Tragedia angajaţilor de la Combinatul de Apă Grea aflaţi în greva foamei. Salariile nu s-au dat din mai: „Vreau să muncesc în ţara mea, nu să mă duc slugă la alţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Creţan (FOTO stânga) şi Ştefan George Cristinel, în greva foamei la poarta Combinatului de Apă Grea de la Halânga FOTO Corina Macavei
Marian Creţan (FOTO stânga) şi Ştefan George Cristinel, în greva foamei la poarta Combinatului de Apă Grea de la Halânga FOTO Corina Macavei

De trei zile, cinci angajaţi de la Combinatul de Apă Grea din Halânga au intrat în greva foamei fiindcă nu şi-au primit salariile pe ultimele două luni.  Oamenii  au ajuns în prajul disperării fiindcă nu au cu să achite ratele la bănci şi facturile curente.

Gheorghe Gheaţă este unul din protestatari. De când se ştie lucrează în Combinatul de Apă Grea şi nu se poate împăca cu ideea că acest colos industrial îşi va închide porţile în câteva luni. Avea 18 ani când pe 27 iunie 1992 semna condica de prezenţă în prima sa zi de muncă în combinat, ca mecanic întreţinere. Acum, se gândeşte cu groază că la vârsta de 42 de ani nimeni nu-l va mai angaja.

“Vreau să muncesc în ţara mea, nu să mă duc slugă la alţii, iar cei care au furat regia asta să plătească, au vile, au piscine, au iahturi, să plătească. Stăm şi ne uităm unii la alţii că nu ne bagă nimeni în seamă. Nu am luat salariul din mai, am doi copii, vine şcoala, nu am bani nici de mâncare. Cine mă mai angajează pe mine la 42 de ani?”, spune Gheorghe Gheaţă.

gheorghe gheata FOTO Corina Macavei

Are casă doi copii, un băiat de 15 ani şi o fetiţă de 10 ani. Cei mici îşi doresc o vacanţă alături de părinţi, însă Gheorghe suferă că nu poate să le ofere copiilor lui nici măcar o plimbare până la Băile Herculane.

„Toţi copii se duc în vacanţă, eu nu am bani nici măcar să-i duc la Băile Herculane, la câţiva kilometri de drobeta turnu Severin. Soţia lucrează la o argintărie la un italian, primeşte 700 de lei. Avem şi noi rate, butelia de cumpărat, curentul de achitat, ca fiecare. Ne-am împrumitat la ai mei că au pensie, te mai duci pe la unul care te cheamă, că trebuie să faci ceva pentru copii”, spune protestatarul.

Vineri, în a treia zi de protest, Gheorghe Gheaţă simte că oganismul îi cedează şi se gândeşte să renunţe la greva foamei:  „Azi e treia zi, dar cred că renunţ că văd că mă lasă sănătatea şi am copii acasă de crescut. Văd că degeaba facem că tot ne mint, nu ne spune nimen adevărul, că toţi sunt în concediu”.

„Cerem să se respecte legea”

„Lucrez de 27 de ani în Chimic şi am intrat în greva foamei deoarece nu mi s-au dat drepturile salariale din luna mai. Am rate, au venit cu sesizări că îmi vor tăia curentul, am intrat în baza de date a băncilor ca rău platnic pentru că nu am achitat rata de trei luni de zile. Au spus astăzi că ne dau 300 de lei în condiţiile în care eu am 286 de lei factura la current. Ce fac eu cu aceşti bani? Nu vom pleca de aici până nu ni se rezolvă problema. Cerem să se respecte legea, dacă legea e pentru ei, este şi pentru noi, să ni se dea ceea ce-i al nostru. Ştim că se va închide combinazul, deşi domnul Ponta cu domnul deputat Traicu au promis că şi nepoţii mei vor munci aici, ceea ce nu se va întâmpla” spune  Marian Creţan, lider de sindicat Nucleul AMA, un alt protestatar.

marian creţan FOTO Corina Macavei

Marian Creţan, de 51 de ani, lucrează ca electromecanic la Combinatul de Apă Grea de la Halânga şi avea 24 de ani când s-a angajat aici. Omul este disperat din cauza datoriilor. În urmă cu câţiva ani i-a spus fiului său că-l va ajuta la plata unei rate pentru o locuinţă, iar acum nu mai are bani nici măcar pentru facturile curente.

„De câteva luni, ne-am descurcat cu împrumut pe la vecini, dar nu mai am la cine să mă împrumut. Am un împrumut în bancă, că am zis să ajut şi eu copilul, am cumpărat un apartament, iar  rata este este de 1100 de lei, făceam jumătate cu copilul , am considerat că pot să-l ajut şi eu. Creditul este făcut pe Prima Casă şi eu sunt coplătitorul. Nu ne-am dat seama că se va ajunge aici cu combinatul, că se promitea lapte şi miere”, spune Marian Creţan. Pe faţa sa se observă oboseala şi este răguşit, dar nu vrea să renunţe la greva foamei. „Noi stăm aici, până s-o întâmpla ceva, va veni cineva să ne rezolve”, crede protestatarul.

Îşi ajută mama, paralizată

La Ştefan George Cristinel a venit ambulanţa de trei ori până acum fiindcă starea sa de sănătate nu este deloc bună. Nu vrea deocamdată să-şi abandoneze colegii cu care a hotărât să intre în greva foamei. Are 31 de ani şi de 8 ani lucrează ca electromecanic în combinat. De câţiva ani el este cel care îşi îngrijeşte mama, paralizată într-un scaun cu rotile, fiindcă, tatăl, şi el fost angajat al Termocentralei (o altă sucursală a RAAN) a decedat în 2002.

stefan george FOTO Corina Macavei

Este disperat că îşi va pierde locul de muncă fiindcă Severinul este un oraş aproape mort.

„Mama este paralizată în cărucior, are o pensie de 406 lei , eu eram cel care o ajutam fiindcă tata a decedat în 2002. Acum , trăim din mila altora, mai mă ajută bunicul din partea mamei, care are 77 de ani”, spune Ştefan.

Sindicaliştii au reuşit vineri să obţină promisiunea că în conturile angajaţilor vor intra câte 300 de lei şi bonuri valorice cadou în valoare de 600 de lei.

Planul de disponibilizare, aprobat

În şedinţa creditorilor din 27 iulie s-a aprobat planul de disponibilizare, astfel, începând cu data de 1.10.2015 vor fi disponibilizaţi 1525 de salariaţi, iar începând cu data de 31.03.2016, 520 de salariaţi.  În primele 12 luni, cei 1525 de angajaţi vor primi câte 1.740 de lei pe lună ca venit lunar de completare, iar pentru alte 12 luni câte 1200 de lei. De aceleaşi sume vor beneficia şi angajaţii disponibilizaţi în etapa a doua.

Datorii uriaşe la CE Oltenia

Situaţia este incertă la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, în aşteptarea fondurilor guvernamentale pentru oprirea producţiei de apă grea în mod controlat din punct de vedere tehnic, pentru a se evita producerea unor accidente grave şi a poluării mediului.

Un raport al administratorului judiciar de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nuclear arată că regia are nevoie urgent de fonduri pentru a putea continua activitatea. RAAN trebuie să achiziţioneze în continuare cărbune pentru Termocentrala de la Halânga, cea care asigură aburul tehnologic necesar funcţionării Combinatului de Apă Grea. Ori în momentul de faţă, RAAN datorează Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat. Specialiştii spun că procesul de oprire a producţiei de apă grea trebuie să se facă în mod controlat, având în vedere că în instalaţiile de producere a apei grele se vehiculează zeci de tone de hidrogen sulfurat, gaz letal şi exploziv, ce trebuie ars în condiţii speciale pentru evitarea producerii de accidente grave şi a poluării mediului, cu efecte catastrofale asupra sănătăţii populaţiei din zonă, dar şi din zonele.

Citeşte şi:

Cinci angajaţi de la Combinatul de Apă Grea au intrat în greva foamei

Probleme financiare la RAAN. Ce ar însemna oprirea bruscă a instalaţiilor din Combinatul de Apă Grea


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite