De ce poate fi operat creierul fără anestezie generală. Explicaţiile unui medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anestezie

Dr. Vasi Rădulescu arată că anestezia generală este un şoc pentru organism, motiv pentru care decizia de a apela la o astfel de procedură trebuie cântărită atent de specialişti.

Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului de educaţie sanitară #leapşadesănătate, descrie ce reprezintă anestezia generală şi ce efecte are asupra organismului. Medicul arată că anestezia generală este un şoc pentru organism, motiv pentru care decizia de a apela la o astfel de procedură trebuie cântărită atent de specialişti. „În timpul anesteziei, stimulii primiţi din corp sunt ignoraţi la nivel central. Alte substanţe induc somnul, relaxarea musculară, amnezia, pentru un confort sporit al pacientului în timpul actului operator”, subliniază specialistul.

1. În funcţie de complexitatea intervenţiei, anestezia generală poate fi menţinută între câteva minute până la peste zece ore. În tot acest timp, medicul anestezist monitorizează în permanenţă starea pacientului. Există riscul de deces în timpul inducerii, menţinerii sau suprimării anesteziei. Decizia de a face o intervenţie cu anestezie generală trebuie atent cântărită de către specialişti. Cu tot avansul medicinei şi toată pregătirea excelentă a medicilor, mortalitatea a ajuns la 1:100.000”, arată dr. Vasi Rădulescu, medic specialist cardiolog.

2. După trezire, pacientul poate fi euforic şi poate spune lucruri lipsite de sens. Refacerea completă după anestezia generală intervine după mai multe zile.

3. Reacţiile adverse neplăcute apar după ce trece efectul anestezicelor şi analgezicelor. Acestea includ greaţă, vărsături, disconfort abdominal, ameţeală, greutate la urinare, dureri de gât, în cazul în care pacientul a fost intubat. Simptomele pot dura câteva zile.

4. Întrucât nu are receptori de durere, creierul poate fi operat fără anestezie generală. Tegumentele şi mai ales meningele sunt intens inervate, astfel că anestezia se poate concentra pe aceste sedii. Pacientul poate fi ţinut treaz, fiind pus să facă anumite activităţi pentru a uşura, spre exemplu, excizia corectă a unei formaţiuni tumorale, fără a intra în alt ţesut sănătos”, scrie medicul.

5. Substanţele care se administrează în anestezia generală se introduc în organism pe cale intravenoasă şi inhalatorie. Acestea au rolul de instala starea de inconştienţă, suprima transmiterea durerii, seda pacientul şi de a-i determina amnezia indusă.

6. Etapa de preanestezie presupune administrarea unui medicament din clasa benzodiazepinelor şi are rolul de a pregăti pacientul pentru intervenţie, asigurându-i o dispoziţie pozitivă.

7. Inducerea anesteziei este o etapă critică, notează dr. Vasilescu. Potrivit acestuia, etapa poate fi acomparată cu decolarea unei rachete spaţiale. Medicul trebuie să verifice bine toate sistemele, apoi să introducă anestezicul intravenos sau inhalator, uneori ambele. Substanţa intravenoasă acţionează rapid. Medicul injectează de obicei şi un analgezic foarte puternic, cum ar fi derivatul opiod sintetic numit fentanyl”, precizează medicul pentru #leapşadesănătate.

Proiectul de educaţie sanitară al dr. Vasi Rădulescu poate fi urmărit şi susţinut aici.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite