Când şi cum trebuie consumate vitaminele. Ce riscuri apar dacă sunt luate în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitaminele trebuie consumate cu măsură şi numai la recomandarea unui specialist
Vitaminele trebuie consumate cu măsură şi numai la recomandarea unui specialist

Specialiştii subliniază că vitaminele trebuie luate doar la recomandarea unui expert, în caz contrar consumul acestora având consecinţe nefaste. De exemplu, unele vitamine consumate în exces pot duce la ameţeli, astenie, cefalee, greţuri, dureri osoase sau chiar impotenţă.

În ultimul timp, consumul de vitamine a devenit o modă. Pastilele se iau fără recomandarea specialistului pentru probleme diverse, de la oboseală şi lipsă de energie, până la dureri de cap sau răceală.

Un mare dezavantaj ar fi că vitaminele pot fi procurate nu doar din farmacii, ci şi din supermarketuri sau magazine naturiste. Specialiştii subliniază că acestea trebuie luate doar la recomandarea unui expert, în caz contrar consumul acestora poate avea consecinţe nefaste.

Un aspect foarte important de ştiut este dacă vitaminele sunt hidrosolubile sau liposolubile. 

‘’În primul rând, trebuie să ştiţi că vitaminele sunt de două tipuri: hidrosolubile – B1, B2, B6, B12, vitamina PP, biotina, acidul folic, acidul pantotenic - şi liposolubile – A, D, E şi K. Astfel, trebuie să ştiţi că dacă veţi consuma vitamine hidrosolubile, organismul va reţine doar cantitatea de care are nevoie din fiecare compus, iar excesul va fi eliminat prin urină. Intoxicaţiile cu aceste vitamine sunt rare. Dacă însă consumaţi vitamine liposolubile, este important să cunoaşteţi faptul că acestea se acumulează în organism, iar excesul nu este eliminat’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

De exemplu, excesul de vitamina A determină apariţia unor efecte toxice - ameţeli, astenie, cefalee, greţuri, dureri osoase, impotenţă sau ejaculare prematură, piele uscată sau hipersensibilitate cutanată la expunerea la soare. 

Periculos este şi excesul de vitamina D

‘’Un exces de vitamina D detemină apariţia unor anomalii în funcţionarea normală a organismului, determinând creşterea calcemiei. La rândul său, această stare se traduce prin apariţia unor leziuni, atât la nivelul ţesuturilor moi ale organismului, muşchilor şi rinichilor, dar şi în ţeusuturi dure, cum ar fi oasele’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

Pepenele verde, medicamentul de sezon împotriva cancerului. Ce substanţe miraculoase conţine fructul delicios

De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite