FOTO Specializările pentru care a fost „bătaie“ în liceele din Vâlcea în funcţie de media de admitere şi cu cât s-a intrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceele vâlcene pentru care au optat cei mai buni absolvenţi de gimnaziu Foto colaj
Liceele vâlcene pentru care au optat cei mai buni absolvenţi de gimnaziu Foto colaj

Clasamentul „Edu.ro“ privind notele cu care s-a intrat în acest an la liceele vâlcene arată care au fost şcolile şi clasele pentru care elevii „s-au bătut în medii”. Colegiul Naţional de Informatică „Matei  Basarab“ din Râmnicu Vâlcea a ocupat primele două poziţii în preferinţele proaspeţilor liceeni.

GALERIE FOTO

Clasamentul celor de la „Edu.ro” este făcut în funcţie de ultima medie cu care s-a intrat la o specializare, nu pentru fiecare clasă în parte. 

Mai trebuie menţionat că fiecare liceu a avut un număr diferit de clase pentru fiecare profil în parte - spre exemplu: Colegiul Naţional (CN) „Mircea cel Bătrân” are trei clase de „Mate - Info”, în timp ce Colegiul Naţional de Informatică (CNI) „Matei Basarab”, Colegiul Naţional (CN) „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea sau Colegiul Naţional „Gib Mihăescu” din Drăgăşani au câte două clase pentru acest profil, iar Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Horezu are doar o clasă, ca să menţionăm doar liceele unde a fost cel mai mare interes pentru una sau toate specializările oferite.  

Astfel se explică de ce Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” - unde în prima dintre cele trei clase de „Mate - Info” s-a intrat cu media 9,76 - ocupă abia poziţia a treia în clasament, în timp ce primul loc îi revine profilului „Ştiinţe ale Naturii - bilingv” al celor de la CNI „Matei Basarab”.

Matei Basarab şi Mircea cel Bătrân - în topul preferinţelor celor mai merituoşi copii

Primele două poziţii în clasamentul liceelor pe profiluri / specializări sunt ocupate de CNI „Matei Basarab”, cu 9,55 la „Ştiinţele Naturii” şi 9,27 - pentru specializarea „Mate - Info”.

În cea de-a treia clasă de „Mate - Info” de la CN „Mircea cel Bătrân” s-a intrat cu 9,26, motiv pentru care acest colegiu se situează pe locul III în clasamentul pe specializări. 

Prin urmare, dacă judecăm strict pe fiecare clasă în parte, cea mai mare „bătaie pe locuri” a fost pentru a intra la primele două clase de „Mate – Info” de la CN „Mircea cel Bătrân” (în cea de-a doua clasă ultima medie a fost de 9,54) şi pentru singura clasă de „Ştiinţe ale naturii – bilingv” de la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” (9,55). 

Cele două licee vâlcene se „bat” în ultimii ani nu doar pe cei mai buni dintre elevi, ci şi pe un număr cât mai mare dintre aceştia.

Clasamentul preferinţelor elevilor pentru liceele vâlcene în funcţie de specializare - profil Foto captură edu ro

Un profil de la Horezu, mai căutat decât orice clasă de la „Alexandru Lahovari”

Poziţia a patra în clasament este ocupată tot de CN „Mircea cel Bătrân” cu Specializarea „Ştiinţele naturii – bilingv” unde anul  acesta s-a intrat cu 9,20, faţă de „Stiinţele naturii – standard”, a aceleiaşi şcoli unde ultima medie a fost de 9.02, motiv pentru care s-a şi  poziţionat pe locul V în clasament. 

Următorul profil care a prezentat un interes crescut pentru proaspeţii absolvenţi de gimnaziu îl prezintă „Ştiinţele Sociale” de la CN „Mircea cel Bătrân”, unde ultima medie cu care s-a intrat a fost de 8,65.

Locul VII în clasamentul celor mai vânate specializări îl ocupă Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, unde la „Mate – Info” s-a intrat cu medie mai mare – 8, 59 - decât la acelaşi profil al altor licee mai prestigioase, precum Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” – 8,53 – notă care clasează liceul din Râmnicu Vâlcea pe locul IX, după CNI Mircea cel Bătrân cu „Ştiinţe sociale” – 8,58.

În galeria foto este ataşat întregul clasament pe care îl puteţi găsi disponibil şi pe „Edu.ro”.

În cea mai mare parte, aşa cum arată situaţia, cel puţin pentru clasele cele mai solicitate în acest an, notele cu care s-a intrat – adică ultima medie la fiecare clasă/ profil în parte – sunt mai mari decât cele de anul trecut.

Ce licee au ales elevii care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională

Anul acesta, au fost 10 medii de 10 obţinute la Evaluarea Naţională. Patru dintre elevii care au obţinut medii maxime au ales profilul „Ştiinţele Naturii” ale Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab”, iar doi au ales profilul „Mate - Info” al aceleiaşi şcoli. 

Alţi trei elevi de zece au preferat prima clasă de „Mate - Info” a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, iar unul a rămas în şcoala în care s-a format - Colegiul Naţional „Gib Mihăescu” Drăgăşani. 

Dintre aceştia, doar trei elevi au avut media de admitere 10, adică media în gimnazia a fost 10, la fel ca şi notele obţinute la evaluare. 

14 locuri disponibile pentru a doua etapă de repartizări

         

Un lucru îmbucurător este faptul că doar 14 locuri din cele 2100 disponibile în acest an la liceele din Vâlcea au rămas libere după prima etapă a Evaluării Naţionale, la Vâlcea: şapte locuri la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, la secţia industrie - textilă şi pielărie, trei la profilul mecanică al Liceului „George Ţărnea” – Băbeni, alte trei la profilul ştiinţele naturii ale Liceului Teoretic Măciuca şi încă unul la acelaşi profil al Liceului Teoretic Grădiştea.

Cele mai multe locuri în liceele vâlcene au fost destinate profilului „real” – 896, din care 84 în mediul rural, urmat de „umanist” – 392 locuri şi „tehnic” – 350 locuri. Pentru „servicii”, liceele au pus la dispoziţie în acest an 294 de locuri.

În Vâlcea, la examenul de Capacitate au fost înscrişi 2192 de elevi, din care au fost repartizaţi 2086.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite