UPDATE Judecătorii de la Înalta Curte au respins probe depuse de Relu Fenechiu în dosarul "Transformatorul". Pledoariile finale, pe data de 27 ianuarie
0Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat astăzi, 16 ianuarie, în privinţa recursului înaintat de avocaţii "lotului Fenechiu" în dosarul "Transformatorul".
UPDATE Completul de cinci judecători care analizează recursul în dosarul "Transformatorul" a respins astăzi, aproape toate probele solicitate de avocaţii inculpaţilor.
Lui Relu Fenechiu i-a fost admisă, în schimb, depunerea unei expertize extrajudiciare făcute la cererea acestuia.
Judecătorii au respins ca inadmisibilă excepţia nelegalităţii raportului făcut de Garda Financiară Cluj în 21 iunie 2010, a admis parţial proba cu înscrisuri făcută de Relu Fenechiu (expertiza extrajudiciară contabilă din 21 noiembrie 2013 întocmită de expertul contabil Alexandru Ţugui şi opiniile experţilor Alexandru Ţugui, specialist expert contabil, şi Iosif Gulacsi, specialist în energetică), şi a admis proba cu înscrisuri în circumstanţiere făcută de Relu şi Lucian Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, Ioan Turbatu, Ion Mărghidan şi Petru Andronache.
În continuare, judecătorii au respins ca nefiind utilă cauzei proba testimonială cerută de toţi cei din dosar şi, de asemenea, a respins ca nefiind utile şi concludente probele privind efectuarea expertizelor financiar-contabile şi tehnică de specialitate (energetică) cerute de toţi cei din dosar.
Totodată, instanţa a respins, în aceeaşi manieră, efectuarea unei expertize evaluatorii şi a expertizei sistemului informatic de înregistrare cerute de Petru Andronache.
Instanţa a stabilit ca dezbaterile să fie reluate în 27 ianuarie, când, potrivit normelor penale aflate în vigoare, instanţa ar trebui să asculte pledoariile finale în acest caz.
Relu Fenechiu a fost condamnat, pe 12 iulie 2013, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, însă atât fostul ministru al Transporturilor, cât şi celelalte 5 persoane condamnate în acest dosar au făcut recurs.
Relu Fenechiu a fost acuzat de procurori că, în perioada 2002-2005, ar fi vândut prin firmele sale transformatoare şi întrerupătoare uzate la preţuri de produse noi. Prejudiciul estimat se ridică la 7 milioane de lei.
Judecătorii nu se vor pronunţa astăzi, 16 ianuarie, pe fondul speţei, ci vor decide doar dacă probele prezentate de apărare la termenul din 7 ianuarie pot fi luate în considerare. Dacă magistraţii admit probele, procesul se va mai prelungi o perioadă. În caz contrar, "lotul Fenechiu" va fi judecat în cel mai scurt timp.
Dosarul „Transformatorul” a fost finalizat de prima instanţă de la Curtea Supremă în iulie 2013. Pe atunci, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, aceeaşi pedeapsă primind-o şi fratele său Lucian, dar şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian.
Alţi trei foşti directori de la SISEE, Ioan Turbatu, Petru Marghidan şi Petru Andronache, au primit şi ei pedepse privative de libertate. Primii doi, câte şase ani, iar ultimul şapte ani de închisoare.
Magistraţii Curţii Supreme şi-au motivat decizia din acest dosar, precizând faptul că cei implicaţi au folosit „metoda cheltuirii iraţionale” pentru a obţine în interes propriu banul public.
„Conduita inculpaţilor ulterioară consumării infracţiunii, sub aspectul executării obligaţiilor contractuale, conduita ulterioară fiecărui act material constând în executarea obligaţiilor contractuale reciproce sub aspectul modalităţii şi momentul plăţii preţului, modalităţii şi momentul livrării produselor, calitatea acestora, utilizarea lor în activitatea desfăşurată de societatea păgubită sunt elemente ce dovedesc atitudinea subiectivă a inculpaţilor, eforturile lor conjugate în obţinerea beneficiului infracţional prin metoda cheltuirii iraţionale, dar în interes propriu, a banului public”, se arată în motivarea deciziei.
De asemenea, instanţa notează că ”este evident că avansarea sumelor constituind preţul acestor contracte nule datorită lipsei procedurii achiziţiei publice, către grupul de firme Fene a creat un avantaj material substanţial acestora, şi inculpaţilor”.
Mai mult, judecătorii subliniază că activitatea complicilor s-a bazat şi către trucarea procedurilor de achiziţie pentru a obţine sume importante din banii publici. „Activitatea complicilor nu a fost strict una comercială, ci una direcţionată către fraudarea sau trucarea procedurilor achiziţilor publice cu scopul obţinerii unor sume importante din banii publici” se mai arată în documentul instanţei.
Potrivit acuzării, la începutul anilor 2000, firmele lui Relu Fenechiu ar fi vândut mai multe transformatoare vechi către SISSE Moldova, încasând pe ele preţuri de catalog. Aproape 100% din respectivele bunuri cumpărate de la Fenechiu nu ar fi fost folosite niciodată. Prejudiciul calculat de comisarii de la Garda Financiară, ce se regăseşte şi în rechizitoriu, dar şi în sentinţele de condamnare ca despăgubiri imputate inculpaţilor, este de peste 6,3 milioane de lei.
CITEŞTE ŞI:
Relu Fenechiu: „Oficial am fost demis. Constituţional am fost revocat“
Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat că s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Victor Ponta pentru „a-i preda” mandatul de la Ministerul Transporturilor. El a confirmat că l-a sunat vineri pe premierul Ponta pentru a-şi prezenta demisia de la minister, dar că nu există un document oficial depus la Guvern.
Cătălin Striblea, despre FENEGRUP: „Aşa a ajuns Relu doar ministrul trenurilor”
„Prin 2011 circula informaţia că Relu Fenechiu s-ar fi dus la Cotroceni să negocieze o eventuală împrietenire a PNL-ului cu un PDL slăbit. Traian Băsescu ar fi dorit astfel o ranforsare a dreptei pe lângă un guvern din ce în ce mai lipsit de popularitate. Nu ştiu ce ar fi dorit Relu Fenechiu, care ar fi fost însoţit la întâlnire de Teodor Meleşcanu”, scrie jurnalistul Cătălin Striblea, pe blogul său de pe adevarul.ro.
„Domnul Relu Fenechiu, deputat naţional-liberal de Iaşi şi, până ieri, ministru al Transporturilor în Guvernul Victor Ponta este un politician creat „prin sine însuşi”. Într-un timp rezonabil, dacă ne raportăm la evoluţia postcomunistă a societăţii româneşti, Relu Fenechiu a reuşit să acumuleze capital economic pe care apoi l-a convertit în capital politic”, scrie politologul Daniel Şandru, pe blogul său de pe adevarul.ro.
Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar
În anii studenţiei, Relu Fenechiu vindea blugi colegilor din cămin. Imediat după Revoluţie, s-a împrumutat de 200 de dolari cu care şi-a deschis o firmă de construcţii care l-a propulsat în afaceri şi în politică.
VIDEO Ponta: „Am vorbit de două ori cu Fenechiu, mi-a confirmat de fiecare dată că demisionează“
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a vorbit de două ori la telefon cu Relu Fenechiu, iar acesta a precizat de fiecare dată că demisionează, astfel că l-a informat în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu.
Elena Udrea, despre condamnarea lui Relu Fenechiu: Mulţumim, USL!
Deputatul PDL Elena Udrea a scris pe o reţea socială că USL a făcut din România singura ţară europeană în care un ministru a fost condamnat penal, obţinând astfel “încă o performanţă”.
Ministrul demisionar al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pentru Mediafax că până în prezent nu a tratat cu seriozitate procesul în care este implicat deoarece ştia că este nevinovat, dar că din acest moment va trata cu seriozitate cazul. Totodată, acesta a precizat că nu îşi va da demisia din Parlament.
Victor Ponta, interimar la Transporturi în locul lui Relu Fenechiu
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, imediat după condamnarea lui Relu Fenechiu, că va prelua interimatul la Ministerul Transporturilor. Prim-ministrul aşteaptă o nouă propunere din partea PNL.
Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme.