Video Hora record cu 2.000 de dansatori şi „costurile“ ascunse. O fată a leşinat de la căldură şi oboseală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Tineretului din Slatina a fost împânzit cu hore în care s-au prins în total peste 2.000 de dansatori FOTO: Alina Mitran
Parcul Tineretului din Slatina a fost împânzit cu hore în care s-au prins în total peste 2.000 de dansatori FOTO: Alina Mitran

Slatina este din nou, pentru patru zile, capitala folclorului, festivalul pentru copii „Căluşul Românesc“, ediţia a XXII-a, intrat cu cinci ani în urmă în Cartea Recordurilor adunând la această ediţie peste 2.000 dansatori. Peste 2.000 copii au dansat, joi după-amiaza, hora oltenească, însă incidentele n-au lipsit.

Festivalul „Căluşul Românesc“, iniţiat în 1998 la Slatina, a devenit în timp cel mai mare festival de folclor destinat copiilor. 

Joi, 23 iunie, la Slatina au mărşăluit pe străzi peste 2.000 copii, în prima zi a festivalului, deschisă oficial pentru public cu o paradă a portului popular. Parada a venit însă după alte trei demonstraţii de dans în faţa a trei instituţii slătinene şi după ore de repetiţii.

După parcurgerea traseului de aproximativ doi kilometri îmbrăcaţi în costume tradiţionale, unele mult prea groase pentru sezonul cald, ansamblurile din toată ţara au dansat Hora Oltenească, în fapt 12 hore formate în Parcul Tineretului, într-o demonstraţie de forţă care să depăşească recordul din urmă cu cinci ani, când peste 1.000 dansatori au jucat în acelaşi timp căluşul. 

Evenimentul s-a desfăşurat de data aceasta fără prezenţa unor oficiali care să omologheze performanţa.

festivalul naţional căluşul românesc slatina 2022 - foto alina mitran

Pe micuţi i-a afectat căldura, părând foarte obosiţi FOTO: Alina Mitran

Dincolo de bucuria slătinenilor care i-au filmat şi fotografiat continuu pe dansatorii care au traversat municipiul, copiii au avut însă de îndurat căldura toropitoare. O fată de 16 ani, dintr-un ansamblu din judeţul Olt, a căzut din picioare. Fetei i s-a făcut rău pe traseu, echipajul de pe ambulanţa privată care asigură asistenţa medicală, care se afla în imediata apropiere, acordându-i rapid primul ajutor. 

festivalul naţional căluşul românesc slatina 2022 - foto alina mitran

Dansatorii dobrogeni, la parada portului popular FOTO: Alina Mitran

Sursele „Adevărul“ spun că de vină au fost căldura şi oboseala adunată în orele petrecute fie repetând, fie în demonstraţiile de dans la care o parte dintre dansatori au participat de-a lungul zilei. Cert este că adolescenta a fost preluată de către coordonatorul ansamblului după ce şi-a revenit, fata nemaiavând permisiunea personalului medical să urce pe scenă joi-seară.

Tinerii au putut să testeze cum te simţi când consumi droguri

Hora Oltenească, ambiţia din acest an a organizatorilor festivalului care vor ca la fiecare ediţie să iasă cu ceva în evidenţă, a fost apreciată de spectatori. Parcul Tineretului, cel mai mare din oraş, a fost „împânzit“ cu hore mai mari sau mai mici în care s-au prins cei mai mulţi dintre copiii dansatori din judeţ şi din ţară care participă în acest an la festival.

festivalul naţional căluşul românesc slatina 2022 - foto alina mitran

Ansamblul „Ondalik“ jucând hora oltenească FOTO: Alina Mitran

A fost inedit să-i vezi pe invitaţii din Slovacia, membrii ansamblului „Ondalik“, dansând cu bucurie şi fără să greşească foarte tare paşii. Trei fete care frecventează cercul de canto al Palatului Copiilor au impresionat, la rândul lor, interpretând Imnul Naţional al României. 

Peste 2.000 copii dansatori au jucat la Slatina Hora Oltenească, la Festivalul „Căluşul Românesc“

Cele câteva minute imortalizate de sutele de slătineni prezenţi au presupus însă o muncă de luni de zile în sala de repetiţii, din partea fiecărui ansamblu în parte, şi de alte zile de repetiţii în Parcul Tineretului, unde s-a şi desfăşurat momentul. S-a repetat chiar şi cu o seară înainte de deschiderea oficială a festivalului (miercuri, 22 iunie 2022) , în condiţii de căldură infernală şi sâcâiţi de o adevărată invazie de insecte mici. Deşi numărul copiilor participanţi este extrem de mare, o singură ambulanţă, aparţinând unui serviciu privat, asigură asistenţa medicală la eveniment, conform datelor de până acum obţinute de „Adevărul“.

Tot la categoria minusuri ale evenimentului ar putea fi amintită amplasarea scenei la intrarea în parc, la capătul străduţei care leagă străzile Artileriei şi Tunari. Un număr redus de spectatori se poate cu adevărat bucura de dansul de pe scenă, doar cei care efectiv au loc în faţa acesteia. Până şi membrilor juriului le-a fost dificil să urmărească dansul concurenţilor intraţi în competiţie, de mai multe ori prezentatorii făcând apel la spectatori să creeze un culoar în faţa mesei juriului.

festivalul naţional căluşul românesc slatina 2022 - foto alina mitran

Indicatorul „Toaletă“ care îi îndruma pe vizitatori către terasa din parc a fost acoperit FOTO: Alina Mitran

Tot greu este, în aceste zile, să te descurci dacă ai nevoie la toaletă. O toaletă în parcarea restaurantului Mc Donalds o împart şi fete şi băieţi, iar o alta este disponibilă, pe perioada festivalului, la restaurantul cu terasă din mijlocul parcului. Acest din urmă grup sanitar, care la inaugurarea parcului era destinat vizitatorilor din parc, a fost în timp integrat în restaurantul privat amenajat ulterior, iar în perioadele fără evenimente accesul este permis doar consumatorilor localului. Chiar şi unele dintre indicatoarele cu menţiunea „Toaletă“ care te trimit către restaurant au fost acoperite între timp.

În prima seară de festival au fost prezenţi şi poliţiştii din cadrul IPJ Olt, jandarmii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt şi reprezentanţii Agenţiei Antidrog. Aceştia le-au oferit tinerilor pliante informative şi i-au invitat la demonstraţii cu ochelari VR care simulează starea pe care o dau consumul de droguri şi consumul de alcool. Un dansator chiar a fost invitat să-şi pună ochelarii care simulează starea de beţie şi în aceste condiţii să danseze Căluşul. Tânărul a  recunoscut că nu îi este deloc confortabil.

Căluşul, jucat cu ochelari care simulează starea indusă de consumul de droguri

Festivalul „Căluşul Românesc“ durează patru zile, încheindu-se duminică, 26 iunie 2022. Pe perioada festivalului, membrii ansamblurilor invitate din ţară sunt cazaţi în căminele-internat ale unităţilor şcolare din municipiul Slatina, în timp ce membrii ansamblurilor din judeţul Olt se întorc în fiecare seară în localitatea de domiciliu. Dincolo de bucuria pe care copiii dansatori o trăiesc cu adevărat participând la festival (copiii veniţi din judeţ  au luat cu asalt şi locurile de joacă din Parcul Tineretului), oboseala acestora spre finele unei zile pline a fost evidentă.

festivalul calusul românesc 2022 - foto alina mitran

Pe dansatori i-a răpus oboseala şi s-au aşezat pe iarbă FOTO. Alina Mitran

Fetele şi-au scos pantofii de scenă, aşezându-se pe bordura trotuarului, cu grijă pentru a nu murdări costumul.
Din loc în loc, copiii care nu au urcat pe scenă în prima zi a festivalului s-au aşezat pe iarbă pentru a se odihni şi a se hidrata, apa fiind cea mai consumată băutură şi cea mai râvnită de-a lungul întregii zile.

Am contactat reprezentanţii Primăriei Slatina, având în vedere că instituţia este menţionată, alături de Consiliul Judeţean Olt, Inspectoratul Şcolar Olt şi Palatul Copiilor Slatina, printre organizatori, pentru a oferi câteva lămuriri cu privire la organizarea festivalului, la accesul participanţilor la toaletele publice, la asigurarea asistenţei medicale etc.. 

Conform răspunsului oferit, Primăria Slatina a finanţat cu 80.000 lei această ediţie a festivalului „Căluşul Românesc“ (de menţionat că o sumă similară a pus la dispoziţie şi Consiliul Judeţean Olt), însă obligaţiile primăriei legat de festival s-au oprit la desemnarea unui reprezentant al instituţiei în juriu. 

festivalul naţional căluşul românesc slatina 2022 - foto alina mitran

Scena, aşa cum a fost amplasată, permite accesul unui număr limitat de spectatori la spectacolul pe care îl fac dansatorii FOTo: Alina Mitran

„Toate serviciile asigurate, precum: asistenţa medicală la locul de desfăşurarea evenimentului (inclusiv numărul de echipaje contractate şi costurile acestora), asigurarea cazării şi hrana acestora pentru întreg personalul participant, precum şi acordarea de facilităţi gratuite membrilor ansamblurilor şi formaţiilor invitate la festival, reprezintă atribuţiile exclusive ale reprezentantului legal al palatului Copiilor „Adrian Băran“ Slatina, domnul director Ilie Brăileanu“, se menţionează în răspunsul semnat de primarul municipiului Slatina, Emil Moţ.  

Cât despre toaletele publice, primăria a răspuns: „Pentru a asigura condiţii optime de desfăşurare a unui eveniment cultural în parcul Tineretului, Primăria municipiului Slatina pune la dispoziţia participanţilor o toaletă publică amplasată în parcarea din vecinătatea parcului, complet echipată şi igienizată, ce conţine două cabine pentru femei şi două cabine pentru bărbaţi. De asemenea, este pusă la dispoziţie şi toaleta din incinta spaţiului comercial ce îşi desfăşoară activitatea în parcul anterior menţionat“.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Festivalul folcloric de Cartea Recordurilor a adunat iar mii de copii dansatori. Cine sunt invitaţii de onoare VIDEO

VIDEO Slatina a intrat în Cartea Recordurilor: 1.052 de dansatori au jucat împreună Căluşul. Reacţia lor după anunţ: „Hălăi-şa!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite