Apă cu E.coli, clor şi bacterii la consumatorii din Finta. Apa este oprită pentru cinci zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În apa de consum au fost depistaţi clor rezidual liber, clor rezidual liber şi parametrii microbiologici
În apa de consum au fost depistaţi clor rezidual liber, clor rezidual liber şi parametrii microbiologici

Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD) a luat decizia de a sista livrarea apei către populaţie în comuna Finta, începând cu data de vineri, 11 mai, deoarece în urma efectuării monitorizării suplimentare a calităţii apei, s-au identificat neconformităţi.

În apa de consum au fost depistaţi clor rezidual liber, clor rezidual liber şi parametrii microbiologici: E.Coli şi bacterii coliforme.  CATD a precizat că au fost prelevate probe de apă în satele Gheboaia şi Finta Mare.  

"Spălarea şi igienizarea întregului sistem de captare, înmagazinare şi distribuire a apei potabile va dura aproximativ 5 zile, perioadă în care Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa va asigura necesarul de apă cetăţenilor afectaţi prin autocisternele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Basarab I Dâmboviţa şi ale CATD, amplasate la sediul Primăriei Finta.   

  

Se recomandă a nu se folosi apa în scop potabil imediat după reluarea furnizării. Preventiv, până la primirea buletinului de analize microbiologice (72 de ore), se recomandă fierberea apei utilizate în scop potabil timp de 10 minute", se arată într-un comunicat al CATD.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a fost întrunit imediat după adresa transmisă de către CATD, prin care face cunoscut ca Laboratorul societăţii a constatat existenţa unor neconformităţi apărute în reţeaua de distribuire a apei potabile în comuna Finta.

Pe perioada celor cinci zile în care apa este oprită, cetăţenii vor fi aprovizionaţi cu apă adusă de Compania de Apă cu autocisternele puse la dispozitie de catre ISU Dâmboviţa, care vor fi amplasate la sediul Primăriei Finta.

Probleme cu apa potabilă în Dâmboviţa

Incompetenţa unor instituţii ale statului a fost la un pas de a îmbolnăvi sute, poate chiar mii de persoane care ar fi avut “îndrăzneala” de a consuma apă din reţea publică. Aşa cum s-a întâmplat la Aninoasa, în 2014, atunci când sute de persoane s-au îmbolnăvit după ce li s-a livrat apă cu fecale. În Pucioasa a fost poluată sursa de apă, care alimenta cinci localităţi, cu fecale, stârvuri de animale şi alte gunoaie în 2016. Vorbim de bacteria “Clostridium perfringens”, care, odată pătrunsă în organism poate provoca daune severe. Cele patru comune şi oraşul Pucioasa nu au apă potabilă de sâmbătă. Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa (CATD) a decis sistarea furnizării apei potabile după descoperirea bacteriei.  

De asemenea, în 2015 Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa a livrat populaţiei din Găeşti apă detergenţi şi clor. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite