Tinerii care reprezintă România la ONU. David Timiş şi Anca Agachi: „Ne concentrăm pe educaţie, implicare civică şi angajabilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„It’s time to change the world!”, este motto-ul lui David Timiş, tânărul din Târgu-Mureş care la 24 de ani reprezintă interesele tinerilor la ONU. În aceste zile, târgumureşenul se află la New York, la cea de-a 70-a Sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, unde vorbeşte despre educaţie, implicare civică şi angajabilitate.

La începutul lunii septembrie, în urma concursului organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului, Anca Agachi şi David Timiş au fost desemnaţi noii Delegaţi de Tineret ai României la Naţiunile Unite. Mandatul acestora presupune reprezentarea intereselor tinerilor români la ONU şi promovarea valorilor Naţiunilor Unite la nivel naţional.

image

Cei doi, David şi Anca, reprezintă în aceste zile tinerii români la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale de la New York, iar în luna februarie 2016 vor fi prezenţi la Comisia pentru Dezvoltare Socială.

Cum au ajuns cei doi să reprezinte România la ONU

Procesul de selecţie s-a desfăşurat la nivel naţional, în trei faze. Prima fază a selecţiei a constat într-un concurs de dosare, în urma căruia au fost aleşi 10 tineri – cinci băieţi şi cinci fete – care au mers mai departe în etapa semifinalelor. Semifinala a avut loc sub forma unui interviu de grup, în care candidaţii au avut ocazia să susţină discursuri pe teme alese de juriu, să-şi expună pregătirea academică şi extra curriculară, dar şi să motiveze dorinţa lor de a reprezenta tinerii din România. Patru tineri – doi băieţi şi două fete – au ajuns în finală.

Finaliştii au dezbătut teme de actualitate pe agenda ONU, au susţinut discursuri şi au răspuns la întrebări legate de ONU şi politicile de tineret în România. Juriul a fost format din reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Ministerului Afacerilor Externe, UNDP România şi foşti Delegaţi de Tineret la ONU. Printre organizaţiile de tineret care au fost prezente ca observatori s-au numărat ANOSR, FTR şi UN Youth Romania. Toate etapele selecţiei s-au desfăşurat în limba engleză.

Oricine poate ajunge să fie reprezentant al tineretului la ONU. Criteriile de selecţie sunt orecum destul de flexibile.Trebuie să ai între 18 şi 25 de ani, trebuie să trimiţi un dosar de aplicaţie care să includă un CV, care să cuprindă cât mai multe activităţi de voluntariat şi de implicare civică. De asemenea, foarte important şi care i-a cam luat prin surprindere pe toţi candidaţii, se cere o scrisoare de recomandare foarte recentă, de anul acesta. Iar toată perioada de aplicare, de trimitere a dosarului a durat doat zece zile. A trebuit să mă mişc foarte repede pentru a obţine acea scrisoare de recomandare” spune David Timiş, noul delegat de tineret la ONU.

Programul Delegat de Tineret la ONU a debutat în România în anul 2006, ţara noastră fiind una dintre cele aproximativ 30 de state membre ONU din totalul de 193, care susţin această iniţiativă.

Cum l-au pregătit pe David studiile şi exprienţele de voluntariat

“Andu”, aşa cum îl ştiu familia şi prietenii a terminat Colegiul Naţional Unirea din Târgu-Mureş, iar apoi s-a hotărât să studieze “Business Management” la Universitatea din Glasgow. Tânărul a studiat apoi În Franţa, la EM Strasbourg integrarea europeană şi a avut oportunitatea să primească două burse de studiu, una în India şi alta în China. Experienţele de voluntariat au cântărit mult la selecţia proprui-zisă, pentru a deveni delegat de tineret la ONU.

Cu o mare putere vine o mare responsabilitate. Prin poziţa aceasta avem în mâinile noastre cumva vocea tinerilor din România şi responsabilitatea de a-i reprezenta cu cinste şi onoare la ONU, în două Adunări importante. Aceasta care are loc zilele acestea aici în New York, iar cea de-a doua, Comisia pentru Dezvoltare Socială, din luna februarie. anul viitor. Am preluat mandatul chiar de la o ardeleancă, Bianca Dragomir din Sfântu Gheorghe. A fost o coincidenţă plăcută. Ea şi cu Luca Ciubotaru din Iaşi ne-au ajutat cu predarea mandatului. Eu şi cu Anca ne-am decis să avem două obiective principale aici la ONU: unul este educaţia – care reprezintă viitorul tinerilor de azi. E ca un joc de domino – odată ce educaţia va fi reformată, noi credem că şi alte sectoare vor fi îmbunătăţite. Al doilea punct pe agenda noastră este implicarea civică. Fie că este vorba de voluntariat, fie că vorbim despre implicarea în societate în general, credem noi că este foarte important ca tinerii să se implice cât mai mult” completează David.

“Ne concentrăm pe educaţie, implicare civică şi angajabilitate” - David Timiş a făcut voluntariat în opt ţări

Experienţa lui David Timiş este una globală, acesta având şansa să lucreze şi să facă voluntariat în nu mai puţin de opt ţări, în domenii foarte variate, de la ONG-uri precum AIESEC, LSRS sau Rotaract, la organizaţii internaţionale precum Consiliul Europei. În ultimul an a lucrat în industria FMCG pentru două multinaţionale, Mars în Marea Britanie şi L'Oréal în România.

La New York, David şi Anca vorbesc despre educaţie, implicare civică şi angajabilitate.

La nivelul ONU are loc Adunarea Generală, care durează aproximativ două luni. Noi vom fi prezenţi două săptămâni aici la New York. Intervenţia noastră vine să completeze răspunsurile tinerilor din România. Noi am distribuit online un chestionar, am făcut consultări cu liderii organizaţiilor stundeţeşti şi asociaţiilor din Bucureşti. Am realizat că cele mai importante trei direcţii pentru tinerii din ţară în acest moment sunt legate de educaţie, implicare civică şi angajabilitate, ca să nu spun şomaj. În subordinea celor trei direcţii intră de exemplu diferenţa de educaţie între mediul urban şi rural, discrepanţa între abilităţile care ţi se predau atât la liceu şi facultate şi ce se cere pe piaţa muncii, iar la implicarea civică ar fi legea voluntariatului. Acestea sunt doar câteva exemple”, explică David Timiş.

Cei doi delegaţi de tineret îşi propun ca la întoarcerea de la New York să ajungă în 7-8 oraşe ale ţării pentru ca mesajul lor să ajungă la nivel local. De asemenea, tinerii îşi propun să colaboreze cu diverse ONG-uri pentru a-şi atinge obiectivele.  

Agenda 2030 a Naţiunilor Unite este un cadru universal pentru a contribui la eradicarea sărăciei tuturor ţărilor şi la realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030. Aceasta include un set ambiţios de 17 obiective de dezvoltare durabilă şi a fost adoptată pe 25 septembrie la New York, cu ocazia unui summit special al ONU. Agenda 2030 reprezintă primul acord global de stabilire a unei agende de acţiune cuprinzătoare şi cu vocaţie universală, care va influenţa toate ţările, inclusiv politicile interne ale acestora.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite