Cum tratezi simplu afecţiunea care provoacă retenţia de apă. Cele mai eficiente diuretice naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucul de patrunjel are proprietăţi diuretice Foto: Shutterstock
Sucul de patrunjel are proprietăţi diuretice Foto: Shutterstock

Retenţia de apă, un fenomen des întâlnit, are o varietate de cauze, multe dintre ele legate de stilul nostru de viaţă. Există o serie de medicamente care tratează această problemă, însă avem la îndemână şi câteva plante cu efect diuretic recunoscut.

Ceaiul verde, administrat sub formă de infuzie (două – trei căni de ceai verde pe zi) este remediul cel mai cunoscut. Este doar unul din lunga listă de preparate naturiste pe care le poţi consuma pentru a scăpa de această problemă, mai ales că natura ne oferă o serie de plante cu efect diuretic.

Păpădia este una dintre ele. Datorită acţiunii diuretice ajută organismul să reducă surplusul de apă din corp şi să elimine produşii toxici rezultaţi.

„În plus, frunze de păpădie conţin mai multe minerale şi vitamine esenţiale, inclusiv potasiu şi nu are efecte secundare. Nu ne vom simţi deshidrataţi, ci din contră”, explică, pentru "Adevărul", specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Cea mai la îndemână formă de administrare este infuzia. „Avem nevoie de două linguriţe de rădăcină rasă şi 250 ml apă fierbinte. Se lasă să se infuzeze timp de un minut. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă două linguriţe de frunze tăiate mărunt, după care acoperă pentru 40 de minute, apoi strecoară. Se consumă două căni pe zi, cu înghiţituri mici. Sub formă de tinctură,  se administrează câte o linguriţă dizolvată în jumătate pahar de apă, de trei-patru ori pe zi. Are, în plus, efect antidiabetic, aperitiv, colagog, depurativ, hipocolesterolemiant, laxativ”, explică specialistul.

Urzica este o altă plantă indicată celor care suferă de retenţie de apă. Este idicată pentru efectul diuretic dar şi datorită faptului că frunzele de urzică conţin minerale esenţiale, inclusiv potasiu, fier şi magneziu.  

„Se administrează sub formă de infuzie dintr-o lingură de frunze uscate. Se iau 200 ml de apă clocotită.  Se infuzează 10-15 minute. Preparatul acţionează ca diuretic natural, creşte fluxul urinar şi ajută la descompunerea pietrelor de la rinichi”, explică Elena Badea.

Şi mătasea de porumb este recunoscută pentru efectele sale diuretice: favorizează eliminarea apei şi a sărurilor aflate în exces în organism. În plus, calmează durerile renale. 

„Mătasea de porumb este indicată în tratarea problemelor vezicii urinare şi a rinichilor. Se administrează sub formă de infuzie, pe care o preparăm astfel: turnăm o cană de apă fierbinte peste  două linguriţe de mătase de porumb. Lăsăm la infuzat timp de cinci minute. Indicate sunt câte două căni de ceai pe zi”, explică specialistul în fitoterapie. 

Pătrunjelul, o altă plantă la îndemâna tuturor, are acealeşi efecte benefice în cazul celor care se confruntă cu retenţia de apă.

„Efectul este de mărire a capacităţii der filtrare a urinei la nivelul rinichiului. În plus, creşte cantitatea de apă eliminată din ţesuturi, previne formarea calculilor. Este indicat mai ales în tratarea retentiei de urină. Se administrează sub formă de suc. Se beau câte 50 ml (în combinaţie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum două săptămâni. Rădăcina de pătrunjel conţine substanţe cu puternic efect diuretic, care stimulează producerea urinei şi eliminarea sa. De asemenea, conţine substanţe care dilată uşor căile urinare, ajutând la eliminarea calculilor de mici dimensiuni”, explică specialistul în fitoterapie.

Pătrunjelul poate fi folosit pentru tratarea aceloraşi probleme şi sub formă de ceai. Avem nevoie de o legătură de pătrunjel tăiat, care se pune într-un litru de apă. Se fierbe amestecul timp de zece minute. Dieta durează până la patru săptămâni, timp în care se consumă, zilnic, câte un pahar de ceai.

Cozile de cireşe sunt şi ele de mare ajutor atunci când vrem să tratăm afecţiuni renale şi urinare. 

Sunt bogate în flavonoide, saponine şi săruri de potsiu şi ajută, în plus, şi la eliminarea toxilor din organism. „Avem nevoie de două linguriţe de cozi de cireşe, peste care turnăm o cană de apă fierbinte. Lăsăm la infuzat un sfert de oră, după care se strecurăm. Se consumă trei căni pe zi, înaintea meselor principale”, precizează specialistul.

Coada calului, o altă plantă cu proprietăţi diuretice, acţionează, în plus şi ca dezinfectant al cailor urinare (datorită acidului salicilic şi a equisetoninei). Este indicată şi pentru reumatism şi gută.  

„Se foloseşte sub formă de infuzie. Avem nevoie de o linguriţă cu vârf  de plantă şi 250 ml de apă clocotită. Se infuzează două minute, se strecoară şi se consumă între mese, două-trei căni pe zi”, recomandă specialistul.

Turiţa, o altă plantă cu efect diuretic, ajută la curăţarea tractului urinar şi a sistemului limfatic. „Planta are proprietăţi anti-inflamatorii, scade tendinţa corpului de a formă tumori, măreşte fluxul urinar (ceea ce ajută la eliminarea apei din organism şi la reducerea edemelor). Este o plantă excelentă în caz de ganglioni şi amigdale umflate şi inflamate.Se poate folosi sub formă de infuzie: se pun două-trei linguriţe de plantă uscată la o cană de apă. Se consumă câte o cană de trei ori pe zi. Are efecte similare şi dacă este administrată sub formă de tinctură (câte o linguriţă de trei ori pe zi)”, spune specialistul. 

Planta este contraindicată în caz de diabet zaharat sau predispoziţie la această boală. De altfel, specialistul recomandă consultatrea unui medic înainte de a a apela la oricare dintre aceste remedii. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite