Proces inedit la Iaşi: se judecă pentru rămăşiţe omeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proces mai puţin obişnuit a fost înregistrat la Judecătoria Iaşi. Reprezentanţii unei biserici din Hârlău cer în instanţă restituirea unor oseminte şi alte bunuri de valoare, descoperite în timpul unor lucrări din 2001.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a cerut Judecătoriei Iaşi să oblige Complexul Naţional Muzeal „Moldova“, Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, Filiala Academiei Române din Iaşi şi pe arheologul Stela Cheptea să restituie materialul arheologic predat în iunie şi august 2001. 

În plângerea adresată instanţei, reprezentanţii lăcaşului de cult au susţinut că în 2001, au finanţat săpăturile arheologice desfăşurate în zona bisericii, în urma cărora au fost descoperite morminte şi cavouri. În acestea s-ar fi găsit  schelete, nasturi de argint aurit, resturi de îmbrăcăminte cu fir de aur şi argint, un inel cu piatră preţioasă, ornamente, cuie, 14 monede vechi şi alte obiecte.

Păstrate la muzeu

„În urma cercetărilor ştiinţifice, s-a presupus că scheletele precum şi obiectele descoperite au aparţinut unor voievozi, boieri apropiaţi domnilor şi poate rude ale acestora din urmă.Prin procese verbale, reprezentanţii parohiei au predat doamnei Stela Cheptea, în vederea restaurării, o parte din bunurile descoperite inclusiv oseminte“, au precizat reprezentanţii bisericii în plângerea adresată instanţei. Aceştia susţin că arheologul s-a angajat ca după restaurare să restituie bunurile parohiei.

„Arheologul Stela Cheptea şi reprezentanţii instituţiilor nu au fost de bună-credinţă, întrucât, potrivit informaţiilor ce le deţinem investigaţia şi restaurarea bunurilor sunt definitivate de circa doi ani. Avem indicii că o parte din bunurile preluate de către Stela Cheptea sunt utilizate de către aceasta în colecţia sa personală şi deţinem şi dovezi că osemintele au fost aruncate la ghena de gunoi de către susnumita“, a precizat parohia în acţiune.

Pe de altă parte reprezentanţii Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană şi Filiala Academiei Române au solicitat respingerea plângerii. Aceştia au susţinut că săpăturile au fost finanţate de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi Fundaţia „Anastasia“, iar în urma acestora Stela Cheptea a publicat lucrarea „Biserica «Sf. Gheorghe» şi Curtea Domnească din Hârlău“.

Mai mult, că o parte din obiecte a fost predată Muzeului de Istorie a Moldovei. „Cer acum restituirea acestor bunuri pentru că vor să  le pună în casă, probabil. Aceste obiecte de patrimoniu, care costă foarte mult nu-şi au locul decât într-un muzeu organizat. Înţelegerea a fost că da, putem să le dăm la Hârlău, dar  unui muzeu recunoscut de Ministerul Culturii după toate legile statului“, a precizat arheologul Stela Cheptea.

Primul termen al procesului va fi la Judecătoria Iaşi pe 14 iunie.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite