Comuna din România care a devenit producător de energie electrică pentru sistemul naţional: „Putem să valorificăm surplusul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria comunei Bustuchin va vinde energia electrică produsă de parcul fotovoltaic
Primăria comunei Bustuchin va vinde energia electrică produsă de parcul fotovoltaic

O comună din judeţul Gorj a primit licenţă pentru a vinde energie electrică în reţeaua naţională. Primăria localităţii Bustuchin deţine propriul parc fotovoltaic, pe care l-a realizat printr-un împrumut.

Parcul fotovoltaic produce energie electrică atât pentru funcţionarea tuturor instituţiilor şi a şcolilor aflate în subordine, iar surplusul va fi vândut. 

Instituţia a primit „Licenţa pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice acordată unităţii administrativ-teritoriale“ şi, astfel, poate să furnizeze şi să comercializeze energie electrică. 

„Licenţa pentru furnizarea energiei era cea mai importantă, după obţinerea finanţării, implementarea şi finalizarea lui. Putem, din acest moment, ca energia electrică produsă de noi să intre în sistemul energetic naţional şi să valorificăm surplusul. Am făcut adrese către toţi furnizorii şi în următoarele săptămâni să se simtă în bugetul localităţii“, a spus primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea. 

Vrea să vândă energia electrică pe bursă

Primarul comunei Bustuchin a precizat că doreşte chiar să vândă energia pe bursă, pentru a obţine un preţ mai bun: „Licenţa pentru furnizarea energiei era cea mai important, după obţinerea finanţării, implementarea şi finalizarea lui. Putem, din acest moment, ca energia electrică produsă de noi să intre în sistemul energetic naţional şi să valorificăm surplusul. Am făcut adrese către toţi furnizorii şi în următoarele săptămâni să se simtă în bugetul localităţii“.

Preţ mai mic la apă şi canalizare

Energia produsă de parcul fotovoltaic va contribui şi la scăderea preţului apei potabile şi a serviciului de canalizare: Îmi doresc să înfiinţez un serviciu public, care să preia furnizarea apei şi canalizarea, pentru a putea să reducem preţurile de la 5-6 lei în prezent, la 2-3 lei, pentru că putem asigura gratuit energia electrică“, a mai precizat priamrul comunei

Capacitatea de producţie a parcului fotovoltaic este de peste 400 Megawatt pe an. Parcul fotovoltaic a fost realizat printr-un împrumut în valoarea de 363.000 de dolari luat de Primăria Bustuchin de la Fondul Român pentru Eficienţa Energiei. Banii trebuie returnaţi într-o perioadă de 84 de luni.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite