Câinii lupi ai jandarmilor, dresaţi să prindă infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinele Ceva la ora de instrucţie alături de plutonierul Marius Budai
Câinele Ceva la ora de instrucţie alături de plutonierul Marius Budai

Aliaţii de nădejde ai jandarmilor. Şase câini ciobăneşti germani fac parte din echipa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, antrenaţi pentru a prinde infractorii, a căuta persoanele dispărute sau a patrula alături de cel care îi are în grijă.

Ceva, Cebat, Doia, Tiţa, Dop şi Fata sunt cei şase câini jandarmi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Ei sunt antrenaţi zilnic în acţiuni de însoţite-patrulare, intervenţie şi urmărire. Programul zilnic al patrupedelor cuprinde  antrenament timp de o oră desfăşurat de conductorii câini de serviciu, aceştia punând accent pe disciplină, întrucât trebuie să aibă în permanenţă controlul asupra lor pe toată durata unei misiuni. În funcţie de misiunile la care sunt solicitaţi, câinii au parte şi de odihnă. Sunt hrăniţi o dată pe zi cu mâncare pentru câini pedigree iar apa nu le lipseşte niciodată din padoc. Plutonierul Marius Ioan Budai este de şapte ani conductor de câini iar Cebat este câinele său. Şcoala de dresaj a urmat-o la Ciorani, judeţul Prahova. După patru luni de cursuri, care au presupus şi multă practică, a primit diploma de dresor. „La fel ca ceilalţi colegi am urmat cursuri de specializare. Suntem şase conductori de câini: eu, Claudiu Ghiţiu, Ioan Sabău, Attila Medvei, Lucian Pereni şi Petru Csasar. Toţi suntem foarte ataşaţi de câini“, a declarat Marius Budai.

Caută persoane dispărute după urme
În cadrul exerciţilor de instruire se urmăresc ataşamentul câinelui faţă de conductorul său, coeziunea cuplului chino-tehnic, câine-om, precum şi antrenarea câinilor de serviciu pentru îndeplinirea misiunilor specifice în care aceştia sunt folosiţi. Câinele Ceva avea doar un an când a fost predat stăpânului său jandarm. „Avea doar un an şi un predresaj efectuat. Acum după patru ani de antrenament este capabil să depisteze persoanele dispărute şi să imobilizeze infractorii. Aceşti câini sunt foarte agresivi cu infractorii iar dacă nu ar primi comanda „lasă-l“ i-ar sfâşia de vii“, a declarat Marius Budai. La fiecare patrulare câinii ies din unitate cu botniţe. La misiuni de căutare a persoanelor dispărute câinii sunt duşi la ultimul loc în care a fost văzută persoana unde miros urma iar de acolo pornesc în căutarea persoanei dispărute.

Reproducerea câinilor în unitate este interzisă 
Câinii jandarmi au carnet de sănătate şi sunt la zi cu vaccinurile iar condiţia lor fizică este evaluată anual de către un medic veterinar. Sunt din rasă pură iar reproducerea lor în unitate este interzisă. Reproducerea lor se face numai în centrele specializate din ţară unde sunt selectaţi.    


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite