Târgovişte: Start pentru noul an şcolar
0Peste 66.000 de elevi dâmboviţeni s-au reîntors astăzi la şcoală. Peste 100 din cele 650 de şcoli din judeţ nu au nici acum autorizaţie sanitară de funcţionare, dar şcolile din Târgovişte sunt în regulă.
Mii de elevi dâmboviţeni au revenit, de astăzi, pe băncile şcolii. Ziua a fost aşteptată cu emoţie atât de copii, cât şi de părinţi. Cele mai mari emoţii le-au avut însă cei peste 5.300 de boboci care au intrat pentru prima dată în curtea şcolii. Cu lacrimi în ochi, plini de fericire, speriaţi sau chiar nerăbdători, cei mai mici au venit la şcoală pentru a-şi cunoaşte învăţătorii şi colegii.
Unii dintre cei mai mici elevi au venit însoţiţi de părinţi şi nu au vrut să se mai dezlipească de ei. „Încerc să îl conving că nu are motive să se sperie, dar nu vrea să îmi dea drumul la mână“, spunea amuzat tatăl unui elev de clasa I. Cei mai hotărâţi le-au spus părinţilor sau bunicilor să îi lase singuri şi să îi aştepte în curte, pentru că nu vor să se facă de râs, şi au păşit împreună cu colegii în clasele de curs.
Ruxandra Florea este unul dintre copii care, astăzi, au păşit pentru prima dată într-o sală de curs. Vizibil emoţionată, Ruxandra ne-a spus că nu este speriată de faptul că de acum va trebui să renunţe la câteva ore de joacă pentru studiu şi că şi-a dorit foarte mult să fie şcolar.
„Eu îmi doresc să vin la şcoală de la patru ani şi nu sunt speriată nici de colegii noi şi nici de doamna învăţătoare. Dimpotrivă. Abia aştept să văd cu cine voi sta în bancă şi ce prieteni noi îmi voi face“, ne-a spus Ruxandra înainte de festivitatea de începere a noului an şcolar de la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna“.
Fetiţa, care a împlinit de curând şapte ani, va învăţa la clasa de pian şi are gânduri mari. Vrea să devină o cunoscută pianistă şi să fie unul dintre cei mai buni copii din clasă. „Nu am făcut pian până acum, dar îmi place muzica, iar părinţii mei cred că acest instrument mă va ajuta foarte mult în viitor“, ne-a mai spus Ruxandra.
Peste 100 de şcoli neautorizate sanitar
Din nefericire, nu toţi copiii vor putea învăţa în condiţii bune. Din cele 650 de unităţi de învăţământ din judeţ, 101 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Cele mai mari probleme se întâlnesc în şcolile din mediul rural.
„Aici sunt lucrări de reabilitare încă nefinalizate, nu au apă curentă, tâmplăria este veche, acoperişurile sunt deteriorate, nu au garduri sau toaletele sunt în curte“, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, Aurora Solomon. Potrivit acesteia, astfel de situaţii se întâlnesc la şcolile din Viişoara, Dumbrava, Glodeni, Gemenea şi Pârvuleşti.
Solomon a adăugat că probleme grave nu se întâlnesc la şcolile din municipiul Târgovişte, aşa cum se întâmplă în alte oraşe din ţară, unde elevii încep cursurile în condiţii grele.
„ Anul şcolar poate începe în condiţii bune, 15% dintre unităţile şcolare din judeţ necesită atenţie din partea autorităţilor locale şi a directorilor“, a încheiat inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa.