VIDEO Blocul Materno-Infantil, o invesţie de milioane în conformitate cu normele tehnice, dar care nu respectă normele de igienă
0Construcţia în valoare de 1.974.178.de lei va avea 160 de paturi şi are ca termen de finalizare luna iulie, a.c. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au declarat că responsabilitatea instituţiei ţine doar de avizarea proiectului nu de urmărirea realizării lui
Cu trei luni înainte de termenul final pentru realizarea lucrărilor la Blocul Materno-Infantil, din Drobeta Turnu Severin, au apărut o serie de probleme. Doctorul Dumitru Pătraşcu, şeful Secţiei obstretică-ginecologie, a sesizat că în noua maternitate lipseşte ventilaţia de pe holuri, iar compartimentarea secţilor nu respectă normele igienico-sanitare.
„ Este problema între obstretica septică şi obstretica aseptică, nu sunt separate, lucru inacceptabil pentru că la noi riscul dominant este cel de infecţie.
Mama şi copilul sunt organisme fragile, la copil încă nu s-a dezvoltat organismul, la mamă se deprimă imunitatea ca să accepte o nouă fiinţă, riscul este foarte mare”, a spus Dumitru Pătraşcu.
Arhitecţii se apără şi spun că nu este vina lor. Ei au respectat planul de construcţie avizat în 2009 de o comisie formată din reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, Spitalului Judeţean şi Consiliului Judeţean, beneficiarul lucrării. Timp de trei ani de zile nu au fost solicitate aceste comparimentări.
„Observaţiile de acum sunt pentru că fiecare şef de secţie fiind pus în situaţia de a prelua spaţiul, constată anumite disfuncţionalităţi, să le spunem dorinţe ale dânşilor în funcţionarea secţilor respective”, a declarat arhitectul Ramona Pascu, şeful proiectului.
Construcţia în valoare de 1.974.178.de lei va avea 160 de paturi şi are ca termen de finalizare luna iulie, a.c. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au declarat că responsabilitatea instituţiei ţine doar de avizarea proiectului nu de urmărirea realizării lui.
„Proiectul a fost analizat de compartimentul de Supraveghere şi Prevenirea Bolilor Transmisibile şi în final Direcţia de Sănătate Publică a avizat favorabil.
Acest aspect sesizat nu este normal, în proiectul care a fost prezentat s-au stabilit clar aceste circuite care trebuie să fie distincte, complet separate”, a spus Romaniţa Ionovici, director adjunct DSP.
Tot DSP Mehedinţi va fi insituţia care va elibera avizul sanitar pentru funcţionarea maternităţii. Beneficiarul Blocului Materno-Infantil va fi Spitalul Judeţean după ce clădirea va fi recepţionată, până atunci Consiliul Judeţean Mehedinţi este cel responsabil cu urmărirea modului în care se face construcţia .
„Noi nu avem nicio implicaţie, cel care dă banul este Consiliul Judeţean, noi vom intra în posesie după recepţionarea lucrării”, a declarat Elena Boloi, director Îngrijiri Medicale la Spitalul Judeţean Mehedinţi.
Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi i-a adus la aceeaşi masă pe arhitecţi şi doctori. „Proiectul este în conformitate cu normele tehnice, ceea ce se doreşte, se doreşte peste normele tehnice. Dorim să oferim cele mai bune condiţii atât pentru pacienţi cât şi pentru medici”, a spus Marius Bălu.
Săptămână viitoare va avea loc o altă întâlnire între şefii secţiilor din maternitatea veche şi arhitecţi pentru a stabili eventuale modificări în compartimentarea secţiilor.