Râmnicu Vâlcea: Păpuşile confecţionate de Maria Robescu au făcut înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Păpuşile confecţionate de Maria Robescu au făcut înconjurul lumii
Râmnicu Vâlcea: Păpuşile confecţionate de Maria Robescu au făcut înconjurul lumii

A promovat costumul popular românesc în Europa, America şi Australia. Ţine foarte mult la tradiţia populară şi nu vrea ca ea să fie lăsată să moară.

Maria Robescu coase costume populare, în miniatură, din toate zonele ţării. Cu ele îmbracă păuşile, pe care le comercializează apoi la târgurile populare din ţară şi străinătate. Toate costumele le face manual din pânză, aţă şi dantelă. „Cos foarte mult şi pun pasiune la fiecare model în parte. Lucrez căluşari, oltence cu paporniţă şi ţărăncuţe din zona Sibiului, Făgăraşului şi Baia Mare”, povesteşte Maria Robescu. Creatoarea populară a realizat prima păpuşă când avea 12 ani. „Era o expoziţie şcolară şi fiecare trebuia să realizeze ceva. Atunci am cusut pentru prima dată o cămaşă şi zăvelci pentru o păpuşă. A fost primul costum popular cusut de mine, era din zona Olteniei”, spune Mihaela Robescu. Creatoarea populară ţine foarte mult la costumul popular. Ea poartă cu mândrie hainele populare de la mama ei. „Zăvelcile astea de pe mine sunt din anul 1930. Fusta e chiar mai veche. Mărgelele cusute pe ea sunt din Elveţia şi Cehia, iar marama e din borangic şi are peste 80 de ani. În acest costum s-a căsătorit mama”, ne vorbeşte cu mândrie Maria Robescu de costumul pe care îl poartă. 

 
„Noi încercăm să nu lăsăm tradiţia să moară”


Maria Robescu coase costume cu zăvelci roşii din zona Olteniei. „Acestea sunt cele mai reprezentative pentru această regiune. În Vâlcea, femeile purtau şi costum cu tulpan, maramă neagră, ori cârpă neagră, cele care erau din zona de munte. Acest port e de fapt în toate zonele în care sunt ciobani. La noi s-a purtat în Voineasa şi Băbeni. Realizez acelaşi costum şi cu pălărie”, ne dezvăluie creatoarea. La  un costum lucrează cam trei zile, iar o păpuşă costă 35 de lei. „Noi încercăm să nu lăsăm tradiţia să moară. Din păcate sunt zone în ţară unde ni se cer foarte mulţi bani ca să ne expunem creaţile la târguri”, susţine Maria Robescu. Pasiunea pe care o are pentru cusut a moştenit-o de la bunicul ei. „Bunicul era jumătate neamţ şi jumătate român. Ştia să facă orice. Lucra cimpoaie, teascuri, centrifige de scos mierea de albine. Era priceput la toate. Tot lucrurile care erau făcute de mâna lui erau perfecte”, îşi aminteşte creatoarea populară. Maria Robescu are un băiat şi o fată, dar niciunul din ei nu coase costume populare. Creatoarea cumpără păpuşile din plastic din comerţ. După ce le face costumele, tot ea îşi realizează şi cutile în care le ambalează pentru a le comercializa. Păpuşile lucrate de Maria Robescu au ajuns în America, în toată Europa şi în Australia. „Străinii apreciază costumele noastre populare. Ei nu mai au aceste tradiţii şi sunt uimiţi de ce văd la noi”, afirmă creatoarea populară.


ce-i place
„Muzica clasică de Vivaldi, Bramhs, Ceaicovschi, Ciprian Porumbescu, muzica corală pe care nu o mai auzim azi. Am un cult pentru Dan Spătaru. Ador şi muzica populară din zona Transilvaniei şi iubesc literatura şi arta”.


ce nu-i place   
„Oamenii mincinoşi mitocănia, mizeria de pe străzi şi persoanele care nu păstrează  curăţenia. Mă deranjează şi oamenii care nu au respect pentru natură.

Întrebări şi răspunsuri


Arta adevărată e promovată în ziua de azi?
M.R. : Nu prea pentru că există foarte multe chiciuri. Nu am nimic cu chinezii, dar din cauza lor noi care lucrăm manual avem foarte mult de pierdut. Chinezismele sunt promovate prea tare, iar noi rămânem în spate.  


Păpuşile sunt căutate şi pe timp de criză?


M.R. : Se cumpără în general. Lumea e atrasă şi de căluşari, dar şi de ţărăncuţe. Cei care le iau ţin la tradiţie, dar aceste păpuşi dau şi un aer mai aparte locuinţelor. Eu am acasă 60 de păupuşi.

NĂSCUTĂ -  28 iunie 1951, Râmnicu Vâlcea.
STUDII – Liceul Teoretic Alexandru Lahovari, secţia uman.
FAMILIE – Divorţată, doi copii

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite