Doar 0,7% din populaţia Oltului a ajuns anul trecut la dentist. Serviciile de medicină dentară sunt deficitare, recunosc reprezentanţii CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, doar 0,7% din populaţia Oltului a beneficiat de decontarea serviciilor stomatologice. „Sumele alocate prin buget pentru finanţarea serviciilor de medicină dentară s-au situat mult sub necesar, acest lucru având drept consecinţă furnizarea deficitară a serviciilor de medicină dentară”, recunosc reprezentanţii CAS Olt. 970 de olteni şi-au tratat problemele dentare, de la începutul anului.

Printre durerile care afectează cea mai mare parte a populaţiei este cea de dinţi. Nu există persoană care să nu fi acuzat măcar o dată în viaţă dureri dentare. Cu toate acestea, sunt puţii cei care ajung la doctor să-şi trateze problemele dentare. Potrivit unei analize a Casei de Asigurări de Sănătate Olt, numărul de persoane care au beneficiat de servicii de medicină dentară în anul 2010, conform raportărilor furnizorilor de servicii de medicină dentară în contract cu Casa, este de 3.606 de persoane, reprezentând doar 0,7 % din populaţia judeţului. Dintre pacienţi, 1.778 au fost persoane sub 18 ani, iar 1.828 adulte. În primele trei luni ale acestui an, au apelat la dentişti doar 970 de olteni, dintre care 525 sub 18 ani.
Deşi tarifele decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru tratamente şi servicii stomatologice nu au mai fost majorate din anul 2008, serviciile de medicină dentară sunt deficitare, sumele alocate prin buget pentru finanţarea lor fiind cu mult sub necesar.
În judeţul Olt au încheiat contract cu Casa 28 de cabinete dentare, desfăşurându-şi activitatea 25 de medici în mediul urban şi doar cinci în mediul rural. Anul trecut a fost decontată suma de 407.000 lei, iar în primul trimestru al acestui an 90.000 de lei. Suma orientativă/medic specialist la nivel naţional este de 1.000 lei, corespunzătoare unui program de 7 ore în medie/zi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite