Slatina: Daniel Bărbuţi antrenează atleţi de performanţă
0A fost unul dintre cei mai buni sportivi în proba de triplu salt şi împărtăşeşte din experienţa sa tinerilor care îi calcă pe urme.
Deşi a iubit fotbalul, a ajuns să facă atletism de performanţă. Ca sportiv a cucerit numeroase medalii, iar în prezent este antrenor la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Slatina, unde elevii săi au de asemenea rezultate remarcabile.
“Mi-a plăcut fotbalul de când eram mic, dar în anul 1984 am fost selecţionat la atletism, la Şcoala Eugen Ionescu din Slatina. Părinţii m-au sprijinit tot timpul în ceea ce am făcut şi am continuat aici. Trei ani mai târziu am obţinut prima medalie la Campionatul Naţional de juniori II, la triplu salt. Au urmat şi altele, fiind dublu campion naţional de tineret şi medaliat cu bronz la seniori”, a povestit Daniel Bărbuţi.
La vârsta de 27 de ani un eveniment tragic petrecut în familie a avut repercusiuni asupra carierei sale sportive. “Decesul mamei mele, după o boală îndelungată, m-a marcat profund. Dacă fizic stăteam bine, mental nu am mai rezistat. Am încercat timp de doi ani să continui cu atletismul, însă nu am mai putut avea aceleaşi rezultate, psihicul meu fiind afectat”, a mai spus el.
Performanţe la LPS
Din 1997, Daniel Bărbuţi ocupă catedra de atletism la Liceul cu Program Sportiv. De-a lungul timpului, sportivii pe care i-a antrenat şi-au trecut în palmares rezultate de excepţie în competiţiile la care au participat. Mihai Stăncilă, Adelina Marin, Marius Şerban, Ciprian Dincă, Nicu Cătălin Costel, Constantin Abagiu şi Daniel Budin sunt atleţi care au cucerit titluri naţionale sau au obţinut medalii pentru Slatina. “Am avut rezultate foarte bune cu sportivii pe care i-am pregătit în colaborare cu doamna profesoară Gheorghiţa Mitroi. Ei sunt multipli medaliaţi la Campionatele Naţionale de copii, juniori III, II, I şi tineret”, spune profesorul de la LPS.
Implicat şi la fotbal
Prezenţi zilele trecute la Campionatele Naţionale Şcolare pentru juniori I, elevii lui Bărbuţi au obţinut titlul naţional la ştafeta 4x100 de metri, băieţi. Şi fetele au avut o comportare reuşită în proba de 4x400m, câştigând medalia de bronz. “Budin, Dincă, Postelnicu şi Şerban au luat aurul, făcând record personal. Anda Greere, Larisa Păun, Roxana Dinescu şi Corina Pârvu au obţinut un rezultat neşteptat, dar foarte plăcut. Sperăm să aducem medalii şi la următoarele concursuri”, a punctat antrenorul. Pe lângă atletism, Daniel Bărbuţi se ocupă şi de pregătirea fizică a echipelor de fotbal şi handbal ale Clubului Sportiv Municipal Slatina. “Îi ajut pe cei de la CSM cu pregătirea fizică. Îmi place fotbalul şi am în continuare legături cu acest sport”, a mai spus Daniel.
Născut 27 iulie 1972, Craiova
Studii Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Craiova
Familie Căsătorit, un copil
Ce-i place
Să am o relaţie foarte bună cu colegii şi prietenii. Îmi place să îmi petrec timpul liber cu familia şi cu cei dragi mie. Când am un eşec, îmi place să mă analizez pe mine şi să văd unde am greşit, nu să arunc direct vina pe sportivi.
Ce nu-i place
Oamenii linguşitori care încearcă să obţină avantaje. Nu îmi plac persoanele care în faţă te vorbesc de bine, iar în spate de rău. Nu suport minciuna şi ura.
Întrebări şi răspunsuri
Cum e lumea atletismului?
E o lume plăcută, în care există o mentalitate extraordinară faţă de alte sporturi. Aici totul e măsurabil. Aş putea spune că e ca o materie fixă. Faţă de sporturi unde pot interveni alţi factori şi nu câştigă mereu cel mai bun, aici ierarhiile nu pot fi modificate. Ruleta sau cronometrul indică întotdeauna sportivul învingător.
Ce sfaturi le daţi tinerilor care vor să devină atleţi?
Să aibă o mentalitate de învingător şi o psihologie a vieţii. Să se pregătească bine, să îşi vadă de sportul de performanţă. În timpul antrenamentelor sunt foarte dur, dar în afara acestora am o relaţie apropiată cu sportivii din orice domeniu în care lucrez.