Negrul, o culoare care nu există. Ce percepem de fapt: explicaţia specialiştilor
0Deşi îl încadrăm în categoria culorilor, negrul de fapt nu este o culoare, ci este un fenomen de lipsă a luminii, spun fizicienii. Mai mult, nu există negrul absolut. Senzaţia de culoare este de fapt percepţia produsă de atingerea de către lumină a retinei ochiului.
Mereu ne raportăm la negru ca la o culoare. De fapt, negrul nu este o culoare, ci e un fenomen de ‘’lipsă’’ a luminii. Fizicienii explică că negrul este zona din câmpul nostru vizual care în comparaţie cu alte zone este mai puţin luminoasă.
„Negrul nu face parte din spectrul luminii şi nu există negrul absolut, deoarece are şi el spectrul lui, cu intensităţi mici la toate lungimile de undă vizibile (funcţie de reperul ales). Negrul «absolut», cum spunem noi, reprezintă lipsa completă a luminii, adică intensitate egală cu zero (absorbţie totală a luminii, fără a o reflecta). Un obiect, în funcţie de cât de intensă este lumina ce cade asupra lui, poate fi alb sau negru’’, explică profesorul de fizică Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic ‘’I. C. Ştefănescu’’ din Iaşi.
Cu toate acestea, ochiul o percepe ca pe o culoare, iar senzaţia de culoare este dată de câtă lumină atinge retina.
‘’Culoarea percepută de ochiul uman este o mărime tridimensională-intensitatea luminoasă, diferenţa dintre culori şi claritatea (puritatea). Senzaţia de culoare este acea percepţie vizuală produsă de «atingerea» de către lumină a retinei ochiului. Culoarea este energia electromagnetică de anumită intensitate a lungimilor de undă componente (intensitatea determină strălucirea) şi o anumită lungime de undă (care produce senzaţia de diferite culori). Culoarea neagră reprezintă fenomenul de absorbţie totală a luminii (a radiaţiei) electromagnetice, fără a o reflecta. De aceea şi explicaţia că îmbrăcaţi în culoarea neagră ne e mai cald: căldura emanată de corpul îmbrăcat în negru nu se transmite mai departe, ci se reflectă înapoi spre corp’’, explică Dolores Voinea, profesor de fizică.
Absenţa luminii „produce” culoarea neagră. Fizicianul Kirchholf a prezentat pentru prima oară noţiunea de corp „absolut negru” datorită faptului că nici o rază de lumină nu va fi reflectată de suprafaţa sa.