şi o interograţie retorică. Propoziţia exclamativă denotă siguranţa şi certitudinea cu care îi răspunde fata. Şi punctele de suspensie ar fi putut fi explicate: acestea redau o trăire intensă. Propozţiile sunt foarte scurte la ambii, acestea fiind de regulă eliptice de predicat. Acestea redau trăirile, care, alături de punctele de suspensie, susţin trăirile personajelor. Câmpul semantic predominant ar fi cel al existenţei, al vieţii, „trării”,  „toată viaţa”, „carieră”.

SUBIECTUL II

Aici trebuiau să aibă o ipoteză clară în care să prefigureze cele două argumente. Aici trebuie să aibă scrise pe ciornă cele două argumente, ipoteza, pentru că dacă nu îţi faci un plan... pot combina cele două argumente

Un argument ar fi din punct de vedere fiziologic, că este important pentru sănătate şi, în al doilea rând, şi din punct de vedere psihic. Pentru că un sport, pe lângă faptul că ajută la oxigenarea creierului, îl poate da şi un aplomb, adică sportul te sprijină şi intelectual. De asemenea, elevii nu trebuie să uite de conectori şi de verbele de opinie, care trebuie puse la început.

SUBIECTUL III

 Aici era foarte simplu: puteau alege basmul - „Povestea lui Harap Alb”, puteau să aleagă un personaj din „Enigma Otiliei” sau un personaj din „Moromeţii”.

Stire initiala:

Bacalaureat 2015 Română

La examenul de Bacalaureat s-au înscris la nivelul judeţului Vaslui un număr de 3.229 de absolvenţi. Aceştia vor susţine examenele în 11 centre de evaluare, câte au fost organizate la nivelul judeţului Vaslui.

“Metodologia este aceeaşi ca anul trecut. Nu există noutăţi”, a precizat Maria Ciulei, inspector general adjunct al ISJ Vaslui.

Sunt două variante de subiecte la BAC 2015 Română, cele care se dau absolvenţilor de profil uman şi altele pentru absolvenţii de real.

Adevarul.ro va prezenta rezolvarea subiectelor la BAC 2015 Româna în ziua de luni, 29 iunie, la ora 11.00.

La sesiunea de Bacalaureat 2014 Vaslui au promovat 65,47% dintre cei care au susţinut examenul. Patru candidaţi din judeţul Vaslui au obţinut media 10.00. Rezultatele înregistrate de elevii vasluieni în 2014 au fost cu cinci procente peste media naţională şi cu patru procente mai mare decât cele înregistrate în 2013.

Bacalaureat 2015 Română

Calendar Bac 2015

  • 29 iunie, luni – proba la Limba Română
  • 30 iunie, marţi – proba la Limba Maternă
  • 1 iulie, miercuri – proba la Matematică şi Istorie
  • 3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
  • 7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16.00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00
  • 8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor
  • 10 iulie, vineri - afişarea rezultatelor finale


În data de 7 iulie, pana la ora 12:00, se vor afişa rezultatele. In aceeaşi zi, între orele 12:00 - 16:00, elevii nemultumiţi de rezultatele obţinute în cadrul examenului de bacalaureat pot depune contestaţii. Rezolvarea lor se va face între 7 şi 9 iulie, iar pe 10 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Citeşte şi:

Bac 2015. Cîmpeanu: 25.000 din 340.000 absolvenţi de liceu din promoţiile anterioare s-au înscris la examen

Bac 2015. Afişarea rezultatelor parţiale a fost amânată cu o zi pentru ca lucrările să poată fi corectate în alte judeţe

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite