Câtă puşcărie se face în România pentru un tun de 10 milioane de euro. Cazul samsarului care a pus mâna pe zece hectare de pădure din domeniul regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Broşteni, locul unde individul a pus mâna pe 10 hectare din domeniul regal
Broşteni, locul unde individul a pus mâna pe 10 hectare din domeniul regal

Un controversat afacerist din Iaşi a fost eliberat condiţionat la finele săptămânii trecute după ce a executat mai puţin de 2 ani şi jumătate de închisoare. Alexa Mitriţă a fost găsit vinovat într-o escrocherie ce i-a adus 2,3 hectare de pădure în valoarea de 10 milioane de euro, din domeniul regal de la Broşteni, judeţul Suceava. După condamnare, a pierdut şi moşia, care a fost pusă sub sechestru.

Alexa Mitriţă fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pe 23 noiembrie 2017, alături de fostul primar din Broşteni, judeţul Suceava, alţi funcţionari ai aceleiaşi primării, dar şi de avocata ieşeană Nela Chiba. Mitriţă şi-a executat pedeapsa în Penitenciarul Iaşi, el beneficiind şi de recursul compensatoriu pentru a putea fi eliberat condiţionat. Decizia iniţială a fost luată la începutul lunii, de Judecătoria Iaşi, fiind menţinută acum două zile de Curtea de Apel Iaşi.

Afaceristul ieşean a fost acuzat că a pus mâna pe o suprafaţă imensă de teren, aproximativ 2.300 de hectare de pe raza Ocolului Silvic Broşteni, judeţul Suceava. Pământul face parte din domeniul regal şi a fost revendicat încă din 2005 de către ASR Paul de România, un personaj implicat, la rândul său, în multe retrocedări dubioase, în ultimii ani. În rechizitoriul DNA se menţionează că, între 2009 şi 2011, primarul de atunci al Broşteniului l-a favorizat pe Alexa Mitriţă pentru a obţine acea pădure.

„Inculpatul Chirilă Steliean (primarul, n.r.) a propus spre validare şi înaintare la Comisia ju­deţeană Suceava soli­citarea privind reconstituirea dreptului de proprietate formulată de inculpatul Reşcanu Alexandru Teodor deşi cunoştea că termenul de formulare a cererii expirase din 30 noiembrie 2005 şi cererea ar fi trebuit invalidată. Pentru a crea aparenţa că solicitarea a fost depusă în termen, inculpaţii Chirilă Steliean şi Vizitiu Viorica, secretar al Primăriei oraşului Broşteni, au atribuit cererilor formulate de Reşcanu Alexandru Teodor numere fictive afe­rente anilor 2005 şi 2006“, arăta DNA într-un comunicat de presă din 2012, când dosarul a fost trimis în judecată.

Beneficiarul real al şmecheriei nu era Recăşanu, ci Mitriţă, care concesionase de la acesta, cu 10.000 de euro, drepturile succesorale. Pentru a cere pădurea, escrocii au falsificat un act de donaţie din 1938, avocata lui Recăşanu, Nela Chiba, redactând în fals cereri în numele acestuia, conform procurorilor. Mitriţă a devenit astfel proprietar al acelei păduri, a cărei valoarea era estimată la acel moment la 10,4 milioane de euro. La finele procesului, judecătorii au pus sub sechestru bunurile lui Mitriţă, acesta râmânând fără pădurea obţinută ilegal. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite