Băncile care le menţin şcolarilor coloana perfectă. Medic: „Cele vechi, de acum zeci de ani, sunt cu adevărat ergonomice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de mişcare, timpul lung petrecut în faţa dispozitivelor media de tot felul, mobilierul şcolar care se îndepărtează de ceea ce recomandă medicii, toate şi încă alte cauze duc la deformări ale coloanei în cazul şcolarilor, care, netratate la timp, pot evolua şi pot produce efecte pentru toată viaţa.

Respingem modelul, pe care astăzi îl considerăm rigid, de educaţie de altădată, când elevii erau obligaţi să aibă o postură dreaptă, corectă, uneori fiind solicitaţi să stea cu mâinile la spate, le permitem copiilor să petreacă ore în şir în faţa televizorului sau a calculatorului, în poziţii vicioase, ba, de multe ori, pentru că cei mici se plâng pur şi simplu că le este greu să desfăşoare ora de educaţie fizică, insistăm şi obţinem adeverinţe medicale pentru a-i scuti de acest „efort“. Consecinţele pentru sănătate se văd  cu ochiul liber, iar în cazul pericolului de a dezvolta o scolioză de aici şi porneşte, de altfel, intervenţia de corectare, de la observarea atentă a celui mic.

Ce este, de fapt, scolioza? Este o deviaţie laterală, incomplet reductibilă a coloanei vertebrale, care poate evolua în timp cu efecte asupra morfologiei şi funcţionalităţii. Scolioza este clasificată drept funcţională şi structurală, din prima mare categorie, care de asemenea presupune clasificarea în mai multe subcategorii, făcând parte şi deviaţiile de coloană care pot fi corectate complet şi care nu ţin de probleme congenitale.
„Medicilor de familie le revine un timp relativ scurt pentru o consultaţie, mai e vorba şi de o parte birocratică excesivă, aşa că de cele mai multe ori medicul nu are timpul necesar să se aplece la fiecare examen de bilanţ asupra fiecărui aspect, mai ales atunci când la uşă aşteaptă alţi 10 pacienţi. Însă noi, ca părinţi, dacă am observat că cel mic are o problemă, putem să-i atragem atenţia să-l examineze atent. Să-l dezbrace şi să observe dacă prezintă anumite devieri ale coloanei, iar dacă da, să ne îndrume către specialist“, spune medicul şcolar Luminiţa Ilie.

Din păcate, astăzi, din ce în ce mai mulţi şcolari, în special din cauza poziţiei vicioase, se confruntă cu astfel de probleme ale coloanei, care însă se pot rezolva integral, dacă sunt depistate şi se intervine la timp.

Gesturi mici, efecte mari

Corectarea unei poziţii nu tocmai potrivite în bancă sau acasă, la birou, se poate face relativ uşor. Când deformarea a ajuns într-un grad în care e nevoie periodic de specialist, se apelează la kinetoterapie, gimnastică medicală etc.
Pentru a preveni, dar şi pentru a trata deviaţiile de coloană, câteva gesturi la îndemână sunt esenţiale.

„Pentru biroul copilului trebuie să facem o investiţie nu foarte mare, dar cu efecte benefice. Îi cumpărăm un scaun ergonomic, iar ergonomic înseamnă să aibă spătarul puţin înclinat, astfel încât, din timp în timp, copilul să se relaxeze. Este o investiţie de 60-70 de lei, nu cred că e vorba de mai mult. Foarte-foarte important este ca, aşezat la birou, dar şi în bancă, la şcoală, copilul să-şi poată sprijini bine picioarele pe podea. Dacă banca este prea înaltă nu ne ajută foarte mult acea pernă pe care o adăugăm suplimentar la scaun, dacă rămâne cu picioarele suspendate. Trebuie să-i instalăm, în acest caz, o scăriţă, astfel încât să-şi poată spijini picioarele“, ne sfătuieşte medicul şcolar, care aduce în atenţie un alt amănunt interesant.

„Le-am blamat, le-am înlocuit cu bănci noi, însă acele bănci de demult, cu suprafaţa înclinată, obligau şcolarul să menţină o poziţie a spatelui corectă, le dădeau posibilitatea să-şi sprijine picioarele“, ne lămureşte medicul.

Alte gesturi, care nu ţin de investiţii, şi pe care, poate, nu le băgăm prea mult în seamă, îşi pun amprenta asupra posturii pe care o adoptă şcolarul mic, în special, dar şi adolescenţii.

„Multe greşeli le facem şi noi. N-ar trebui să le dăm voie să mănânce în pat, în faţa televizorului, ci tot timpul la masa, aşezaţi corect, cu spatele drept“, avertizează medicul.

Ghiozdanul, cât cântăreşte şi cum îl purtăm, are de asemenea mare însemnătate. Ce poartă cei mici în el ar trebui să cântărească aproximativ 10% din cât cântăreşte elevul şi să fie purtat pe spate. Dacă îl poartă în mână sau pe umăr, trebuie alternat astfel încât să solicite ambele părţi în mod egal şi să nu devină obişnuinţă purtarea doar pe umărul drept sau doar pe umărul stâng, ducând în timp la deformări.

Are importanţă şi poziţia de somn, dacă observăm că cel mic se „cuibăreşte“ frecvent pe o parte fiind necesar să corectăm acest obicei care întreţine problema coloanei. Trebuie corectată şi poziţia „şoldie“ (spijinit pe un picior) pe care uneori, în special fetele, spun specialiştii, o adoptă frecvent în viaţa de zi cu zi şi asupra căreia trebuie atrasă atenţia, în sensul de a se evita.

Exerciţii simple, de făcut acasă

Cât despre ce putem face şi noi, adulţii, atunci când lucrăm ore întregi la birou, dar trebuie să îi sfătuim şi pe cei mici să facă, medicul ne sfătuieşte următoarele:

- să întrerupem lucrul la câteva zeci de minute, executând câteva mişcări de relaxare;
- dacă este nevoie, să ne întindem în pat, în cazul persoanelor cu deformări ale coloanei de mare ajutor fiind o saltea cu suprafaţă cât mai tare;
- să folosim, pentru exerciţii simple, o banală coadă de mătură, de care să ne ajutăm pentru a face flexii şi extensii;
- să executăm exerciţii de mers pe vârfuri cu mâinile încleştate şi întoarse cu palma în sus, coatele trase înapoi; mers pe vârfuri înapoi, mâinile libere pe lângă corp, trunchiul drept etc.

CITIŢI ŞI:Trucuri pentru a-i menţine în formă pe şcolari. Medic: „De cele mai multe ori noi, părinţii, susţinem obiceiurile lor proaste“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite