Mărturia disperată a unui tată din Piteşti al căruit bebeluş e internat cu insuficienţă renală: „Aşa arată copilul meu, în timp ce autorităţile nu fac nimic!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţa de 11 luni a familiei Marinescu, din Piteşti. FOTO: Facebook
Fetiţa de 11 luni a familiei Marinescu, din Piteşti. FOTO: Facebook

Bilanţul valului de îmbolnăviri din Argeş a ajuns la doi copii morţi în mai puţin de două săptămâni, interval în care autorităţile n-au dat dovadă decât de bâjbâială în privinţa anchetei epidemiologice care nu mai reuşeşte să elucideze sursa îmbolnăvirilor.

Indignarea în rândul părinţilor copiilor transferati la spitalele din capitală cu insuficienţă renală ia amploare din cauza faptului că la aproape două săptămâni de la declanşarea valului de îmbolnăviri, nimeni nu le poate spune ce anume le-a infectat copiii. 

Gabriel Marinescu este tatăl unei fetiţe din Piteşti, internată acum la Spitalul Budimex din Capitală. Omul nu-şi doreşte decât două lucruri: să-şi vadă copilul sănătos şi să nu constate că ancheta derulată în prezent pentru stabilirea cauzelor îmbolnăvirilor se va transforma într-o muşamalizare grosolană. 

“Aşa arată copilul meu în timp ce reprezentanţii autorităţilor nu fac nimic”

Bărbatul a postat pe Facebook câteva fotografii cu micuţa sa în vârstă de 11 luni, aflată sub dializă, care, de câteva zile, trece prin chinuri cumplite. 

“Aşa arată copilul meu în timp ce reprezentanţii autorităţilor nu fac nimic. Nu pot să nu văd incompetenţa autorităţilor de a elucida cum de s-au putut îmbolnăvii atâţia copii din Argeş. Nu pot să nu mă gândesc la copilul meu şi la faptul că mâncarea lui era pregătită corespunzător - apă fiartă foarte bine, tot ce îi pregăteam copilului era spălat şi fiert excesiv. Biberoanele şi tetinele erau fierte foarte bine pentru sterilizare. 

Noi, acum, luptăm împreună cu fetiţa la spital cu dializa şi multe alte medicamente. Să sperăm că nu vor fi repercursiuni pentru că încă ne aflăm sub dializă, deoarece rinichii sunt încă blocaţi. Şi copiii vostri pot fi în pericol dacă nu facem ceva împreună. Noi am făcut primul pas în a face publice faptele...”, le spune Gabriel Marinescu tuturor părinţilor cu copii mici care nu ştiu pur şi simplu de ce să se se teamă.


“Cei care se ocupă de aceste cazuri să nu încerce să muşamalizeze toată treaba” 

De o săptămână de când fetiţa să a început să se simtă rău, soţii Marinescu aşteptă, ca toţi ceilalţi părinţi care au copii la dializă, ca cineva să le spună din ce aliment sau pe ce altă cale a contactat micuţa infecţia şi privesc cu scepticism ancheta. 

“Doctorii din Spitalul Budimex îşi fac treaba şi încearcă să-mi salveze fetiţa, care peste câteva zile trebuie să facă un anişor de viaţă. Sper ca acest copil să îşi revină şi să nu avem de tras cu el toată viaţa cu dializă. Vrem doar ca cei care se ocupă de aceste cazuri să nu încerce să muşamalizeze toată treaba”. 

   

Luni, DDP Argeş a făcut publice o serie de prime rezultate pentru probele recoltate la domiciliile copiilor internaţi în Bucureşti, după transferul de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii înainte de apariţia simptomatologiei. 

Din analiza probelor de apă recoltate de la Spitalul de Pediatrie Piteşti – bloc alimentar – ca şi cele de apă din reţea, recoltate de la domiciliile copiilor din Piteşti (cartierul Exerciţiu, cartierul Tudor Vladimirescu şi strada Bradului) a rezultat că apa este potabilă. 

pitesti

Nici în cazul fetiţei de la Topoloveni, probele de apă recoltate din gospodărie nu pot fi incriminate pentru apariţia infecţiei, pentru că, potrivit analizelor de laborator, apa este potabilă. Nici în cazul micuţului de la Ştefăneşti internat în capitală, vina nu poate fi dată pe apă pentru că la analize a ieşit că aceasta este potabilă. Apa minerală necarbogazoasă recoltată de la magazinele Lidl şi Kaufland indicate de părinţi a rezultat că şi ea este potabilă, potrivit analizelor. 

Două surse de apă nepotabilă

Nepotabilă a ieşit însă apa dintr-o gospodărie din Topoloveni, însă din declaraţiile părinţilor, apa de aici era folosită numai pentru prepararea supelor. Şi tot nepotabilă a fost declarată şi apa de la izvorul public Ştefăneşti – drum Gogoieşti, Punct Vlada, deşi părinţii spun că nu au folosit niciodată acest izvor că sursă pentru prepararea hranei copilului.

Laptele, deocamdată, nu poate fi incriminat 

“Probele de lapte praf recoltate din farmacii  corespund standardelor în vigoare. Microaeroflora şi suprafeţele Spitalul de Pediatrie Piteşti  se încadrează în limite normale ”, se arată într-un comunicat al DSP Argeş. 

 Nici portocalele nu sunt de vină. Atunci, ce?

Rezultatele pentru  probele prelevate de DSVSA din loturile de portocale comercializate în magazinele indicate de unii părinţi arată că fructele n-au fost contaminate cu pesticide, aşa că nici  cea mai  "solidă" pistă a anchetei nu a fost confirmată. Rămâne, totuşi, o întrebare pe buzele părinţilor cu copii bolnavi, dar şi pe cele ale celorlalţi părinţi care habar n-au dincotro vine pericolul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite