Un timișorean transformă pantofii în opere de artă: prețurile sunt pe măsură, între 200 și 700 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul Victor Vulpe lucrează și o lună la o pereche de pantofi
Pictorul Victor Vulpe lucrează și o lună la o pereche de pantofi

Pictorul timişorean Victor Vulpe este unul din cei câţiva artişti pricepuţi din România care fac încălţări doar la comandă. GALERIE FOTO

Absolvent al Facultăţii de Arte, Secţia Pictură, cu câteva expoziţi personale şi mai multe colective la activ, Victor Vulpe a lăsat pensula şi s-a orientat spre o altă materie primă: pielea. Astfel, după ce şi-a format mâna la confecţionat curele şi genţi, a ajuns să facă pantofi. De cinci ani fabrică încălţări absolute speciale, unicat, la comandă, ale căror preţuri variază între 200 şi 700 de euro.



GALERIE FOTO

Victor Vulpe

Părinţii doreau să mă fac medic, dar au înţeles apoi că drumul meu este altul. Cred că în anul doi de facultate am făcut prima lucrare din piele. Era o curea, apoi şi o geantă. Primele erau pentru mine, după care am făcut şi colegilor. Aşa a venit şi primul pantof“, a declarat Victor Vulpe, care la 36 de ani este unul din puţinii artişti pantofari din România.

Timpul nu se grăbeşte în atelier

Timişoreanul şi-a amenajat atelierul într-un spaţiu închiriat de un prieten, în Piaţa Traian. A recondiţionat o serie de maşinării de epocă, cu care lucrează acum cu mare drag. Munceşte când vrea şi cum vrea, fără ca cineva să îl grăbească. „Nici nu se poate altfel. Doar este vorba de artă aici. E ca un fel de ritual“, a explicat Vulpe. Clienţii lui sunt persoane care apreciază un lucru de calitate. Cei mai mulţi au fost până acum din lumea aristică, pictori sau sculptori.

Pantofii marca „V V“ sunt făcuţi cu mare migală. O perche de pantofi se poate realiza între două săptămâni şi o lună. „Clientul vine cu ideea, îmi spune cum vrea să fie pantoful. Primul pas este măsurătoarea. Ca la croitor. Se măsoară cotele. Sunt foarte importante. Le respect aşa încât calapodul să ia forma piciorului. Construiesc calapodul. Fac o machetă de probă, din materiale obişnuite, pe care clientul îl încearcă. Dacă este bun, se merge mai departe şi se construieşte pantoful final“, a povestit Victor Vulpe.

Piele de oaie de la Budapesta

Creaţiile timişoreanului sunt unicat. Nu există două perechi la fel. Artistul spune că pantofii ţin zeci de ani, fiind nevoie doar de schimbarea tălpii. „La un pantof de calitate se poate interveni. Se poate înlocui talpa. Este recomandat ca din doi în doi ani să vii înapoi, să le faci o revigorare“, a mai declarat Vulpe.

Timişoreanul lucrează doar cu piele de viţel şi oaie la căptuşeală, pe care o achiziţionează de la Budapesta. „Nu sunt adeptul materialelor exotice. Sunt de părere că şarpele ar putea să stea liniştit pe creanga lui, în pom, nu în atelierul meu“, a mai spus artistul pantofar.

Nu avem cultura pantofului

În Occident, arta manufacturală a unicatelor are o istorie de sute de ani. „Noi suntem la un început timid. Englezii sunt pe primul loc, pe urmă vin italienii. Şi la unguri se vede că este o tradiţie sănătoasă, la ei comunismul nu a ucis micii meseriaşi, ci i-a sprijinit. Noi nu avem nici cultura pantofului, nici a producerii lui. Afară, un pantof unicat costă de la 1.000 de euro în sus“, a declarat Victor Vulpe.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite