Târgovişte: Aglomeraţie pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Aglomeraţie pentru sănătate
Târgovişte: Aglomeraţie pentru sănătate

Spitalul de Urgenţe din Târgovişte şi Policlinica duc o lipsă acută de cadre. Doctorii nu mai vin în sistemul public datorită salariilor mici şi a condiţiilor de muncă. Din această cauză, cozile din faţa cabinetelor sunt din ce în ce mai mari.

Un doctor din policlinică sau spital ar trebui, conform contractului, să consulte 28 de pacienţi pe zi. Situaţia din policlinică şi spital este însă alta decât cea din acte. Cozile de zeci de persoane vorbesc de la sine.

„Deşi ar trebui tratate 28 de persoane maxim pe zi, doctorii noştri consultă 50-60 pe zi, pentru că nu pot lăsa oamenii suferinzi la uşă”, a declarat directorul medical al Spitalului de Urgenţe Târgovişte, Carmen Marcu.

Oamenii care aleg sistemul de stat pentru consultaţii vin cu noaptea în cap să ia bilet de ordine şi stau uneori chiar şi 3-4 ore la coada din faţa cabinetului.

„Cred că îmbătrânesc aici. Sau de la 7 şi jumătate dimineaţă şi acum e deja ora 9 şi un sfert, dar cred că mai durează vreo oră. Sunt mulţi pacienţi şi puţini doctori, şi se mai duc şi la pacienţii din spital”, spune Sandu Marin, un târgoviştean care îşi aştepta rândul azi dimineaţă în faţa cabinetului de alergologie din policlinică.

Situaţie disperată


Cauza aglomeraţiei de pe la uşile doctorilor este lipsa de personal. Cauzele lipsei de personal sunt însă destul de multe.

„Am avut concurs pentru ocuparea posturilor necesare, dar nu s-a înscris multă lume. Marea majoritate a doctorilor tineri fuge de spital sau policlinică pentru că e mult de muncă şi banii nu sunt pe măsură. Preferă să plece în occident, unde au alte condiţii, sau să rămână în centrele universitare şi să lucreze în mai multe locuri”, a declarat Carmen Marcu, directorul medical al spitalului.

Salariul unui doctor specialist este de 1800 de lei, iar doctorul primar ia, la sfârşit de lună, 2100 de lei. „La salarii se mai adaugă gărzile şi, în final, suma mai creşte, dar nu depăşeşte aproape niciodată 3000 de lei la un medic primar”, a declarat directorul Marcu.

image



Cei care se angajează nu rezistă

Au fost şi tineri absolvenţi care au vrut şi chiar au reuşit să se angajeze în spital. „S-au angajat două anesteziste şi una a demisionat la scurt timp, spunând că e prea grea munca în spital”, a spus directorul medical al instituţiei.

Există doctori unici în judeţ

Atât la spital, cât şi la policlinică există doctori unicat. Spre exemplu, la cabinetul de alergologie, Ioana Toma este singurul doctor. La chirurgie plastică, doctoriţa Ruxandra Paşcanu este la fel de singură. Ghenadi Ciubotari este singurul chirurg pediatru, iar Alexandru Ştirbescu - singurul chirurg buco-maxilo-facial.

Doctorul Ioana Toma, singurul din judeţ care lucrează pe ramura alergologiei recunoaşte că a fi singurul doctor pe o specialitate nu e deloc bine.

„Îmi afectează munca. E o solicitare continuă şi sunt foarte mulţi pacienţi mereu la uşă. Nu reuşesc aproape niciodată să termin programul la timp şi stau, aproape zilnic, două-trei ore în plus, ca să termin pacienţii. Noroc că a trecut sezonul alergiilor şi acum majoritatea vin cu înţepături de viespi, dar tot consult şi 40 de pacienţi pe zi”, a declarat doctorul alergolog. 

Pacienţii de la coadă speră într-o rezolvare

Stând la coadă, pe băncile neîncăpătoare ale spitalului sau policlinicii, oamenii intră în vorbă. Majoritatea înjură sistemul sanitar şi pe doctorii care parcă stau o veşnicie cu pacientul care tocmai a intrat.

„Să vină domne mai mulţi medici, că bani la sănătate dăm cu toţii. Să facă ceva miniştrii şi oamenii ăia de la putere ca să nu mai stăm cu orele aici”, spunea nervos de dimineaţă Ion Alazărei către colegii săi de aşteptare în faţa unei uşi din policlinică.

Alţii sunt însă mai indulgenţi. „Îi cred şi pe ei, că sunt oameni şi nu le-o fi uşor să vadă atâţia pacienţi în fiecare zi. De când stau eu aici, au intrat vreo 14 oameni la doamna doctor”, spune Virgil Păun, un târgoviştean de 58 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite