Iaşi: Mini-vacanţă la castelul din Miclăuşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Mini-vacanţă la castelul din Miclăuşeni
Iaşi: Mini-vacanţă la castelul din Miclăuşeni

Obiectivul este amplasat la graniţa dintre Iaşi şi Neamţ, lângă şoseaua E583, Săbăoani-Târgu Frumos-Iaşi.

Castelul de la Miclăuşeni este situat la 65 de kilometri de municipiul Iaşi. Intrarea pe domeniul castelului se face pe lângă intersecţia drumului european 583 cu şoseaua care duce în localitatea Butea. Exteriorul monumentului are numeroase turnuleţe şi decoraţiuni cu simboluri preluate din stema familiei. Turiştii pot admira picturile în ulei cu care au fost decoraţi pereţii de către domniţe.

Parcul dendrologic din jurul castelului a fost gândit în stil englezesc şi are arbori exotici. Oferta atracţiei turistice este completată de un iaz miniatural, plin cu nuferi galbeni, în faţa mănăstirii, şi cu două iazuri mari, în exteriorul parcului. O trăsură de epocă lăsată la Miclăuşeni aminteşte că, în 2003, la castel a fost filmată cea mai mare parte a filmului „Orient Expres“, regizat de Sergiu Nicolaescu.

Casa Vasile Alecsandri
se află în apropiere

Turiştii care-şi fac planuri de vacanţă pentru Miclăuşeni pot vizita, în împrejurimi, Casa Memorială „Vasile Alecsandri“ de la Mirceşti, aflată la circa şase kilometri distanţă. De altfel, Maria Sturdza a ilustrat multe poezii scrise de Alecsandri. De asemenea, turiştii pot vedea lunca Siretului chiar în drum spre casa memorială. Vizitatorii pot regăsi aici atmosfera din multe pasteluri de-ale Bardului de la Mirceşti. Spre Roman, pot fi vizitate numeroasele biserici catolice, aşezate pe Valea Siretului ca pe o adevărată Vale a Loirei din Moldova.

Castel cu mănăstire
Preluat de Mitropolia Moldovei în 2001, castelul Sturdza a fost renovat după ce, începând 1953, a aparţinut statului. Primul Război Mondial şi perioada comunistă i-au provocat numeroase stricăciuni şi deteriorări.
Ultima descendentă a ramurii de la Miclăuşeni a familiei Sturdza, Ecaterina, s-a călugărit în ultima parte a vieţii şi donat acest domeniu, în 1947, Episcopiei Romanului, pentru a se înfiinţa un aşezământ monahal. În memoria ei, lângă biserica familiei, a fost construită o mănăstire de călugăriţe.

Acum, pe domeniul castelului funcţionează atât mănăstirea, cât şi Centrul social-cultural „Sf. Ilie“. Acest centru, asemănător cu cel de la Durău, asigură servicii de cazare şi masă. „Nu sunt restricţii pentru petrecerea timpului şi pentru divertismentul vizitatorilor, decât în limita decenţei. Pe lângă plimbarea în pădure sau pe malul lacului, oaspeţii pot face sport în sala special amenajată sau pot juca fotbal pe terenul cu iarbă“, a precizat Cristinel Teşu, administratorul Centrului social-cultural.

Cât costă cazarea

La castel există 50 de locuri de cazare, iar camerele au câte două, şase şi 15 paturi. Administratorul spune că pentru aceste locuri este nevoie de rezervare telefonică. Cazarea costă 35 de lei patul şi, în funcţie de dimensiunea grupului, se fac reduceri. Cele trei mese zilnice pot fi servite la Centrul „Sf. Ilie” sau, în unele cazuri, şi la mănăstire. Pentru întâlnirile de lucru, mansarda castelului este amenajată ca sală de conferinţe.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite