Viscol puternic în Parâng: zăpada a depăşit jumătate de metru, iar drumul spre staţiune a devenit impracticabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Parâng. FOTO: IJJ Hunedoara.
Staţiunea Parâng. FOTO: IJJ Hunedoara.

Vremea rea a afectat mai multe localităţi din judeţul Hunedoara, însă cele mai mari probleme au fost semnalate în zona montană. În Parâng, zeci de turişti au fost nevoiţi să rămână în cabane, din cauza viscolului.

Zona montană a judeţului Hunedoara se află sub incidenţa avertizării meteo cod portocaliu, până duminică seara. Meteorioogii au anunţat ninsori şi vânt de peste 90 – 100 kilometri la oră şi vizibilitate scăzută sub 50 de metri.

De dimineaţă, viscolul a afectat staţiunea montană Parâng din Valea Jiului, unde câteva zeci de turişti au fost nevoiţi să rămână în cabane, din cauza fenomenelor meteorologice.

Pentru mai multe ore, cabanele din zona montană au rămas fără curent electric. Stratul de zăpadă viscolită a depăşit 60 de centimetri, a precizat maiorul Nicolae Răducu, de la Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara, iar drumul spre staţiune a devenit impracticabil. „Deocamdată, nu am fost solicitaţi să intervenim în ajutorul turiştilor aflaţi în staţiunea Parâng”, a informat Nicolae Răducu.

Pompierii hunedoreni au fost solicitaţi să intervină pentru înlăturarea unor copaci dislocaţi de vânt şi căzuţi pe DN 7A, la ieşirea din Petroşani şi pe mai multe străzi din Petroşani. De asemenea pompierii acţionează în sprijinul specialiştilor de la drumuri pentru îndepărtarea unor aluviuni şi bolovani desprinşi de pe versanţi care au afectat DJ 687, între localităţile Cinciş şi Topliţa şi DJ 76, între Baia de Criş şi Târnăviţa. „Vântul puternic a afectat reţeaua de curent electric, gospodăriile din 22 de localităţi hunedorene fiind, în jurul orei 11, debranşate de la curent”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

I.S.U. Hunedoara recomandă cetăţenilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteo prognozate, să evite panourile publicitare, copacii sau clădirile aflate în construcţie sau prezină elemente arhitectonice ce pot fi dislocate de vânt. De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să nu îşi parcheze autoturismele în apropierea copacilor ce pot fi smulşi de vânt.

Nouă posturi de jandarmi montani

Jandarmii montani le recomandă turiştilor ca înainte de a porni pe un traseu să informeze jandarmii, salvamontiştii sau cabanierul ce traseu au ales. Situaţiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

„La nivelul judeţului Hunedoara, sunt constituite nouă posturi montane de jandarmi, care acţionează permanent în sprijinul cetăţenilor”, a informat IJJ Hunedoara. Ele funcţionează la Câmpul lui Neag, Straja, Pasul Vâlcan, Parâng, Nucşoara, Râu de mori, Costeşti, Sarmizegetusa Regia, Vaţa de Sus.


Vă recomandăm şi:

Cele mai frumoase trasee montane din Hunedoara: locurile de vis din Retezat şi ţinutul cetăţilor dacice

Hunedoara oferă călătorilor pasionaţi de excursiile pe munte un număr impresionant de atracţii turistice. Cele mai frumoase trasee montane din România pot fi străbătute în Parcul Naţional Retezat, în Munţii Orăştiei unde se află cetăţile dacice, în Masivele Parâng şi Vâlcan.

Râuşor, „perla“ ascunsă a Retezatului. Muntele vegheat de Castelul din Carpaţi

VACANŢĂ DE IARNĂ Străjuită de ruinele Cetăţii Colţ, zona turistică Râuşor impresionează prin farmecul peisajelor spectaculoase ale Munţilor Retezat. Înfiinţată în urmă cu 40 de ani, staţiunea are circa 50 de cabane private, dar şi singura pârtie de schi din Retezat.

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite