De ce nu rezolvă Consiliul Judeţean Mehedinţi problema site-ului atacat de viruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Mehedinţi
Consiliul Judeţean Mehedinţi

Consiliul Judeţean Mehedinţi se prevalează de o plângere penală la DIICOT şi nu rezolvă problema site-ului instituţiei. Acum anunţurile sunt postate pe uşa de la intrare în instituţie.

Consiliul Judeţean Mehedinţi anunţa în data de 7 ianuarie a.c. pe Pagina oficială de Facebook că site-ul instituţiei a fost ţinta unui atac informatic. În acelaşi anunţ, oficialii CJ Mehedinţi au mai spun că au făcut plângere la DIICOT. Deşi au recunoscut că atacul a avut loc ”de o perioadă bună de timp”, reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi au făcut publică situaţia abia în data de 7 ianuarie 2020.

”Aşa cum probabil aţi observat, de o perioadă bună de timp, site-ul Consiliului Judeţean Mehedinţi nu mai poate fi accesat, după ce a fost ţinta unui atac informatic. Incidentul a fost raportat la DIICOT, cercetările sunt în curs, iar procurorii urmează să stabilească cine sunt hackerii care au recurs la acest gest. Din nefericire, comunicarea cu cei care accesau site-ul instituţiei noastre va fi îngreunată pentru o perioadă de timp nedeterminată, fiind nevoie de reconstruirea site-ului. Vă mulţumim pentru înţelegere!”, este anunţul făcut pe Pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Un atac aleatoriu

Într-adevăr, site-ul a fost atacat, fiind vorba de altfel de un atac aleatoriu al unui virus care scanează automat după vulnerabilităţi. Nu este primul site care păţeşte aşa ceva, de neînţeles este faptul că o instituţie publică de talia Consiliului Judeţean nu s-a preocupat să aibă o copie de siguranţă, ceea ce i-ar fi permis să remedieze situaţia în câteva zile.

”Cineva care se ocupă de site, care pune conţinut, care se mai uită să-l actualizeze ar trebui să facă din când în când aceste copii de siguranţă”, ne explică Lucian Apostol, administratorul unei firme de IT.

Dacă luăm în calcul că în compartimentul IT al Consiliului Judeţean Mehedinţi sunt încadraţi patru angajaţi, putem deduce că o persoană în mod normal ar fi trebuit să aibă grija acestui site. Cât priveşte demersul Consiliului Judeţean Mehedinţi de a face plângere la DIICOT, cel mai probabil nu va avea nicio finalitate fiind vorba de o chestiune care trebuie rezolvată la nivel internaţional.

”Ar fi putut pur şi simplu să pună o copie mai veche şi să refacă modificările. Înţeleg că este acest dosar, această plângere făcută la DIICOT, nu comentez eu dacă este justificată sau nu, deşi fiind o chestie care se face automat probabil de pe un server din Rusia sau din China, care caută site-uri la întâmplare,  nu cred că au posibilitatea să facă ceva. Poate eventual să transmită aceste date către STS sau SRI, pentru ca aceştia să analizeze, să investigheze şi să facă recomandări ulterioare instituţiilor publice ca să se protejeze”, mai spune Lucian Apostol.

Ce putea să facă

Procurorii DIICOT spun că cercetările nu împiedică în niciun fel Consiliul Judeţean Mehedinţi să se preocupe să rezolve problema site-ului. CJ Mehedinţi ar fi putut apela la o firmă specializată care să modifice sursa respectivului software şi să scoată virusul din el ori dacă este vorba de un virus foarte inteligent şi foarte dăunător să pună temporar informaţiile într-o formă brută într-o platformă, cel puţin informaţiile produse după data de 7 ianuarie a.c. În ultimă instanţă, până la această dată,  Consiliul Judeţean putea să-şi facă un site nou astfel încât să respecte principiul transparanţei în administraţie.

Dar, în lipsa unui site, Consiliul Judeţean Mehedinţi, la fel ca o primărie din secolul trecut, lipeşte anunţurile pe uşa de la intrare în instituţie ori la avizierul din holul de la parter, în felul acesta considerând că a făcut publice informaţiile respective.

Ce se ascunde de ochii cetăţenilor

Realitatea este însă cu totul alta spun surse din cadrul instituţiei, care precizează că în felul acesta multe informaţii ce ar trebui publicate pe site, rămân acum necunoscute pentru publicul larg.
Pentru că vorbim de site-ul Consiliului Judeţean Mehedinţi, aici se postează toată activitatea forului judeţean, adică licitaţiile, achiziţiile, bugetul judeţului pe anul 2020, declaraţiile de avere ale preşedintelui Aladin Gigi Georgescu şi celor doi vicepreşedinţi, declaraţiile de interese, raportul de activitate al preşedintelui CJ, anunţurile de angajări în CJ ori la subordonatele acestuia, salariile, proiectele de hotărâri care necesită dezbateri publice, ş.a.

Antecedente

Nu este prima dată, când Consiliul Judeţean Mehedinţi rămâne fără site. În anul 2015, acesta a rămas fără servicii de internet, servere, reţele şi alte programe pentru că a intrat în litigii cu firma cu care colabora, iar ulterior aceasta şi-a declarat insolvenţa.  Administratorul juduciar a fost de acord să redea Consiliului Judeţean o parte dintre servicii, mai puţin pagina de internet. După acest scandal, CJ Mehedinţi a comandat un alt site, care a fost acum virusat. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite