Metode rapide de combatere a sângerărilor nazale. De ce nu trebuie lăsat capul pe spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai frecvente în general la copii, sângerările nazale pot surveni şi la adulţi, din cauza unor lovituri, a unor emoţii intense sau a unor stări ce cresc tensiunea arterială. Vă prezentăm în cele ce urmează câteva metode rapide de combatere a sângerărilor nazale.

În general, sângerările nazale nu sunt grave şi au ca factor declanşator ruperea vaselor mici de sânge din nas. Sângerările se pot opri în mai puţin de un sfert de oră dacă aplicaţi mai multe soluţii pentru oprirea acestora. În cazul în care sângerările nu se opresc după luarea unor măsuri rapide şi în plus sunt însoţite de migrene şi ameţeli, trebuie neapărat să consultaţi un medic.

Primul lucru ce trebuie făcut în cazul sângerărilor nazale este acela de a nu ţine capul pe spate. Acest lucru opreşte doar aparent sângerările nazale, însă în realitate sângele va continua să curgă în gât. După cum spune medicul cardiolog Angela Moraru, „o metodă de a scăpa de sângerările nazale este aceea de a vă aşeza pe un scaun şi de a vă lăsa capul uşor în faţă. Strângeţi-vă nările cu degetele şi ţineţi-le astfel minimum cinci minute. Această operaţiune duce la o presiune ce opreşte sângerarea”.

Tot pentru a opri sângerările nazale puteţi pune gheaţă pe nas. Gheaţa contractă vasele de sânge şi reduce fluxul sanguin.

În sângerările nazale sunt recomandate infuzii sau decocturi folosite fie intern, fie extern, prin tamponări locale sau cataplasme, cu plante medicinale care conţin cantităţi ridicate de taninuri şi vitamina K, cu acţiuni astringente, hemostatice şi cicatrizante.

În uz intern sau extern este foarte eficientă infuzia de traista-ciobanului ce se prepară dintr-o lingură uscată şi mărunţită la 200 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit 15-20 de minute, se strecoară şi se beau 1-2 căni pe zi, având proprietăţi hemostatice, cu efecte asupra coagulării sângelui, vasoconstricţie şi în reducerea tensiunii arteriale. Acţiunea coagulantă a acestei plante era cunoscută de multă vreme. În perioada Primului Război Mondial, în lipsa medicamentelor, soldaţii foloseau infuzia de traista-ciobanului pentru spălarea rănilor sângerânde.

Pulberea din scoarţă de stejar este şi ea eficientă în cazul sângerărilor nazale şi are efect asupra florei microbiene

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite