Cum a fost construită pe ascuns în timpul regimului comunist o biserică ctitorită de Ion Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica ctitorită de de soţii Antonescu. FOTO: Arhiepiscopia Bucureştilor
Biserica ctitorită de de soţii Antonescu. FOTO: Arhiepiscopia Bucureştilor

Ion Antonescu s-a născut în Piteşti, într-o reputată familie de militari. Acesta şi soţia sa, Maria, au ctitorit un lăcaş de cult din  Bucureşti. Este vorba de biserica cu hramul „Sfinţilor Constantin şi Elena“, de pe bulevardul Basarabiei.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 28 iulie 1943. În hrisovul bisericii se consemnează: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Duhului Sfânt, în timpul domniei M S. Regele Mihai !, conductător al statului fiind domnul Ion Antonescu, mareşulul României; Patriarh l.P.S.S.D.D. Nicodim· Munteanu; vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, dl. Prof Mihai Antonescu; Ministrul Culturii Naţionale şi al Culturii, dl. Prof Ion Popovici; Secretar General al Departamentului Culturii şi Artelor, dl. Prof. Aurel Pop; Primar general al Capitalei, dl. General Ion Răceanu, pusu-sa piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena", parcul Călăraşilor, Bariera Vergului, Bucureşti.

Acest sfânt locaş, început în aceste vremuri de grea cumpănă pentru intreaga lume, dar şi de mare mândrie naţională pentru ţara noastră, se zideşte ca mărturie nepieritoare a legământului sfânt pe care biserica noastră l-a avut din totdeauna cu neamul şi cu ţara noastră. Îndemnul pentru început şi intregul ajutor material a fost dat de bine-credinciosu/ şi viteazul întregitor de ţară, domnul mareşal Jon Antonescu, conductătorul statului, împreună cu prea-credincioasa întru domnul a soţiei Maria, pe terenul donat acestei sfinte biserici de Primăria Municipiului Bucureşti. Ostenitor cu zidirea acestei sfinte biserici este, împreună cu Consiliul Parohial, preotul paroh Constantin Sârbu. Dumnezeul strămoşilor noştri să ocrotească Ţara aceasta şi pe toţi cei ce se ostenesc pentru podoaba Casei sale“. 

A fost sfinţită în anul 1976

În pisania de la intrare în biserică se menţionează că lăcaşul de cult a fost zidit între anii 1945-1949. „Lucrările s-au executat adesea cu porţile închise după arestarea şi, apoi, judecarea şi condamnarea la moarte a mareşalului. (...) Pictura interioară a a fost executată de către pictorul Eremia Probete, prin grija şi îndrumarea permanentă a Preafericitului părinte Patriarh Justinian. În privinţa scenelor picturale, pe lângă cele specifice opricărui locaş de cult, s-a apelat şi la o tradiţie străveche. Astfel, în pronaos se află pictat un tablou în care sunt redaţi cei doi ctitori, Ion şi Maria Antonescu. Mareşalul este înfăţişat în ţinută militară, cu capul descoperit, ţinând în mâna dreaptă cascheta şi bastonul de mareşal, iar în cealaltă mână ridicată până aproape de piept, ţine macheta bisericii“, susţine istoricul Florian Tucă.

Biserica cu hramul „Sfinţii Constantin şi Elena“ a fost sfinţită în data de 3 octombrie 1976. Ceremonialul a fost oficiat de către un sobor de preoţi, în fruntea căruia s-a aflat P.S. Episcop Roman Ialomiţeanu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite