Toporaşul, vedetă în farmacia de primăvară. Floarea violetă are efecte hipotensive şi anticancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conţinutul de saponine din frunzele toporaşului stimulează metabolismul pielii  FOTO infuziedesanatatate.ro
Conţinutul de saponine din frunzele toporaşului stimulează metabolismul pielii  FOTO infuziedesanatatate.ro

Toporaşul, cunoscut şi sub numele de viorea sau violetă, nu este doar una dintre florile delicate care vestesc primăvara, ci şi o plantă medicinală cu proprietăţi antiseptice, dezinfectante, sedative, purgative, expectorante şi laxative, virtuţi despre care se ştie mai puţin.

Violae odoratae (denumirea ştiinţifică a toporaşului) este o plantă erbacee perenă cu proprietăţi medicinale, datorită conţinutului de mucilagii, saponide, alcoizi, ulei volatil, glocozizi, acid salicilic, enantic, ferulic şi malic, aldehidefenolice, flavonoizi şi carotenoizi” explică, pentru “Adevărul”, Elena Badea fitoterapeut.

Aceste substanţe fac din firava floricică un adevărat aliat în lupta cu infecţiile, constipaţia şi cancerul şi nu numai.

“Prezenţa acidului salicilic conferă acestei plante proprietăţi antiseptice, dezinfectante, sedative, iar mucilagiile, efecte purgative, laxative şi expectorante. Conţinutul de saponine din frunze stimulează metabolismul pielii, posedând chiar proprietăţi anticancerigene. Substanţele din rădăcini şi rizomi, prezintă efecte expectorante, secretolitice, depurative laxative şi hipotensive, contribuind la neutralizarea şi eliminarea toxinelor din organism. Acţiune antiinflamatoare, diuretică, expectorantă şi laxativă au şi extractele obţinute din planta întreagă”, mai spune fitoterapeutul.

Calmează tusea şi astmul şi vindecă dermatozele

Preparatele pe bază de toporaşi se folosesc atât intern cât şi extern. Infuzia de flori este un remediu foarte bun în cazul bronşitelor. Ajută la eliminarea catarulului, calmează tusea şi astmul.

“Se pun la infuzat două linguri de frunze uscate, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. După o jumătate de oră se filtrează. Indicate sunt trei căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere, după gust”, recomandă Elena Badea, precizând că tratamentele cu preparate pe bază de toporaşi n-ar trebui să dureze mai mult de 10 zile consecutive în decurs de o lună.

Infuzie se poate face şi din frunze, preparatul fiind eficient pentru descongestionarea pleoapelor inflamate.

Utilizat sub formă de decoct, toporaşul are efecte vomative

“Prin provocarea vomei, decoctul ajută la rezolvarea indigestiilor şi intoxicaţiilor. Preparatul se obţine astfel: în 250 ml de apă se pun patru linguri de rădăcină uscată şi mărunţită nu foarte fin şi se fierb la foc mic, timp de o jumătate de oră. Cantitatea evaporată se completează cu apă la final, după care se strecoară”, explică Elena Badea.

Remedii sunt şi pe bază de macerat obţinut din flori uscate

“Se iau patru linguriţe de flori uscate şi se lasă la macerat timp de 3 ore, în 300 de ml apă, la temperatura camerei, apoi se filtrează. Se obţine un preparat cu proprietăţi expectorante, eficient în cazul în afecţiuniunilor aparatului respirator. Indicat este consumul a câte două căni pe zi”, spune specialistul.

Pentru ameliorarea cicatricilor, este recomandată folosirea unei creme de viorele poaspăt culese.

Crema de toporaşi acţionează în profunzimemea ţesutului cicatriceal. "După reţeta recomandată de Hildegard von Bingen, crema se prepară din 20 g viorele proaspete, înflorite, 10 ml ulei de măsline, 4 picături de ulei eteric de trandafiri (pur) şi 20 de g seu de oaie. Toporaşii mărunţiţi, uleiul de măsline şi seul de oaie se pun între-un vas şi se lasă să se înfierbânte pe baia de apă, amestecând continuu, până la topirea seului, şi câteva minute după, apoi se filtrează. În timp ce se răceşte, se adauga uleiul eteric de trandafiri. Alifia se pune într-un recipient şi se păstrează la frigider până la un an”, mai spune Elena Badea.

Uleiul de toporaşi este un bun remediu pentru dermatozele alergice localizate mai ales pe părţile laterale ale gâtului, ceafă, regiunea analo-genitală şi antebraţe.

Un excelent preparat cu efecte terapeutice în cazul neurodermititelor este uleiul de toporaşi obţinut dintr-o lingură de flori şi frunze de toporaşi lăsate timp de 10 zile în 500 ml ulei de măsline, strecurat şi păstrat în recipient închise.

Atenţie, planta nu este atât de inofensivă pe cât pare!

Nu este recomandată utilizarea preparatelor pe bază de toporaşi de către persoanele care suferă de anemii.

“Saponozidele conţinute de această plantă pot determina scăderea nivelului eritrocitelor din sânge. De asemenea, din cauza efectului lor uşor iritant, preparatele obţinute din rădăcina de toporaşi sunt contraindicate bolnavilor de gastrită sau de ulcer gastric ”, mai spune fitoterapeutul, care recomandă consultarea unui medic înainte de folosirea preparatelor obţinute din această plantă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite