„Bundás kenyér“, deliciosul mic-dejun răspândit în Ardeal şi Banat. Mai simplu de atât nu se poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bundas kenyer FOTO gyereketeto.hu
Bundas kenyer FOTO gyereketeto.hu

Un „Bundás kenyér“ (pâine cu ou) poate fi un mic-dejun cât se poate de delicios. Este foarte simplu de preparat şi hrănitor. Acest fel de mâncare a ajuns şi în meniurile numeroaselor restaurante.

„Bundás kenyér” se prepară în mod obişnuit casele ardelenilor şi bănăţenilor. Acest fel de mâncare a ajuns însă şi pe listele meniurilor de restaurante din România. După cum ne putem da seama şi din denumire, acestă bunătate a ajuns la noi din bucătăria maghiară. Traducerea este chiar haioasă: înseamnă „pâine cu blană”. 

Este foarte uşor de preparat. Feliile de pâine se înmoaie în ouă, iar apoi sunt puse la prăjit în ulei. 

Istoria "bundaşului" este mult mai îndepărtată şi trebuie să ne întoarcem în perioada Imperiului Roman. Cartea de bucate „Apicius De re coquinaria” prezintă această bunătate cu numele de „Prăjitură de iarnă cu grâu”. Pâinea se înmuia în lapte, apoi era prjită în ulei şi se consuma cu miere.

În secolul al XV-lea, în limba germană se numea „Armer Ritter”, ceea ce înseamnă „sărmanul călăreţ”.   

Revenind la prepararea „pâinii cu blană”, în oul bătut se poate pune şi puţină lapte, de seamenea se pot tăia mici bucăţele de şuncă sau slănină. Pâinea se prăjeşte în ulei cel mult un minut şi se consumă cât e caldă. 

„Bundás kenyér” este un mic-dejun obişnuit în Ungaria şi se află printre preferinţele copiilor. Se consumă cu usturoi sau cu iaurt, dar şi cu caşcaval sau şuncă. Având în vedere că este o mâncare cu multă grăsime, cel mai bine se serveşte cu ceai cu lămâie. 

Bundas kenyer FOTO gyereketeto.hu

"Pâinea cu blană" FOTO agraroldal.hu
 

Interesant este cum se prepară acest mic-dejun în Hong Kong. Două felii de pâine se ung cu unt de arahide sau gem de cocos, sunt înmuiate în ouă, apoi puse la prăjit. Se ung apoi cu unt sau miere. În America se condimentează cu scorţişoară şi zahăr. 
 

În funcţie de ţara în care se prepară, se mai numeşte „French toast”, „Pain perdu”, „Egg bread”, „German toast”, „Fotzelschnitten”, „Rostige Ritter”,  „Gypsy toast”, „Poor knights”, „Golden bread”, „Spanish toast”, „Torrijas” sau Kvasenice.

Puteţi vedea mai jos cum se prepară „Bundás kenyér”-ul.  



Citeşte şi:
 

Diferenţele dintre mititeii autohtoni şi „cevapcici“-ul din Serbia. „Aveţi grijă cu muştarul, că jumătate din gustul micului bun el îl dă“
 

Secretele pleşcaviţei, deliciosul „hamburger“ sârbesc care i-a cucerit pe bănăţeni după Revoluţie

Cum a luat naştere gulaşul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria
 

De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii VIDEO

Gomboţul cu prune, gustosul desert din bucătăria maghiară. De ce este foarte apreciat în Banat şi Transilvania

Istoria ştrudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Cum a ajuns şi s-a răspândit prăjitura în România

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite