Vasluianul Tudor Stănescu, de strajă în poarta naţionalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portarul echipei de handbal „U“ Transilvania este unul dintre cei mai talentaţi din generaţia sa şi deja cochetează cu echipa naţională.

A început handbalul la vârsta de zece ani, când se afla în clasa a V-a. Deşi ca majoritatea copiilor, a început şi el să practice fotbalul încă de mic, tradiţia din familie l-a „obligat“ să se apuce de handbal. Tatăl său a fost portar, la fel ca şi fratele său, dar niciunul nu a practicat sportul la nivel de performanţă. „Am jucat prima oară handbal în oraşul natal, Vaslui, la Liceul Sportiv, pentru fosta echipă a lui tata. La 14 ani, după un turneu final, am fost chemat la centrul olimpic de la Sighişoara. Acolo, printre altele am fost medaliat cu bronz la un turneu de juniori III şi am obţinut şi un loc 4 într-o echipă de handbalişti mai mari decât mine“, spune Tudor.

A ajuns titular în Liga Naţională

În urmă cu trei ani, Tudor Stănescu a fost fericitul câştigător al unei licitaţii, în cadrul căreia antrenorii şi managerii de la mai multe cluburi au făcut oferte pentru handbaliştii care i-au impresionat. Portarul nu a putut refuza propunerea celor de la „U“ Transilvania şi a semnat cu „alb-negrii“. A crescut de la meci la meci şi încrederea primită de la antrenorul Ştefan Constantin l-a propulsat spre titularizare în faţa unui portar mult mai experimentat şi component al echipei naţionale, Ionuţ Irimuş: „Suntem portari de valori apropiate şi oricare poate intra oricând. Totul depinde de inspiraţia şi de forma de moment a fiecăruia“. Evoluţiile bune în tricoul clujenilor i-au adus şi convocarea la echipa naţională de tineret, în vara anului 2009. De atunci, este component de bază al formaţiei alături de care a reuşit o mare performanţă: locul 6 la Campionatul European.

A ratat Europa la „mustaţă“ cu „U“ Transilvania

La finalul acestui sezon, Tudor Stănescu a terminat cu „U“ Transilvania pe locul 5, care coroborat cu o altă competiţie, Cupa României asigura calificarea în cupele europene, dar handbaliştii au pierdut ieri cu HCM Constanţa şi au ratat participarea. „Este o performanţă pe care orice handbalist şi-o doreşte, să joace în cupele europene. Am avut acest obiectiv încă de la începutul sezonului şi marele merit pentru îndeplinirea lui, dacă ar fi să fie, revine colectivului. Domnul antrenor a ştiut să formeze o familie aici şi atmosfera este una excelentă. Sper ca cei din conducere să reuşească să păstreze nucleul de jucători şi să mai aducă şi alţii, pentru ca la anul să fim şi mai valoroşi“, spunea Tudor înaintea meciurilor din Cupa României. Deşi este încă mult prea tânăr şi îl aşteaptă o carieră frumoasă ca sportiv, acesta îşi doreşte ca după retragere să rămână în handbal. „Nu mă văd făcând altceva decât sport. Poate antrenor de portari la copii, poate la o echipă de seniori, rămâne de văzut“, încheie tânărul handbalist.

PROFIL
Născut: 19.06.1989, Vaslui
Studii: Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ din Sighişoara, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Babeş- Bolyai
Familie: Necăsătorit

CE-I PLACE
Îi plac filmele, dar să le vizioneze la cinema. „Îmi place să înot şi merg foarte des la bazin. Mai joc uneori şi fotbal, dar de obicei când am timp liber prefer să uit de sport şi pur şi simplu să mă relaxez“.

CE NU-I PLACE
„Din păcate în handbalul românesc investitorii nu prea au răbdare şi aşteaptă performanţa imediată. Nivelul nu este comparativ cu cel din Spania sau Germania, iar asta şi pentru că nu se marşează pe omogenitate la nivelul loturilor“.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
-Crezi că poate fi pusă în pericol în viitorul apropiat supremaţia celor de la HCM Constanţa?
-Cu siguranţă. Totul depinde de felul în care patronii îşi vor gestiona echipele. E nevoie de multă răbdare şi să nu se schimbe foarte mult loturile de la un sezon la altul. Astfel poate apărea o altă echipă care să câştige campionatul în curând.

-Care este cel mai mare vis al tău ca handbalist?
-Îmi doresc foarte mult să joc în Liga Campionilor. De asemenea, cu echipa naţională visez să particip la un turneu final.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite