Portret/ Mona Moldovan, „Zeiţa balerină“ de pe scena Operei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Moldovan
Mona Moldovan

Balerină consacrată a Iaşiului, Mona Moldovan încântă publicul de ani de zile. Artista spune că aplauzele spectatorilor sunt cea mai bună răsplată a muncii sale. 

Forţa şi pasiunea cu care îşi susţine spectacolele le-a avut, povesteşte artista de la Opera ieşeană, încă de pe vremea când era de-o şchioapă. Atrasă peste măsură de lumea dansului, ieşeanca îşi aminteşte că era aproape de nedezlipit de televizor, atunci când micul ecran era invadat de balerini.

Domnişoarele care parcă pluteau pe scenă o fermecau ca nimic altceva. „Pentru mine, balerinele erau nişte zeiţe. Când dansam la grădiniţă, nu o făceam în joacă. Parcă simţeam înăuntrul meu că dansul este calea pe care voi păşi în viaţă“, îşi aminteşte Mona.

Vedetă în faţa blocului

Pentru micuţa balerină, artistele de la TV păreau de neatins. „Le vedeam foarte sclipitoare, cu o viaţă de poveste, pe care mi-o doream şi eu foarte mult“, spune balerina. Mona Moldovan îşi aminteşte că cea care i-a remarcat afinităţile pentru lumea spectacolului a fost mama sa.

„Făceam spectacole în toată regula în faţa blocului, cu bilet la intrare. Mama a văzut că eram fascinată de universul dansului şi m-a dus la cursuri la Casa Sindicatelor“, spune Mona Moldovan.

Apreciată de profesori

Tânăra balerină avea însă de trecut un obstacol mult mai mare decât efortul depus la antrenamente. „Dacă mama era încântată de pasiunea mea, tata nu dorea să urmez o carieră de balerină. Abia după ce părinţii mei au divorţat, când eu eram în clasa a VI-a,  am reuşit să o conving pe mama să mă lase să merg la Bucureşti, să-mi îndeplinesc visul“, povesteşte Mona. Pierduse însă doi ani de pregătire.

„În mod normal, dacă vrei o carieră în balet, antrenamentele încep încă din clasa a IV-a. Profesorii de la Bucureşti au văzut probabil anumite calităţi la mine care m-au ajutat să recuperez uşor anii pierduţi“, spune balerina.

„Esmeralda“, un personaj de suflet

Mona Moldovan spune despre ea că nu este o interpretă lirică şi că i-au plăcut mereu rolurile temperamentale. „«Esmeralda» din «Cocoşatul de la Notre Dame» a fost un personaj exact pe sufletul meu. La ea am găsit pasiune, iubire, tristeţe, moarte, cele mai importante trăiri din viaţa unui om“, mărturiseşte balerina.

Profil
Născută. 18 mai 1969, Iaşi.
Studii. Liceul de Artă din Bucureşti.
Familie. Necăsătorită, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Cine v-a ajutat să deveniţi balerina care sunteţi acum?
Cred că cel mai important rol în formarea mea l-au jucat coregraful Gheorghe Stanciu şi soţia dumnealui. Sunt practic mentorii mei, de la care am învăţat foarte mult.
Ce înseamnă să fii balerin?
Baletul este o meserie pentru suflet şi, cel puţin în România, nu pentru bani. Chiar nu poţi trece peste duritatea anilor de pregătire dacă nu îţi doreşti cu adevărat să faci acest lucru. Cine pleacă pe acest drum cu gândul la bani, nu va avea nicio satisfacţie.

Ce-i place
Mona Moldovan spune că îi plac foarte mult filmele şi chiar se inspiră din jocul actorilor. Îi mai place să-şi petreacă timpul liber cu fetiţa sa, pe care o ajută să devină balerină. Artista mai spune că este o mare admiratoare a dansului spaniol „flamenco“.

Ce nu-i place
Balerinei îi este teamă de furtuni, fulgere şi, în general, de toate manifestările naturii pentru că simte că nu le poate controla. În relaţiile cu oamenii, Mona Moldovan detestă minciuna şi lipsa de loialitate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite