Dosarul „Zahărului” s-a făcut praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inculpaţii din cel mai mare dosar de fraude bancare au fost scoşi basma curată.  Cele 23 de persoane judecate  pentru înşelăciune, folosirea creditelor societăţii în alte scopuri, bancrută frauduloasă, spălare de bani, abuz în serviciu sau emiterea de file cec cu date false au fost achitate pentru că faptele s-au prescris, nu există sau nu au fost săvârşite cu intenţie.

De primul dosar finalizat de Parchetul Naţional Anticorupţie (în prezent Direcţia Naţională Anticorupţie) s-a ales praful.  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 28 iunie, să respingă recursurile DNA şi a părţilor civile şi să menţină decizia Curţii de Apel Iaşi. Astfel,  oamenii de afacerii, funcţionarii şi agenţii bancari, dar şi pe directorii de sucursale bancare au scăpat de închisoare. Decizia este definitivă. 

„Considerăm soluţia echitabilă. Din punctul de vedere al clientei mele situaţia era clară. Ea era simplă angajată a băncii, nu era factor de decizie", a declarat Liviu Bran, avocatul Doina Ailenei. Pe de altă parte procurorii susţin că erau probe clare care să ateste vinovăţia inculpaţilor. „Apreciem că există probe care să dovedească întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată. Aşteptăm hotărârea instanţei de recurs pentru a vedea motivarea", a precizat procuror Luminiţa Merişescu, purtător de cuvânt al DNA Iaşi.

Gheorghe Şuhan, fost şef al PNA şi cel care a instrumentat dosarul de corupţie, susţine şi el că existau probe în dosar care să ducă la condamnarea inculpaţilor. „Era absolut dovedită vinovăţia", a spus fostul procuror al PNA.

Iaşi: Dosarul „Zahărului": 23 de persoane achitate (Update)

Afacerea cu credite bancare a intrat în atenţia procurorilor în 2000. Potrivit anchetatorilor, Vasile Iftode, patronul firmei I.G. Trade SRL Iaşi, a dorit să se impună pe piaţa zahărului din zona Moldovei. Începând cu anul 2001, bărbatul, împreună cu nişte colaboratori şi cu complicitatea angajaţilor unor bănci, ar fi luat mai multe credite. Ei nu îndeplineau însă condiţiile. În 2009 mai mulţi oameni de afaceri ieşeni şi foşti directori de sucursale bancare au fost condamnaţi de Tribunalul Iaşi la pedepse totale de 145 de ani de închisoare. După contopire, 22 de persoane au primit pedepse între 5 luni şi 5 ani, iar un inculpat a fost achitat.

Iaşi: Sentinţă şoc într-un dosar de evaziune fiscală, cu prejudiciu de câteva milioane de euro (Update)

Pe lângă pedepse, o parte dintre inculpaţi au fost obligaţi, în 2009, să plătească unor bănci şi unor persoane fizice despăgubiri în valoare de aproximativ 3 milioane de lei şi cheltuieli de judecată de 105.000 de lei. Doi ani mai târziu Curtea de Apel Iaşi i-a achitat  pe toţi inculpaţii. Magistraţii au precizat că probele administrate nu pot stabili vinovăţia unora dintre inculpaţii condamnaţi iniţial de Tribunal pentru că au produs unor bănci un prejudiciu de aproximativ 500.000 de lei.

Alba-neagra cu procesele bombă la Iaşi

„Intenţia inculpaţilor în inducerea în eroare a societăţilor bancare pentru obţinerea creditelor nu a fost confirmată. Au depus cereri de acordare a creditelor, precum şi documentaţia solicitată de aceste unităţi, obţinând credite - parţial derulate, parţial achitate. Documentaţia a fost invocată ca fiind mijloc fraudulos al săvârşirii infracţiunii de înşelăciune; ori, în cauză niciun act probator nu relevă cert «caracterul nereal al contractelor încheiate», ori existenţa unor facturi, file cer  false", au precizat în motivare magistraţii Curţii de Apel Iaşi. Citiţi aici cum a motivat Curtea de Apel achitarea.

După această decizie DNA  şi părţile civile au declarat recurs.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite